Nieuws

Hoe staat het gesteld met glasvezel in Friesland?

In Friesland is internet op veel adressen alleen nog beschikbaar via het kopernetwerk van KPN. Voor veel adressen is deze internetsnelheid (te) traag. Tijd dus om eens in te zoomen op de ontwikkelingen van glasvezel in Friesland. Is het beschikbaar op jouw adres?

TIP:Je kunt zelf gemakkelijk controleren of glasvezel al beschikbaar is op jouw adres. Vul je postcode in via deze glasvezel checker en ontdek het direct.

 

Aanleg van glasvezel door Kabelnoord

In Friesland is de aanleg van glasvezel voor een groot deel toegekend aan Kabelnoord. In 2010 werd al begonnen met de aanleg van glasvezel in het basisgebied. Momenteel zijn ze al een paar jaar bezig met de glasvezel voorzieningen voor circa 20.000 percelen in het buitengebied. Het gaat hier om de ‘witte adressen’, oftewel de adressen waar alleen vast internet via het kopernetwerk van KPN beschikbaar is.

 

Waarom juist deze adressen? Het kopernetwerk van KPN blijkt vooral in de buitengebieden te traag te zijn. Dat heeft te maken met de lange afstanden die de kabels moeten afleggen om wijkkasten te bereiken, van waaruit het internet komt. Hoe langer deze afstanden, hoe trager het internet.

 

Daarnaast speelt de toename van internetgebruik een rol in het ‘langzamer worden van internet’. Doordat we steeds meer gebruikmaken van verbonden apparaten, bijvoorbeeld voor internetten (ook veel thuiswerken en videobellen), online films kijken en muziek luisteren, kunnen veel huidige verbindingen de lading niet meer aan. Een glasvezel verbinding biedt in zo’n geval uitkomst.

 

Glasvezel in buitengebied niet gratis 

In de gemeente Harlingen werd er in 2019 al een actie gestart om adressen in het buitengebied te voorzien van glasvezel. Hierbij werd van de bewoners een investering van 1800 euro verwacht, of 30 jaar lang 15 euro per maand (wat neerkomt op 5400 euro). Logischerwijs stapte niet iedereen hierop in, de bedragen waren immers geen ‘kleine bijdrage’. 

 

Ondertussen is er in heel Friesland nog veel onenigheid en chaos als het aankomt op glasvezel. Kabelnoord wil zo snel mogelijk aanleggen, maar daar is wel geld voor nodig. Eerder gaven ze aan dat ze de aanleg van glasvezel in de geplande buitengebieden van onder andere Harlingen medio 2021 klaar willen hebben.

 

Alternatief voor sneller en goedkoper internet

Wil je graag sneller internet, maar is er op jouw adres geen glasvezel verbinding beschikbaar? Dan zou je ook nog eens je huidige internetpakket onder de loep kunnen nemen. Door meer Mb’s af te sluiten merk je vaak al een flinke vooruitgang. Voordat je dit doet is het slim om een speedtest uit te voeren, want een sneller pakket wil niet altijd zeggen dat je deze snelheid ook daadwerkelijk kunt halen, omdat dit te maken heeft met de lengte en kwaliteit van de aangesloten kabel die naar jouw adres leidt.

 

Van pakket wisselen kan er overigens niet alleen voor zorgen dat je sneller internet ontvangt, maar ook dat de prijs daarvoor flink naar beneden gaat. Providers bieden namelijk vaak welkomstkorting, waardoor je in het eerste jaar tot wel 50% kunt besparen op je abonnement. 

 

Daarnaast ontvang je soms gratis extra’s, zoals een tv-pakket of wifi-boosters. Je kunt hier in 1 minuut vrijblijvend internet vergelijken om te zien wat de mogelijkheden en kosten zijn op jouw adres.

|Doorsturen

BuienradarAgenda