Nieuws

Snel internet in buitengebied gemeente Harlingen?

HARLINGEN - Als een kleine honderd adressen in het buitengebied van de gemeente Harlingen meedoen - en 1800 euro per adres ophoesten - komt er snel internet via glasvezel in de uithoeken van de gemeente. Diverse gemeenteraadsleden lieten woensdag blijken dat de overheid wel wat toeschietelijker mag zijn.

Kabel Noord, aanbieder van tv, telefonie en internet uit Dokkum, is bereid een glasvezelnetwerk in het buitengebied aan te leggen. Dat zou volgend jaar pas van start gaan, maar door succes in andere gemeenten en concurrentie, begint het project nu al, zei wethouder Paul Schoute (VVD) in de raadsvergadering van afgelopen woensdag.

 

Op 3 juni is er een voorlichtingsbijeenkomst in stadsschouwburg Trebol. De gemeente meldt in een bericht op haar site dat snel internet tegenwoordig onmisbaar en overal noodzakelijk is. Wat houdt dat concreet in, wilde Hendrik Sijtsma (CDA) weten. Want wie aan de glasvezel wil, moet 1800 euro betalen, zei Sijtsma, of 30 jaar lang 15 euro per maand, ofwel 5400 euro.

Er zijn in de gemeente Harlingen 150 potentiële adressen, en als 60 procent meedoet, gaat Kabel Noord glasvezel uitrollen.

 

“In principe is het een zaak van marktpartijen”, zei Schoute. “Wij proberen het zo goed mogelijk te faciliteren, om het zo goedkoop mogelijk te maken.” Kabel Noord mag de kabel minder diep aanleggen, waardoor de kosten lager zijn, zei Schoute. “Wij kunnen niet zelf die kabels aanleggen. Ik weet niet wat u verder van ons kunt vragen.”

 

“Snel internet is als het wegennet, de wegen leggen we als overheid toch ook aan?” zei Wim Wildeboer (Wad’n Partij). “Waarom mogen we niet meer verwachten van de overheid?”

Schoute: “Moeten we ons eigen kabelbedrijf gaan starten? Wat verwacht u dan? Dat we de extra kosten gaan compenseren? Dan zijn we wel met een discussie bezig die vergaande gevolgen kan hebben.”

Wildeboer: “Als de gemeente zelf zegt, je zou bijna zeggen het is een eerste levensbehoefte, dan verwacht je gewoon meer van de overheid.”

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda