Nieuws

Bubble Barrier Harlingen vangt plastic zodat het niet in de Waddenzee komt

Vandaag, op UNESCO Werelderfgoeddag, is in Harlingen een innovatieve oplossing onthuld om de Waddenzee te beschermen tegen plastic. De Bubble Barrier Harlingen is de eerste Bubble Barrier die plasticvervuiling tegenhoudt in het Werelderfgoedgebied. Het systeem wordt strategisch geplaatst in het Van Harinxmakanaal om zoveel mogelijk plasticvervuiling op te vangen voor het de Waddenzee kan bereiken. Het is, na Amsterdam, Katwijk en Vila do Conde in Portugal, de derde Bubble Barrier in Nederland en de vierde in Europa.

De Bubble Barrier, ontwikkeld door The Great Bubble Barrier, vangt plastic vervuiling in waterwegen af met luchtbellen. Het bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis te pompen die op de bodem van het kanaal ligt. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic afval naar de zijkant en in het opvangsysteem. Het opvangsysteem kan gemakkelijk door de gemeente worden geleegd. Uitgebreide tests tonen aan dat het systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en 86% van het drijvende testmateriaal onderschept.

Plasticvervuiling is een groeiend wereldwijd probleem, dat een ernstige bedreiging vormt voor ecosystemen en het leven in zee. In en rond de Waddenzee leven talloze plant- en diersoorten. Deze dieren lopen gezondheidsrisico’s door in plastic verstrikt te raken, of door zich erin te verslikken en verstikken.

Harlingen speelt een centrale rol in de bescherming van het zeldzame UNESCO Werelderfgoed. Henk Prins, een betrokken inwoner van Harlingen, is al jaren bezig met het schoonmaken van de Harlinger oevers en vestigde daarmee de aandacht op de urgentie van het probleem. Gemeente Harlingen erkent de ernst van de situatie en startte in samenwerking met provincie Fryslân en Rijkswaterstaat, gesponsord door het Waddenfonds, het initiatief om een Bubble Barrier in Harlingen te plaatsen.

“Samen optrekken om ons milieu te beschermen en te werken aan een schone en gezonde leefomgeving is één van onze hoofdprioriteiten als stad”, aldus wethouder Hendrik Sijtsma. “Zo zijn er zo’n dertig inwoners die wekelijks op pad gaan om zwerfafval in de buurt op te ruimen. Ik ben dankbaar voor de inzet van onze inwoners en de steun van onze partners die de Bubble Barrier mogelijk hebben gemaakt.”

Bubble Barrier Harlingen wordt donderdag 23 mei officieel gelanceerd. De komende tijd voert Wageningen University & Research (WUR) een monitoringsonderzoek uit naar het gevangen plastic door en zal ATKB onderzoek doen naar de vismigratie rondom de Bubble Barrier.

|Doorsturen

Janny Travaille

2024-04-18 12:02:09

Gelukkig, eindelijk in Harlingen een Bubble Barrier!

BuienradarAgenda