Nieuws

Directeuren kleinbedrijf doen steeds vaker eigen boekhouding

Wie ondernemer is moet een boekhouding bijhouden en belastingaangifte doen, zo simpel is het. Waar voorheen echter vrijwel iedere ondernemer hiervoor een boekhouder of accountantskantoor in de hand nam, kiezen steeds meer ondernemers, ook ondernemend Harlingen, ervoor de boekhouding zelf te gaan doen. Waar komt die wisseling vandaan?

Meer zzp’ers en kleine bedrijven

In de laatste jaren loopt het aantal zelfstandigen in Nederland hard op, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit betreft zowel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) als zelfstandige mét personeel. Een groot deel van deze zelfstandigen bevindt zich in de sectoren dienstverlening en specialistische zakelijk diensten. Dit betreft bijvoorbeeld online marketeers, consultants of tekstschrijvers. 

Ondanks dat deze zelfstandigen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor hun bedrijf, en dus hun inkomsten op moeten geven bij de aangifte inkomstenbelasting, wat toch niet eenvoudig is, kiezen deze er dus voor om dit steeds vaker zelf te doen. Dit uit handen geven aan een boekhouder is, doordat het relatief veel tijd kost, ook vrij duur. Vaak zelf dusdanig duur dat een zzp’er een redelijk groot aandeel van zijn of haar inkomsten af moet staan aan de boekhouder. Dit is daarmee een belangrijke reden om dit zelf te doen voor startende zzp’ers die nog geen vetpot verdienen. 

Boekhoudprogramma’s steeds intuïtiever 

Daarnaast worden boekhoudprogramma’s steeds geavanceerder, maar ook intuïtiever. Zo komen er steeds meer boekhoudtools op de markt die je stap voor stap door je gehele boekhouding nemen en bijvoorbeeld de btw-aangiftes volledig voor je uit handen nemen. Het enige wat je als zzp’er dan nog moet doen is goed op blijven letten en ervoor te zorgen dat zowel je inkomende als uitgaande facturen netjes opgeslagen worden in het programma. Het kiezen voor een dergelijke boekhoudprogramma kost vaak ongeveer €10-€30 per maand, afhankelijk van hoeveel facturen je verstuurt. Voor starters is er echter vaak zelfs een gratis boekhoudprogramma beschikbaar of in ieder geval een gratis versie voor de eerste maanden. Dit maakt de keuze voor zo’n programma dusdanig aantrekkelijk dat de professionele boekhouder steeds vaker overgeslagen wordt. 

Boekhouder in de hand nemen wel verstandig

Toch is het niet onverstandig een boekhouder in ieder geval je boekhouding met regelmaat te laten controleren. Hij of zij kent immers de regels beter dan jij en heeft veel ervaring met hoe je je boekhouding optimaal inricht. Op die manier weet je zeker dat je niets over het hoofd zien. Zeker als je nog nooit in aanraking bent gekomen met boekhouding is dat toch wel een van de essentiële ondernemerstips. De boekhouder neemt het werk voor je uit handen of controleert of alles goed gaat, terwijl jij je als zzp’er ondertussen volledig kunt focussen op je werk. Bovendien is natuurlijk de kans op foutjes steeds groter als je succesvoller wordt en meer gaat factureren of verdienen. Een boekhoudprogramma is de perfecte basis voor het dagdagelijkse verwerken van facturen en transacties, maar sla de professionele boekhouder zeker niet volledig over wanneer de officiële documenten naar de Belastingdienst moeten.

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda