Nieuws

Complicatie teruggave Spaansenterrein: “Deel grond aan derden verkocht”

HARLINGEN - De gemeente Harlingen moet het Spaansenterrein aan de Kanaalweg zo snel mogelijk aan Spaansen overdragen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof. Bijkomende moeilijkheid, volgens Spaansen: de gemeente heeft grond aan derden verkocht.

Het Spaansenterrein naast de nieuwe N31, in mei van dit jaar. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De directie van Spaansen heeft een dubbel gevoel bij de uitspraak van het gerechtshof, vertelt directeur Ab Knook. “Wat betreft de staatssteun heeft de gemeente gelijk gekregen, maar aan de andere kant is de gemeente in het ongelijk gesteld wat betreft de gedeeltelijke nietigheid.”

Het hof bepaalde dat de hele koopovereenkomst nietig is. De grond moet op heel korte termijn terug naar Spaansen, en dat brengt complicaties met zich mee, vertelt Knook. “De gemeente heeft een deel van de grond doorverkocht aan derden.”

Het hof bepaalde dat de gemeente moet meewerken aan het aanpassen van de eigendomssituatie, “op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 25.000,- voor iedere dag of gedeelte van een dag dat de gemeente daarmee in gebreke blijft, tot een maximum van € 2.000.000,-.’

 

Volgens Knook zijn er meer complicaties. Bijvoorbeeld  dat de gemeente huur heeft ontvangen voor het gebruik van het terrein voor de aanleg van de N31. Wethouder Paul Schoute vertelde vanmorgen dat hij hoopt dat Spaansen in gesprek wil. “Wij wilden altijd al met de gemeente in gesprek”, zegt Knook. “Die intentie hadden wij altijd en dat wil ik nog eens herhalen. De gemeente deed tot nu toe de deur dicht.”

 

|Doorsturen