Nieuws

Koopovereenkomst Spaansen en gemeente Harlingen nietig

LEEUWARDEN - Het Spaansenterrein aan de Kanaalweg, in 2009 door de gemeente Harlingen van het betonbedrijf gekocht, komt weer in handen van Spaansen. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gisteren bepaald dat er sprake is van een verboden steunmaatregel bij de deal van 2009, en de overeenkomst nietig verklaard.

Het Spaansenterrein naast de nieuwe N31, in mei van dit jaar. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De uitspraak volgt na een jarenlange rechtszaak tussen Spaansen en de gemeente Harlingen. Spaansen ging in hoger beroep, nadat uitspraken van de rechtbank in 2015 nadelig uitpakten. De rechtbank oordeelde toen dat er sprake was van verboden staatssteun, maar liet de koopovereenkomst in stand en verlaagde de koopprijs met ruim twee miljoen euro.

 

Het gerechtshof is eveneens van oordeel dat er sprake is van een verboden steunmaatregel, die ten onrechte niet is aangemeld bij het Coördinatiepunt Staatssteun van het ministerie van Binnenlandse zaken. Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat de overeenkomst in zijn geheel nietig is.

Verder wordt de gemeente Harlingen veroordeeld in het betalen van de kosten die Spaansen maakte voor de rechtszaak, bijna 40.000 euro.

 

De Harlinger gemeenteraad ging in 2009 onder protest van Harlinger Belang akkoord met de aankoop van het Spaansenterrein. Spaansen kreeg 6,5 miljoen en een nabetaling zodra er geïnvesteerd werd in de gemeente Harlingen, of anders sowieso na vijf jaar. Later bleek dat de aankoop niet volgens de regels was verlopen. Zo heeft toenmalig wethouder Frans Zomers zonder ambtelijke ondersteuning over de prijs onderhandeld.

De gemeente liet de overeenkomst later toetsen op staatssteun, en de rechtszaak volgde. In 2012 had de grond nauwelijks nog marktwaarde, en de gemeente heeft het terrein toen afgewaardeerd. Het Spaansenterrein werd de afgelopen jaren verhuurd aan Ballast Nedam, voor de werkzaamheden aan de nieuwe N31. In de uitspraak van het gerechtshof, wordt genoemd dat het terugdraaien van de koop leidt tot “allerlei complicaties”.

Wethouder Paul Schoute: “We hopen dat we in gesprek kunnen met Spaansen; hoe nu verder met deze situatie.”

Lees verder in het artikel Complicatie teruggave Spaansenterrein: “Deel grond aan derden verkocht”

 

|Doorsturen