Sport

Zware omstandigheden tijdens Attema Nachtkaatspartij

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Vrijdagavond vanaf 20.00 uur werd op het Eendrachtkaatsterrein de Attema Nachtkaatspartij met de zachte bal gehouden. Heren en dames vanaf 14 jaar konden meedoen. Er werd door elkaar geloot en er was een verliezersronde.

Kaatsen met de zachte bal blijkt heel populair in Harlingen. Er waren dan ook zestien parturen die de strijd met elkaar opnamen. Er werd in vijf perken gekaatst, om een vlot verloop op de lijst te bewerkstelligen. De leiding was in goede handen van Tjibbina Postma en Age Tichelaar, terwijl de wedstrijd coördinatie uiterst nauwkeurig door Douwe Broersma en Jan Nieuwenburg werd verricht.

De opslagers hadden het door de harde wind behoorlijk zwaar. Een toenemende wind kracht 5, deed veel ballen buiten of voor het perk belanden. Iemand die hier bijna geen hinder van ondervond was Henk Knier. Hij wist de ballen op zodanig wijze op te slaan, dat die voor het oog vóór waren, maar toch met enkele centimeters in het perk terecht kwamen. Hierdoor raakten de tegenstanders een beetje de kluts kwijt. Henk lachte in zijn vuistje en wilde zijn speciale techniek niet prijsgeven. Toch moesten zij in de eerste omloop het onderspit delven. De teleurstellende reactie van Henk: “Ik moest ’t bijna helemaal alleen doen.”

De uitslagers hadden het gemakkelijker. Door de harde wind vloog menig bal boven. De gebroeders Mike en Lucas Vlieger deden hun uiterste best om de ballen te verzamelen. Maar heel wat ballen vlogen over de omheining de Nic. Baurstraat in waar Christa Lens-Knier precies in de vuurlinie zat. “Levensgevaarlijk”, liet haar echtgenoot Kobus weten. Maar Christa wilde niet wijken en ook een door Kobus opgezochte helm weigerde ze op te zetten. “Dan must ’t zelf maar wete”, riep Kobus verontwaardigd.

Ceremonieel
Er werd fanatiek maar sportief gestreden, met in veel partijen vijf eersten gelijk aan de telegraaf. Omstreeks half tien werd de verlichting met enig ceremonieel door voorzitter Nieuwenburg ontstoken. “De Johan Cruijff Arena is d’r niks bij”, liet Claus van Dijk met een smile op zijn gezicht weten. Maar alle hulde voor de kaatsers. Zij kregen het door de aantrekkende wind en de regenbuien steeds zwaarder. Gelukkig konden ze na afloop van hun partij terecht in de kantine, waar Henk Bleeker en Jouke Reitsma klaar stonden met het verstrekken van de vele warme snacks en sommigen nog een aai over hun bol kregen.

Alle kaatsers hebben minimaal twee partijen kunnen kaatsen. Zowel in de winnaars- als herkansingsronde hebben de uiteindelijke finalisten er getuige de uitslagenreeks hard voor moeten knokken om de finale te bereiken. De finale in de winnaarsronde ging tussen de parturen 7 met Patrick Sjollema, Agnes Engelsma en Simone Veltman, tegen partuur 14, bestaande uit Edwin Keizer, Mariska Miedema en good-old Jan Rutten. Echter partuur Sjollema cs. had al veel van zijn krachten gebruikt, door zowel de eerst als de tweede omloop met vijf eersten gelijk ternauwernood winnend af te sluiten. “En dat gaat je niet in de kouwe kleren sitten.”

Partuur Keizer cs. maakte zijn favorietenrol waar door de fysiek en verbaal moegestreden Patrick Sjollema met duidelijke cijfers 3-5 en 2-6 overtuigend te verslaan. De finale in de herkansingsronde ging tussen de parturen 6 met Simon Nijkamp, Quentin Jorna en Melanie Boersma, tegen partuur 13 bestaande uit Anne Tichelaar, Aron Pen en de jeugdige Maureen Noordhuis. Omdat beide finalisten op weg naar deze finale ieder zes eersten tegen hadden geïncasseerd, verwachtte men een spannende finale. Maar ondanks een dappere strijd van partuur Anne Tichelaar, bleek de klasse van Simon Nijkamp met een prima kaatsende Quentin Jorna en een degelijke opslag en attent tussenspel van Melanie Boersma het verschil te maken en zij wonnen dan ook met 5-2 en 6-4.

Omstreeks 1.30 uur was de Attema-Nachtkaatspartij afgelopen en werden de grote barbecuepakketten door voorzitter Jan Nieuwenburg aan de volgende prijswinnaars uitgereikt met dank aan de sponsor Attema uit Makkum en de vrijwilligers van kaatsvereniging Eendracht.

Winnaarsronde:
1e prijs: Edwin Keizer, Mariska Miedema, Jan Rutten. 2e Patrick Sjollema, Agnes Engelsma, Simone Veltman. 3e Rick Alberda, Wesley Schaap, Marije Agema. 3e Evan van Sertima, Jeroen Roukema, Sven Vlietstra Kuiken.
Herkansing: 1e prijs: Simon Nijkamp, Quentin Jorna, Melanie Boersma. 2e Anne Tichelaar, Aron Pen, Maureen Noordhuis.

 

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda