Sport

Zware non-stop Elfstedentocht kajaks

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen vrijdagmorgen berichten wij al in deze krant de start van de extreme monstertocht, de Elfstedentocht non-stop van 200 kilometer welke met een zeekajak binnen 36 uur volbracht moest worden. Drie?ntwintig deelnemers hadden zich aangemeld en vertrokken stipt om negen uur. Met een heerlijk zonnetje in de rug vertrokken de koppeltjes met goede moed. Door het extreme karakter van de tocht is het verplicht om met minimaal twee mensen op te varen. Met name in de nachtelijke uren kan het solo varen gevaarlijk zijn.

Al om tien minuten voor twee in de middag arriveerden de eerste drie deelnemers in Dokkum, de laatste twee deelnemers om half vier. Vanaf hier werd het harder werken voor hen doordat er een redelijke wind stond. Ondertussen werden de deelnemers in de gaten gehouden door de organisatie en werd bij elke controlepost naar de fysieke toestand geïnformeerd. Een aantal deelnemers hadden een GPS tracker bij zich zodat de organisatie tijdig de diverse controleposten kon informeren betreffende hun aankomst en voortgang.

Na Leeuwarden, waar de laatste deelnemers om half acht ’s avonds vertrokken, stapte Wim Meeusen uit bij Weidumerhout en even later in IJlst Jan Kokmeijer. Later bleken zij de enige twee uitvallers te zijn. Om negen uur ’s avonds arriveerde de eerste groep in IJlst en zette koers naar Sloten. Op het Slotermeer stonden inmiddels behoorlijke golven tot zo’n 50 centimeter hoogte. De organisatie besloot om het traject aan te passen voor de achterliggende groepen, deze voeren vanuit Woudsend naar Balk, recht tegen de wind in. Door deze ingreep liep het veld deelnemers weer naar elkaar toe.
Om half vier in de nacht kwamen de eerste drie deelnemers aan in Stavoren en na een pauze van zo’n veertig minuten stapten ze weer in met een heerlijk windje in de rug. Ondanks de behoorlijke tegenwind die de deelnemers hadden van Dokkum tot Stavoren was de stemming bij alle deelnemers uitzonderlijk goed en met het vooruitzicht dat ze vanaf Stavoren de wind in de rug hebben gaf ze weer de nodige energie.
Inmiddels hadden de mannen en drie vrouwen zo’n honderd dertig kilometer afgelegd. Dat de laatste loodjes vaak het zwaarst wegen gold toch ook voor deze tocht. De spieren worden gevoeliger en het zitvlees wordt op de proef gesteld. Daardoor werden de stops ook steeds wat langer en ging het tempo langzaamaan wat omlaag. Maar dat is ook niet vreemd wanneer je inmiddels dik 24 uur in de kajak hebt gezeten. De meeste deelnemers namen in Bolsward nog een langere pauze om zo het laatste stukje goed door te komen. Om kwart voor één in de middag arriveerden de drie eerste deelnemers, Ben van Raemsdonck, Mattijn Vroon en Sander Prins met een brede glimlach, weer in Franeker en voltooiden deze monstertocht in totaal zevenentwintig uur en zevenenveertig minuten. Een klein half uur later finishen Pieter Delacour, Tom Reijchard en Ronnie de Boer hun tocht in achtentwintig uur en twaalf minuten. De overige deelnemers arriveerden tussen half vijf en kwart over vijf in de middag bij de controlepost in Harlingen. Hier kregen de deelnemers hun laatste verzorging van de volgteams en werd er nog even moed ingesproken. Rond half zes vertrokken de laatste deelnemers naar Franeker en ze finishten gezamenlijk om tien over half zeven. Tevreden gezichten alom en er werd door diverse deelnemers al weer gesproken over ‘volgend jaar’.

Uitslagen deelnemers
Ben van Raemsdonck, Mattijn Vroon & Sander Prins: 27:47 uur.
Pieter Delacourt, Tom Reijchard & Ronnie den Boer: 28:12 uur.
Andre Harts, Peter Voort, Anneke van der Vlist: 32:54 uur.
Andre van Eck, Hermen Veltkamp, Minko Kerssies, Wout Klinkien, Hans van Duivendijk, Jef Bosmans, Werner Meese, Marieke Kietselaar, Kim Menage, Carel van Leeuwen, Corne Hoogervorst & Roel Pierik: 33:38 uur.
Twee deelnemers hebben de tocht niet volbracht en zijn voortijdig uitgevallen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda