Sport

Zware Elfsteden Roeimarathon

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN - Afgelopen Vrijdagavond was de start van de?deetigste Elfsteden Roeimarathon in de Prinsentuin te Leeuwarden. 94 Teams, waaronder Belgische en Duitse deelnemers, roeien de?bijna 210 kilometer lange tocht.

Door Peter Hans

De weersvoorspelling is niet best. Het zal een koude nacht worden met de volgende dag veel wind en regen. De wedstrijdboten zijn voorzien van een zogenaamd GPS track en trace-systeem, waardoor de race thuis op de computer en onderweg op de mobiele telefoon is te volgen. Veel boten worden tijdens de tocht begeleid door volgauto’s met daarin wisselploegen roeiers, eten en drinken en vooral heel veel tassen met voldoende kleding om onderweg de elementen te kunnen trotseren.

Mijn aandacht gaat uit naar het Viking/Hertog/Thyro/Wetterwille combiteam, omdat mijn schoondochter daarin meevaart in boot nummer 15. De boten, van het type D C2, met twee roeiers en een stuurman/-vrouw zijn extra geprepareerd met verlengde voor- en achterdekken, veelal bestaande uit bouwplastic, vastgezet met duct tape. De constructie wordt ondersteund door elektrabuizen die bij elkaar wordt gehouden door verdeeldozen. De constructie moet zo licht mogelijk zijn en voorkomen dat overkomend water zoveel mogelijk buiten wordt gehouden.
’s Morgens om een uur of 9 krijg ik de boot in zicht in Parrega. Een druilerige regen daalt neer. Het is een zware nacht geweest met veel regen en harde wind. De ploeg roeiers bestaat uit twaalf dames die elkaar estafettegewijs afwisselen. De wisselplaatsen zijn door iemand met veel ervaring vastgesteld. Niet altijd langs mooi bestrate wallekanten, soms te midden van de weilanden waar men met een auto nauwelijks kan komen over een karrespoor. Zo kom je nog eens ergens.

Stempelpost Harlingen
Bij de stempelpost Harlingen breekt de lucht open. De zon gaat zelfs schijnen. Er worden grappen gemaakt dat de Harlinger Courant dit goed geregeld heeft. Het Rode Kruis staat paraat om handen te verbinden en blaren te behandelen. Over het Van Harinxmakanaal gaat de tocht verder richting Franeker. Het waait nog steeds hard. Hoge golven in de lengterichting van het kanaal. Het is worstelen om de boot goed te roeien en te sturen. Bij Franeker binnendoor om later een paar kilometer voor Leeuwarden  weer uit te komen op het Van Harinxmakanaal.  Veel scheepvaartverkeer van plezierjachten. De meesten houden rekening met de roeiers. Een groot motorjacht, varend ver boven de maximaal toegestane snelheid, bemand met een tiental jonge mannen, trekt een hoge hekgolf die over de walkant heen spoelt. Asociaal en onverantwoord gedrag. Voor de zekerheid wordt het registratienummer gefotografeerd, voor mogelijke schade bij de roeiers. De eindspurt wordt ingezet naar Roeivereniging Wetterwille in Leeuwarden. Tenten zijn bij de vereniging opgezet om de bemanningen en begeleiders te ontvangen met een drankje en oranjekoek. Een uitstekende maaltijd staat klaar. Alle deelnemers die de wedstrijd reglementair hebben uitgevaren ontvangen een Elfstedenkruisje. Het team Viking/Hertog/Thyro/Wetterwille heeft 21.52 uur geroeid: 42ste in het wedstrijdklassement en vijfde bij de dames. Een mooie prestatie.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda