Zwak optreden kost VVH heren 1 geen punten

Afgelopen zaterdag stond voor heren 1 van VVH de uitwedstrijd tegen Leevoc op het programma. De tegenstander bleek flink gehavend, want het miste drie spelers. Of het nu onderschatting was of iets anders, maar het werd een moeizame wedstrijd waarin alle zeilen bijgezet moesten worden om geen averij op te lopen.

De Harlingers begonnen met Hedzer Wiersma en Marnik Agema op de buitenaanval, Meindert Paul Kwast en Ignarts Bakker op de midaanval, Johannes Bult op de spelverdeling en Rik Sijtsma in zijn diagonaal. Erik Schukking was weer present in de rol van libero en Sjoerd Tekstra en de bijna van blessure herstelde Reinier Kwast begonnen op de bank.
Vanaf het begin was het slordig wat VVH liet zien. Aanvallend werden vele fouten gemaakt en de serve- en rallypass was ondermaats. Leevoc toonde zich een felle en oplettende tegenstander, want vaak stond de blokkering goed en wisselden ze aanvallend goed af met prikballen. Op 12-9 werd een time-out genomen door VVH. Het was duidelijk dat er scherper gespeeld moest worden en met meer lef. Serveseries van Meindert Paul en Hedzer waren vervolgens belangrijk om de in de stand een voorsprong te nemen en eenmaal boven de twintig was VVH effectiever. Eindstand set 1: 22-25.

Het winnen van de eerste set veranderde eigenlijk niet veel aan het veldspel want de Harlingers bleven slordig. Deze set werd de servedruk wel verder opgevoerd, waardoor de Skûtsjeboys wat meer grip op het spel kregen. Marnik bleek deze set vaak het succesvolle eindstand van de Harlinger aanvallen, maar wanneer hij achterin stond, kreeg VVH rotaties waarin het moeizamer scoorde. Leevoc bleef hard werken voor hun punten, maar maakte net wat te veel eigen foutjes (met name in de serve). Weer ging VVH met de setwinst aan de haal.
De derde set namen de mannen zich voor om vanaf het begin keihard te werken en dit lukte. Op Meindert Paul zijn serve werd het direct 0-6 en deze voorsprong werd verder uitgebreid. Sjoerd betrad het veld voor Ignarts en deed ook zijn duit in het zakje door ook een ace vanuit de serve te laten noteren. Aan het einde werd VVH wat slordiger waardoor de thuisploeg wat terug kwam maar de set ging naar VVH met 16-25.

De winst was binnen, dus nu nog de set voor het ‘bonuspunt,’ die aan het einde van het seizoen erg cruciaal kan zijn. Zoals wel vaker dit seizoen begon VVH deze laatste set niet scherp. Aanvallend was het matig wat VVH liet zien, waardoor de langere rally’s vaak voor de Leeuwarders waren. Ook de Harlinger passing en verdediging liep achteruit en Leevoc liep uit naar een 10-5 voorsprong. Reinier betrad het veld vervolgens weer om wat aanvalskracht toe te voegen en dit bleek een goede set. VVH begon meer aanvallen af te ronden en de overtuiging keerde terug in het spel. Met 18-25 ging de set uiteindelijk toch nog redelijk ruim naar VVH.
Een zwakke wedstrijd voor de Harlinger formatie, waarin het gelukkig een tegenstander trof die het niet bij machte was hier van te profiteren. Concurrenten CSV en Sneek wonnen hun wedstrijd ook, dus de volle buit was zeer belangrijk. Aanstaande zaterdag speelt VVH in Zwolle tegen promovendus SVI. Dit team staat momenteel 10de, maar heeft afgelopen weekend hun eerste wedstrijd gewonnen tegen een traditionele subtopper: Meppel/AZ.