Zeerobben wint van ?t Fean ?58

HARLINGEN - In een wedstrijd, waar voor Zeerobben ?f de aansluiting met de middenmoot ?f afdalen in de kelder van de competitie op het spel stond, toonde Zeerobben aan wel degelijk met deze druk om te kunnen gaan. Vanaf minuut ??n liet de thuisclub zijn aspiraties zien, alles op de winst. De eindstand geeft aan dat er spanning in de wedstrijd; dat was met name in in de slotfase van dit enerverende treffen.

Gelijk kletsten beide teams erop. Ook ‘t Fean ’58 had het vizier op het vijandelijke doel gericht, maar op een paar plaagstootjes na kwamen zij in de eerste helft niet gevaarlijk in de buurt van Theo Nota. Dat was wel het geval aan de andere kant, maar keeper Jelmer van der Meer reageerde attent op een vliegend schot van Patrick Amels in de zesde minuut. De als rechtsbuiten opererende Reinier van der Stap haalde op snelheid de achterlijn, maar zijn voorzet werd onderschept door Corne Visser voordat Daniël Kleiterp gevaarlijk kon worden. Helaas moest Visser na tien minuten geblesseerd het veld verlaten. Na een kwartier kwam Zeerobben verdiend op voorsprong. Een snelle counter over links werd uitstekend strak ingespeeld door David van der Pol op Daniël Kleiterp. Deze behield het overzicht en schoot beheerst langs de kansloze Van der Meer, 1–0.

Zeerobben rook bloed en wilde de voorsprong uitbouwen, maar professioneel haalden de keeper en verdediging het tempo uit de wedstrijd. Het restant van de eerste helft was Zeerobben wel de bovenliggende partij en kwam een aantal keren via de vleugels gevaarlijk door, maar telkens stond de verdediging van de gasten goed opgesteld. Uitgezonderd de voorlaatste minuut, toen was de voorzet van Reinier op maat en kon Daniël Kleiterp vrij in koppen. De de lat was de eindbestemming van deze kansrijke mogelijkheid.

De gasten uit Surhuisterveen kwamen na de thee scherp uit de startblokken. Na een verre uittrap van de doelman kreeg Joost Nieuwenhuis, in de vierde minuut een vrije schietkans en nu moest Nota wel al zijn talenten aanwenden om diens pegel tot corner te verwerken. De druk van ’t Fean bleef en weer was Joost de aanstichter voor gevaar. Jordy Torenbeek maakte zich breed om de bal over de achterlijn te laten gaan. Nieuwenhuis probeerde met een laatste krachtsinspanning de bal nog voor te krijgen, maar nam Torenbeek daarbij in de heupzwaai. Hij moest met rood van het veld, ondanks hevige protesten. Na dit incident speelde Zeerobben slechts twee minuten met één man meer, want kort daarop kreeg Reinier van der Stap ook rood.

Het is voor beide spelers te hopen dat de strafcommissie van de KNVB enige clementie zal hebben. Het waren het lichte vergrijpen en met rood iets te zwaar beoordeeld. Dus tien tegen tien en dat maakte de wedstrijd nog levendiger. Gelukkig hielden beide teams het hoofd koel en pakte de scheidsrechter de strijd weer naar behoren op. ’t Fean hanteerde vaak de lange bal, maar Jordy en Chekina heersten in de lucht en over de grond. Toch konden ook zij niet voorkomen, dat met name Imani Mchimbwa, met zijn vrouw op alle dagen en toch spelen, regelmatig voor gevaar zorgde. Justin Rienks had er de handen vol aan. In de strijd om de drie punten had Daniël Kleiterp, na goed inspelen van Frank ten Hoeve, zijn tweede op de schoen. Maar geschrokken van de gigantische kans belandde zijn inzet in de handen van de Fean-goalie. Uitstel van executie, want tien minuten later was het wel raak, op aangeven van David van der Pol maakte Daniël een echte spitsen-goal, 2–0 met nog een kwartier te spelen.

Dat moest genoeg zijn, zou je zeggen. Maar de veerkracht en strijdlust van het team uit de Wouden moet je nooit onderschatten. Een onoplettendheid gaf Auke van der Wal (ingevallen) de vrije doorgang, diens lage schuiver was Nota te machtig, 2–1 . Strijdend voor de gelijkmaker, was het juist aan de andere kant Daniël, die in het strafschopgebied over de knie ging bij Jeroen Til. De hieruit voortvloeiende penalty werd perfect benut door specialist Jordy Torenbeek, met 3–1 en nog tien minuten te gaan leek de strijd beslist. De mannen van Jacob Russchen persten er nog een laatste offensief uit. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van alweer Auke van der Wal, door een woud van benen tekende hij de 3–2 aan. In de slotfase was het dus toch nog ‘billen knijpen’, maar de defensie bleef overeind en Zeerobben had zelfs nog de mogelijkheid op meer. Patrick Amels zag twee medespelers over het hoofd bij een counter. Maar voor de verdiende drie punten was dat niet meer van belang.

De complimenten gaan naar beide teams voor wat betreft strijd en inzet. Het publiek was de winnaar, al zullen de meegereisde supporters daar anders over denken. Hun club stond toen de kruitdampen waren opgetrokken met lege handen en Zeerobben met drie punten. Daar waren de mannen van trainer Schotanus wel aan toe. Ze hebben weer aansluiting met de middenmoot, met slechts één punt onder ’t Fean ’58. Het goede gevoel van de afgelopen wedstrijden vond een vervolg in deze belangrijke confrontatie. Als met deze inzet en strijd de toon is gezet, mag, met de huidige kwaliteit, ook de ontmoeting op het Oostersportpark met koploper Broekster Boys met een gerust hart tegemoet worden gezien.