Zeerobben-Winsum (Gr.) in evenwicht

HARLINGEN - Het ene gelijkspel vergeleken met het andere kan nogal verschillen. Kreeg Zeerobben vorige week te weinig tegen vv Groningen (1-1). Thuis tegen Winsum waren de Harlingers meer dan tevreden met het puntje. Over de gehele wedstrijd genomen geeft deze stand de verhoudingen wel weer. Maar oh, oh wat zwijnde de equipe van trainer Postma in het begin van de tweede helft, waarin de bezoekers drie opgelegde kansen om zeep hielpen. Zeerobben stelde daar bitter weinig tegenover, echt uitgespeelde kansen deden zich niet voor. Dat twee penalty?s nodig waren om de 1-1 op het scorebord te brengen, was een logisch gevolg van de onmacht van de thuisclub en het onvermogen van de gasten uit Groningen om tot scoren te komen.

Schaduw over de wedstrijd

De eerste helft werd overschaduwd door een ongelukkige botsing van Frank ten Hoeve ten opzichte van doelman Germen Bouman van vv Winsum. Tot deze gebeurtenis hadden de Winsumers een licht veldoverwicht en waren beter gestart dan de gastheren. Zeerobben begon halverwege het eerste bedrijf net de draad op te pakken en werd dan ook meteen gevaarlijk. Een slappe terug kopbal op keeper Bouwman werd onderschept door Frank ten Hoeve. Hij leek te scoren maar de Winsumer doelman wierp zich voor het schot en kwam daarbij dermate ongelukkig terecht, dat hij met een ernstige enkelblessure met de ambulance afgevoerd moest worden. De wedstrijd werd bijna een half uur gestaakt door scheidsrechter Noppers. De vervanger van Bouwman, de 49 jarige Gaby Hemsens, moest meteen aan de bak. Hij redde bekwaam op een linke vrije trap van Dylan Drent, nadat Higor da Silva in kansrijke positie op de rand van de zestien onderuit werd gehaald. Winsum moest zich weer herpakken na de dramatische aftocht van hun goalie.

Genade voor recht
Zeerobben creëerde een licht overwicht en de scherpe corners van Drent leverden hectische taferelen op voor invaller doelman Hemsens. Pieter Westra en Frank ten Hoeve brachten Marc Reussing in stelling, maar zijn inzet verdween over het doel. Een snelle counter van Winsum had voor de groenwitten zeer kwalijke gevolgen kunnen hebben. Weliswaar nog maar net over de middenlijn, haalde Pieter Westra zijn rappe tegenstander onderuit zonder het doel de bal te spelen. Met geel liet Noppers genade voor recht gelden.

Winsum in de omschakeling gevaarlijk
De eerste twintig minuten na de thee liet Zeerobben nogal wat steken vallen voorin en op het middenveld en waren de Groningers telkens winnaar van de tweede bal. In de omschakeling waren Wouter Bloem en Thomas Kauw levensgevaarlijk voor het doel van Jacob de Vries. Met enig fortuin kwamen de Harlingers deze fase van de wedstrijd ongeschonden door. Een doelpunt voor de tegenstander hing in de lucht. Deze kwam dan ook tot stand uit een terecht gegeven strafschop. Marc Reussing moest aan de noodrem trekken en scheidsrechter Noppers trok geel en gaf een penalty, welke onberispelijk door Marcel Pannekoek binnengeschoten werd, 0-1 en nog een kwartier te spelen. De onmacht om via combinatiespel gevaarlijk te worden voor het doel deed het ergste vrezen voor de thuisclub. Afstandsschoten misten telkens de precisie of werden door een woud van benen en lichamen geblokt. In een wanhoopsoffensief werd de tactische wisseling door Postma toch nog beloond. In het strafschopgebied werd de naast spits Ten Hoeve geposteerde Reussing onderuitgehaald en ook deze elfmeter werd door Kristian Feenstra feilloos verzilverd. Met nog een paar minuten te spelen probeerde Zeerobben alsnog de drie punten in Harlingen te houden. Zover liet de goed leidende Noppers het niet komen en op het reeds donkere Oostersportpark was de puntendeling voor beide teams acceptabel en gingen de gedachten uit naar doelman Bouwman. Hoofdsponsor Rieny Smeding zorgde voor een kistje heerlijke sinaasappels voor de onfortuinlijke doelman.

Licht in de duisternis
In een wedstrijd, waarin een dergelijk aangrijpend incident voorvalt, kun je spreken van een grauwsluier over het vertoonde spel. In wisselende fases hadden beide partijen een overwicht, waar Winsum het zich mag aanrekenen de geboden kansen niet te benutten. Zeerobben had moeite om de hechte verdediging kapot te spelen en in de omschakeling waren de gasten telkens gevaarlijk. Lichtpuntje in de ingetreden duisternis was wel het sterke optreden in met name de tweede helft van A-junior Brent de Groot. Met flair en zelfvertrouwen mag hij met recht de “Man of the Match” genoemd worden.

Dinsdagavond voor de Beker, aanvang 20.00 uur, Stiens-Zeerobben.

Scoreverloop: 72 min. 0-1 Marcel Pannekoek (pen.); 84 min 1-1 Kristian Feenstra (pen.)
Zeerobben: Jacob de Vries; Brent de Groot; Marc Reussing; Pieter de Vries; Albert Beuker (45 m. Pim Bleichrodt); Kristian Feenstra; Dylan Drent; Marcel Visser; Frank ten Hoeve; Yander Zandbergen; Higor da Silva.