Zeerobben verliest van sterk collectief Veenwouden

In deze tegenvallende topper qua voetbal bracht de slotfase toch nog spektakel. Als je net als tegen Meppel in de eerste minuut niet de geboden kansen benut, dan krijg hem even later om de oren en wordt het strijden tegen een hecht bolwerk. Zeerobben bleek niet bij machte om de gelijkmaker te forceren ondanks de kansen. Na rust zorgden twee scherp uitgespeelde counters voor naar later zou blijken een onoverbrugbare 0-3 achterstand. Het verloop van de wedstrijd was weer in het nadeel van de thuisclub.

De eerste aanval leverde meteen voor Higor da Silva een kans op. Coenraad van der Mark behoedde de gasten voor een vroege achterstand. Kort hierop lag de weg op links helemaal open voor Rinse Procee. Wytze Veenstra kogelde uit zijn voorzet op de vuisten van Jacob de Vries. De terug spattende bal werd ietwat gelukkig door Ygram Vrieling langs de doelman gespeeld, 0-1 in de vijfde minuut. Een droomscenario voor de bezoekers. Zeerobben probeerde wel iets terug te doen, maar moest tot de dertigste minuut wachten, voordat er echt van gevaar sprake was. In combinatie met Higor kwam Marcel Visser in een kansrijke positie. Deze actie was voor de groenwitten het sein om nog voor de rust de gelijkmaker proberen te scoren. Twee keer kwam er van links een strakke voorzet, maar noch Jeffrey Draaisma noch Dylan Drent kon zijn schoen er tegenaan krijgen. De gelijkmaker bleef daardoor uit.

Ook na de thee leek de thuisclub de draad weer op te pakken en waar je mocht verwachten dat Zeerobben zijn verdiende doelpunt kreeg, viel deze toch weer aan de andere kant. In snelle omschakeling controleerde Veenstra een lang bal van achteruit en zijn voorzet werd binnen gelopen door Van Zwol, 0-2 vlak na de hervatting. Hierna hadden Dylan Drent en Jeffrey Draaisma mogelijkheden om weer dichterbij te komen, maar het ontbrak hen aan geluk. Wederom zorgde een counter in de 57e minuut voor nog een grotere marge, die bij menigeen de hoop op nog een resultaat deed vervliegen. De voorzet kwam opnieuw van links en deze keer was het Wytze Veenstra zelf die scoorde.

De wedstrijd leek voor Zeerobben op een doodspoor te geraken, het geloof was verdwenen om nog iets te repareren. Maar na ruim een uur maakte Kristian Feenstra uit een geweldige vrije trap van een kleine veertig meter 1-3. Dan gebeurt er toch iets in de hoofden van de gastheren, zou het dan toch nog mogelijk zijn? Dat was zeker het geval toen Higor da Silva na een assist van Drent voor 2-3 zorgde. Met nog ruim twintig minuten te spelen voerden de Harlingers de druk op om in ieder geval één puntje te redden. Met aanvallende wissels leek dat in de laatste tien minuten toch nog te lukken. Spectaculaire reddingen van Van der Mark en met het nodige kunst-en-vliegwerk van de opgetrokken muur rond de doelman wist het hechte collectief de voor Zeerobben verdiende gelijkmaker te voorkomen. Inzetten van Marcel Visser, Da Silva, Marc Reussing en Dylan zorgden slechts voor frustratie. Met gejuich uit het Veenwoudenkamp werd het eindsignaal van de goed leidende scheidsrechter Baar begroet. De slag verloren, maar daarmee nog niet de ‘oorlog’, de competitie duurt nog lang.

Voorlopig zal Zeerobben zich tevreden moeten stellen met een plek in de schaduw van de onbetwiste ‘Herbstmeister’ Veenwouden. Het gat is gegroeid naar acht punten. De ervaren equipe van Riemer Kooistra toonde zich in Harlingen volwassener dan de thuisclub. Dat is, gezien de opstelling van de gasten, bijna identiek aan de voorgaande confrontatie twee jaar terug, niet geheel onverwacht. Rest voor de winterstop nog een cruciale tweestrijd tussen de nummer twee Hardegarijp, verlies in Dokkum, en nummer vier Zeerobben.

Zeerobben: Jacob de Vries, Jordy Torenbeek (64 min. René Cnossen), Allard Sym Sprenger (72 min. Frank ten Hoeve), Albert Beuker (65 min. Abdul Boundati), Dylan Drent, Marcel Visser, Jeffrey Draaisma, Kristian Feenstra, Higor da Silva, Pieter Westra, Marc Reussing.