Voetbal

Zeerobben van start met Uscout

Door Jeroen Pietersma
Thuis, onderweg, in het buitenland of waar dan ook live op je smartphone, tablet of computer TV beelden kunnen zien van je plaatselijke of favoriete amateurclub? En dan nog gratis ook? Binnenkort kan dat gewoon bij Zeerobben.

Zeerobben is als eerste voetbalvereniging in Friesland een samenwerking aangegaan met Uscout. Zij leveren een systeem waarmee opnames van sportwedstrijden kunnen worden gemaakt. De beelden kunnen worden gebruikt voor diverse toepassingen, eerst en vooral analyses van wedstrijden en/of spelsituaties, maar natuurlijk ook voor het live volgen van wedstrijden via een live stream en het maken van samenvattingen, bijvoorbeeld om te delen via internet en social media. 

De naam Uscout heeft alles te maken met de oorspronkelijke gedachte achter dit in Engeland ontwikkelde systeem, namelijk een platform voor scouts om spelers/speelsters te kunnen scouten en bekijken thuis vanachter de computer. Het slimme van Uscout is vooral dat de camera’s worden gestuurd door middel van bewegingstechnologie. De beide camera’s worden op dusdanige posities opgesteld dat ze samen het gehele veld kunnen bestrijken en automatisch overschakelen naar de camera die het beste beeld heeft. De bewegingen van de bal, de scheidsrechter, de spelers, etc. worden gevolgd en dat bepaald waar de camera zich op richt, of er wordt ingezoomd. Er komt met andere woorden geen mankracht aan te pas. Als er gescoord wordt, dan herkent het systeem dat en kan er bijvoorbeeld een pushbericht worden verstuurd met een filmpje van de goal.

Maar als je de beelden dan eenmaal hebt, kun je er natuurlijk veel meer mee. En dat is ook wat Zeerobben hiermee voor ogen heeft. Eerst en vooral is het een prachtige tool om de opleiding van de jeugdspelers te verbeteren. Trainers kunnen de beelden analyseren en bespreken met hun team. Wat ging er goed, wat niet en wat kunnen we daar van leren? Hoe staan we bij dode spelmomenten en hoe zouden we dat kunnen verbeteren? Hoe zijn we in de omschakeling? En ga zo maar door.
Daarnaast gaat met Uscout de mogelijkheid om een reeds lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: ZeerobbenTV. We zien het steeds vaker dat amateurclubs de wedstrijden van hun eerste elftal in samenvatting via hun sites en social media verspreiden. Ook Zeerobben heeft daarmee een proef gedaan tijdens de kampioenswedstrijd tegen Hardegarijp. Die proef was zeer geslaagd, maar de kosten die er mee gemoeid zijn, maken het moeilijk dit wekelijks te doen. En al helemaal niet voor alle (jeugd-)wedstrijden. Die kosten zitten voor een heel groot deel in de mankracht (uren) die nodig zijn om tot de beelden en de samenvatting te komen. Uscout lost dat probleem grotendeels op. De beelden worden immers automatisch, zonder mankracht gemaakt. Aanvankelijk zal voor het maken van een samenvatting of analyses nog wel persoonlijke aansturing nodig zijn, maar op termijn wordt verwacht dat de technologie zodanig ontwikkelt kan worden dat analyses en samenvattingen ook automatisch gemaakt kunnen worden met een paar klikken met de muis of een paar swipes op een smartphone of tablet.

Iedereen die belangstelling heeft voor de beelden van Zeerobben kan die straks krijgen door de App van Uscoutfor op zijn of haar smartphone of tablet te downloaden (gratis) via GooglePlay of de App Store van Apple. Via deze App zullen straks ook de live streams te volgen zijn. Natuurlijk ben je liever live bij een wedstrijd aanwezig, maar het is toch maar een mooi alternatief als je een keer niet kunt. En wat te denken van oma’s en opa’s die niet meer zo mobiel zijn of ver weg wonen en toch graag hun kleinkinderen eens zouden zien voetballen? Of andere familieleden of vrienden die zich waar dan ook ter wereld bevinden en mee kunnen kijken naar een wedstrijd op het Oostersportpark.

Vorige week zijn de camera’s en het systeem bij Zeerobben geplaatst en de komende twee tot driee weken wordt hiermee proef gedraaid. Die tijd is nodig om de camera’s in te stellen op de omstandigheden op het Oostersportpark. De App kun je alvast downloaden en personaliseren (onder andere Zeerobben instellen als favoriet). Zodra de beelden beschikbaar zijn zal dit worden gecommuniceerd.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda