Voetbal

Zeerobben legt eersteklasser LTC op de pijnbank

Door Jeroen Pietersma
ASSEN - Met strakke koppies begon de selectie van trainer Inne Schotanus aan de warming-up. Het besef dat het nu moest gebeuren straalde van de gezichten af. Dergelijke allesbeslissende confrontaties tegen onbekende tegenstanders brengen ook een hoge onzekerheidsfactor met zich mee. Maar dat geldt natuurlijk voor beide partijen. Toch ging de overwinning naar de van adrenaline overlopende jeugd en moesten de meer ervaren Assenaren hun meerdere erkennen in dit hechte collectief uit Harlingen.

De wedstrijd was nog geen minuut oud, of LTC liet geen enkele twijfel bestaan over de betekenis van dit duel. Higor da Silva werd ondersteboven gelopen en het leverde Rick Mast meteen een gele kaart op. De toon was gezet, maar trainer Schotanus had zijn selectie hier wel op voorbereid.
Het begin was voor de gasten. Marcel Visser bereikte met een cross-pass de op snelheid zijnde Dylan Drent; zijn inzet belandde naast het doel van Jelle van der Veen. Het was de aanzet tot een Harlinger overwicht, dat uiteindelijk uitmondde in de 0-1 voorsprong. Een afgeslagen bal uit een corner werd door Marcel Visser opgepikt, hij wilde zich vrijspelen en werd daarbij door Mark Hofsteenge gehaakt binnen de beruchte lijnen. De goed opgestelde arbiter Lips wees gedecideerd naar de penaltystip. David van der Pol behield de rust en deponeerde de bal onhoudbaar achter doelman Van der Veen.

Zeerobben wierp, voor zover nog aanwezig, de schroom van zich af. De druk bleef en een vrije schop van Dylan Drent werd door Patrick Amels met zijn hoofd tot een doelpunt verzilverd. Echter scheidsrechter Lips had een overtreding geconstateerd en dus ging dat feest niet door. Niet veel later werd het alsnog 0-2. Door geknoei in de verdediging van LTC creëerde David van der Pol zich zelf een kans en hij benutte deze uiteraard. Zeerobben nam even gas terug en Marcel Meyer toonde zijn kwaliteiten. Op aangeven van Marcel Lubberts toucheerde zijn voorzet de lat, Theo Nota voorkwam verder gevaar. Eigenlijk de gevaarlijkste actie van LTC uit de eerste helft. Dat de groen-witten uit Harlingen vlak voor rust nog 0-3 maakten lag wel in de lijn der verwachtingen, omdat zij feller en meer gebrand waren op een goed resultaat. Aan de basis hiervan lag een grandioze individuele actie van Dylan Drent. Na twee tegenstanders het bos in te hebben gestuurd volgde een voorzet vanaf de achterlijn op Higor da Silva. Vanaf de rand strafschopgebied priemde hij het derde doelpunt binnen.

Evenwicht
De kruitdampen van de eerste helft waren nog niet opgetrokken, of Dylan Drent liet weer van zich spreken met een van zijn befaamde projectielen – maar wel naast. LTC nam daarna het initiatief over en Zeerobben moest terug. Een grote mogelijkheid liet Johan van Dijk onbenut na een gave voorzet van Marcel Meyer. Hij schoot tot opluchting van Nota in het zijnet. Toch was dit de voorbode tot de 1-3. Uit een scherp genomen corner bracht René Hoogeveen met een kopbal de spanning enigszins terug. Het bracht Zeerobben niet uit het evenwicht. Ook niet toen trainer Herman Timmer zijn pinch-hitter inzette in de persoon van Thomas van Goor, een robuuste, kopsterke spits. Uit tactische overweging moest Patrick Amels een linie zakken en werd aanvoerder Gideon Vellinga op de nummer tien positie geposteerd. Goed storen van de voor Higor da Silva ingevallen Frank ten Hoeve bezorgde de bal bij Vellinga. Diens pass op Marcel Visser was op maat en van dichtbij haalde Visser vernietigend uit; 1-4.
De wedstrijd was daarmee wel gespeeld, al had een uitval van David van der Pol eigenlijk een uitbreiding van de score moeten betekenen. Alleen op keeper Jelle van der Veen af, gaf hij een tikje breed op de mee stormende Dylan Drent. Met een knappe verdedigende actie voorkwam Mark Hofsteenge een groter debacle voor de thuisclub. Kort hierna maakte het jonge arbitrale trio onder de correcte leiding van P. Lips een einde aan deze voor de gasten voortreffelijk verlopen wedstrijd in de eerste ronde van de nacompetitie om promotie of handhaving in de eerste klasse.

Stevige basis
De formatie van trainer Inne Schotanus en leider Wiebe Attema gaf zijn visitekaartje af in de openingswedstrijd van deze tombola, die nacompetitie heet. De eerste klap is een daalder waard en je zou zeggen dat Zeerobben met anderhalf been in de tweede ronde staat, maar dat moet nog blijken in de return over een week. Vorig jaar rond deze tijd dacht men in Lemmer ook binnen te zijn, alsnog werd hen de toegang tot de eerste klasse E onthouden door een 0-3 overwinning van LTC, na de thuiswedstrijd met 1-3 te hebben verloren. Er is al wel een stevige basis gelegd voor deze wedstrijd van zaterdag 23 mei op het Oostersportpark te Harlingen.
Zeerobben: Theo Nota, Reinier van der Stap, Gideon Vellinga (80 min. Allard Sym Sprenger), Jordy Torenbeek, Etienne Oosterom, Patrick van der Veen, Dylan Drent, Marcel Visser, David van der Pol, Patrick Amels, Higor da Silva (75 min. Frank ten Hoeve).

|Doorsturen

Buienradar



Agenda