Voetbal

Zeerobben laat onnodig twee punten achter bij debutant

Door Jeroen Pietersma
GROOTEGAST - Een brilstand als eindstand roept beelden op van een saaie wedstrijd. Voor de openingswedstrijd van de competitie tussen beide opponenten gaat deze bewering niet op. Hoewel puntenverlies niet rampzalig hoeft te zijn, heeft Zeerobben toch een nare bijsmaak overgehouden aan dit gelijkspel. De verwachtingen bij de gasten waren hoger gesteld dan bij de gastheren. Met een numerieke meerderheid tijdens het grootste gedeelte van de tweede helft (aanvoerder Beuker twee keer geel) bleef de strijdwijze van Grootegast behoudend. En waarschijnlijk wel terecht, immers de grootste kansen op voorsprong in de slotfase konden toegedicht worden aan de equipe van trainers Postma/Heida en leider Attema.

In het begin heerste aan beide kanten de angst fouten te maken en werd risicoloos afgetast waar eventuele mogelijkheden lagen. Die bleken na tien minuten blootgelegd door Higor da Silva, die van af de middellijn Abdul Boundati aan het werk zette, zijn voorzet op Jeffrey Draaisma mistte nog de precisie. Toch was deze actie de inleiding tot een overwicht van de groenwitten. Voorlopig nog zonder dat er grote kansen gecreëerd werden. Vroeg druk zetten leverde na een half uur wel een grote mogelijkheid op voor de lastig te bespelen spits Jeffrey Draaisma. Zijn geplaatst schot werd met de vingertoppen van keeper Erwin Mensink uit de hoek getikt voor de voeten van Abdul Boundati, maar op nieuw was de doelman de baas. Uit een corner kopte Pieter Westra door naar Marijn Helfferich en via een kluts kwam de bal op de juiste hoogte om Jeffrey zijn mooiste actie van de middag te laten maken. Zijn omhaal à la Van Basten zou in en fraaie goal omgetoverd zijn geworden, ware het niet dat weer de uitblinkende keeper van Grootegast dit wist te voorkomen met een geweldige reactie. Het overwicht wist Zeerobben niet uit te drukken in doelpunten.

Met frisse moed probeerden de Harlingers in de tweede helft alsnog een bres te schieten in de hechte verdediging van de gastheren. Voetballend was er bijna niet door te komen en de corners en vrije trappen op kansrijke posities bleven ook onbenut. Cruciaal was de tweede gele kaart voor Albert Beuker, misschien wel iets te zwaar aangezet door scheidsrechter Baar, die veel kaarten nodig had voor dit overigens sportieve duel. Het storende werk van Albert werd daarna wel opgevangen door de naar het middenveld verhuisde Jeffrey Draaisma, maar dat ging ten koste van de stootkracht voorin. Met een mannetje meer verscheen Grootegast wat vaker in het strafschopgebied van Jacob de Vries, maar echte grote kansen leverde dit niet op, mede door goed verdedigen van de achterste vier met als betrouwbare sluitpost De Vries. Het dichtst bij de winnende treffer was Marijn Helfferich. Zijn kopbal in de rechter bovenhoek na een vrije trap van Pieter Westra werd ternauwernood tot hoekschop getikt door de schier onverslaanbare Mensink. Grootegast koesterde het puntje en hield veel mensen achter de bal en Zeerobben kon niet dat brengen, wat noodzakelijk is om een overwinning over de eindstreep te trekken.

De kop is er af. De start is minder teleurstellend dan de voorgaande editie en een optimist zag dit gelijkspel zelfs als een stap vooruit. Toch is de algemene gedachte bij de spelers, de staf en de trouwe supporters zoals de titel aangeeft. Daarmee aangevend, dat zeker progressie in het spel zit. Bovendien was de inzet van alle spelers lovenswaardig. De complimenten gaan ook naar de debutant, die verdedigend met in de hoofdrol keeper Mensink de zaken goed voor elkaar hadden en ook aanvallend een paar lastig te bespelen spitsen heeft. We gaan nog meer horen van hen.
Volgende week komt Tonego naar Harlingen en dan mag trainer Postma weer een keuze maken uit de brede selectie.
Zeerobben: Jacob de Vries, René Cnossen, Marc Reussing, Pieter Westra, Pim Bleichrodt, Jeffrey Draaisma, Albert Beuker, Marcel Visser, Higor da Silva (‘70 min. Dylan Drent), Marijn Helfferich, Abdul Boundati.

Uitslagen van de eerste speelronde in de tweede klasse I:
Grootegast FC-Zeerobben 0-0
Hardegarijp-VVI 3-1
Joure SC-Broekster Boys 3-1
Meppel FC-Be Quick Dokkum 2-1
Stiens SC-Nijland 2-1
TONEGO-CVVO 0-3
Veenwouden SC-Wâlde De 2-1

|Doorsturen

Buienradar



Agenda