Zeerobben komt met de schrik vrij in Oudega

OUDEGA - ?Inpakke en wegwese? is de uitdrukking die past bij de laatste wedstrijd van Zeerobben. Zeerobben kwam met de schrik vrij en blijft door deze gestolen overwinning in de buurt van de eveneens winnende koplopers. Maar wat waren ze dichtbij het eerste puntenverlies in de tweede helft van deze spannende competitie. Harde wind en een hobbelig veld gelden natuurlijk voor beide partijen, maar De W?lde ging beter met deze elementen om.

Het wedstrijdverloop had een ander aanzien gekregen als Frank ten Hoeve in de tweede minuut niet zo geschrokken was van de mogelijkheid om Zeerobben op voorsprong te zetten. Zijn inzet vrij voor keeper Lootsma was noch een voorzet noch een gericht schot op goal en ging dus ruim naast. Toch leek de thuisploeg onder de indruk van de snel combinerende subtopper. Dat deze bescheidenheid onterecht was, bleek uit de eerste gevaarlijke uitval. Zeerobben had geluk dat Stefan Kuiper zijn vizier niet op scherp had staan en Theo Nota met zijn lichaam een achterstand voorkwam.

De gasten hadden moeite zich aan de omstandigheden aan te passen. En dat ging duidelijk ten koste van de opbouw van achteruit. Passes te kort of onnauwkeurig. Een individuele actie van de gevaarlijkste aanvaller Higor da Silva stichtte in de doelmond voor zoveel onrust, dat een verdediger rakelings langs de voor hem goede kant van de paal schoot. De toegekende corner leverde niets op en uit de snel genomen hervatting kwam de lange bal in de voeten van Geart Hiemstra. Na een lange rush van eigen helft prikte hij onberispelijk de 1-0 langs doelman Nota. Het antwoord op deze tegenvaller kwam weer van da Silva. Hij passeerde twee tegenstanders en behield het overzicht, uit zijn pass testte David van der Pol de kwaliteiten van de excellerende Lootsma en ook Patrick Amels vond met een hard afstandsschot de vuisten van de doelman. Met de lange pass was het aanvalstrio van de gastheren, mede door de harde en onvoorspelbare tegenwind, moeilijk te bespelen. Stefan Kuiper had zijn team een dienst kunnen bewijzen door de hierdoor ontstane kans te verzilveren. Hij schoot jammerlijk over. Het laatste wapenfeit in deze rommelig verlopen eerste helft.

Zuur
Met twee verse krachten, Allard Sym Sprenger en Reinier van der Stap, om het gevaar van de snelle spitsen in te dammen, startte Zeerobben energiek aan de tweede helft. In de tweede minuut kwam uit een afgeslagen hoekschop de bal voor de op de rand strafschopgebied klaar staande Patrick van der Veen. Op diens schot in de rechter bovenhoek had Lootsma geen antwoord; 1-1. Even geloofde formatie van trainer Schotanus de juiste aanpak gevonden te hebben. De druk van achteruit opgebouwd leverde te weinig rendement voor het doel van de tegenstander. Wel kwam er van rechts meer diepte in het spel, al kreeg Dylan Drent weinig ruimte door dubbele dekking. Halverwege de tweede helft brak hij door maar zijn schroeier werd door de doelman tot corner verwerkt. Aan de andere kant kwam Zeerobben goed weg bij schoten van buiten het strafschopgebied. Of Theo Nota stond goed opgesteld of de bal ging net naast. Met nog twintig minuten te gaan, bracht Schotanus krachtpatser en troubleshooter Daniël Kleiterp in voor de onbereikbare spits David van der Pol. De gehoopte kentering kwam er niet en alles wees erop dat voor beide één punt het hoogst haalbare was. Maar in de 85e minuut ging Jordy Torenbeek onder een lange bal door en had Stefan Kuiper wederom een honderd procent kans, alleen op Nota af. De schrik sloeg door de Zeerobben-gelederen, maar de hard werkende spits had zijn vizier nog niet bijgesteld en de groen-witten kwamen goed weg. Na een opstootje in blessuretijd met de linksachter (beiden geel) kreeg Dylan Drent toch zijn moment. Zijn fraai aangesneden vrije trap halverwege de helft van De Wâlde werd bij de tweede paal door Patrick Amels op waarde ingeschat. Hij kopte de bal in de korte hoek binnen (1-2) en werd daardoor matchwinner, want de resterende minuten bleef de verdediging overeind en waren de druiven zuur voor de tegenstander.

Als je een slecht gespeelde wedstrijden ook weet te winnen, dan kun je meedoen om de hoogste plaatsen op de ranglijst. Zeerobben koestert deze drie punten en zal lering moeten trekken uit het vertoonde spel. De complimenten gaan ook uit naar De Wâlde; zij verdienden op basis van inzet en kansenverhouding minimaal een punt. Maar elk team krijgt over de gehele competitie bekeken soms wat te veel en soms wat te weinig. Het geluk lachte vanmiddag de Harlingers toe.
Zeerobben: Theo Nota, Chekina Nzoko (45’ Reinier van der Stap), Gideon Vellinga, Jordy Torenbeek, Adnan Jarjour, Patrick van der Veen, Dylan Drent, Higor da Silva, Patrick Amels, Frank ten Hoeve (45’ Allard Sym Sprenger), David van der Pol (70’ Daniël Kleiterp ).