Zeerobben boekt verdiende overwinning in spannende partij

HARLINGEN - Het geluk lachte de thuisclub in de eerste minuten van deze interessante krachtmeting toe. Uit twee dode spelmomenten kwam Zeerobben fortuinlijk op een, naar later bleek, onoverbrugbare voorsprong. Pas laat in de tweede helft kwam de genadeklap voor Heerenveense Boys. Door een dreun van Dylan Drent kwam de bevrijdende 3-1 op het scorebord.

De eerste beste aanval van de groen-witten uit Harlingen leverde meteen gevaar op. Higor da Silva werd door Johnny van Teijen onrechtmatig gestuit. Van links rand strafschopgebied kegelde Dylan Drent de vrije trap hard en laag in de doelmond. De attent reagerende Frank ten Hoeve tipte met buitenkantje voet de bal langs de verbouwereerde keeper Klaas Boersma. Nog geen drie minuten later zorgde Dylan Drent voor de 2-0 voorsprong. Uit een corner van Allard Sym Sprenger kopte Frank ten Hoeve de bal terug op Drent en van de rand strafschopgebied belandde zijn harde schuiver door een woud van benen in het doel van keeper Boersma.

Van enig krachtsverschil tussen beide teams was nog geen sprake, maar de gemakkelijk scorende brigade van trainer Inne Schotanus stond wel met twee doelpunten binnen tien minuten voor. Zeerobben bleef gevaarlijk aandringen, maar liet na om de definitieve derde af te drukken. Heerenveense Boys putte daaruit moed en nam de wedstrijd over, echter zonder echt gevaarlijk te worden. Tot de zestien liepen de combinatie nog goed voor de bezoekers daarna ontbrak de beslissende pass om het Theo Nota moeilijk te maken. Dylan Drent onderscheidde zich nog met een afstandsschot, toen hij de goalie van de Heerenveners te ver voor zijn doel zag staan. Maar de aansluitingstreffer hing in de lucht en waar Zeerobben dacht zonder kleerscheuren de rust te halen, kwam de 2-1 toch nog uit dezelfde lucht vallen. Allard Sym Sprenger verslikte zich in Dimer Leemburg, diens lage voorzet werd door Gideon Vellinga onder druk van linksbuiten Hiele Nagel achter zijn eigen doelman geklutst. Met 2-1 ga je dan toch anders de rust in.

Beer van een spits
Trainer Dick Krommenhoek zette vanaf aanvang tweede helft zijn joker in, in de persoon van de 37 jarige Gabe Teun Top. Zoals de naam al doet vermoeden, een beer van een spits en sterk aan de bal. De verdediging van Zeerobben moest alle zeilen bijzetten om dit permanent aanwezige gevaar in te dammen. En de furieus gestarte gasten zorgden voor meer doelgerichte acties. Een paar keer kwamen de Harlingers goed weg. En mede dankzij goed keeperswerk van Theo Nota bleef de stand ongewijzigd. Al had Zeerobben meteen na rust verder afstand moeten nemen. Na een lage voorzet van Dylan Drent stond David van der Pol vrij voor keeper Boersma, maar hij had duidelijk zijn middag niet en miste deze grote kans.

De wedstrijd werd wat onvriendelijker en de strak leidende scheidsrechter Arends trok voor beide partijen een aantal gele kaarten. Een logisch gevolg van de spanning, die de stand opleverde. De vonken spatten er vanaf en beide teams zetten alles op de aanval. Daardoor kregen beiden kansen. De grootsten waren wel voor Zeerobben. Een vrije trap van Patrick Amels op de paal, een schot van David van der Pol uitstekend gepareerd door Boersma en twee keer werd een overtalsituatie niet goed uitgespeeld. Daartegenover stelde Heerenveense Boys een voortdurende dreiging, maar de trekker werd niet overgehaald.
In de 79e minuut kwam de bevrijdende 3-1 op het scorebord. Een crosspass van Patrick Amels werd door linksachter Thomas Lewerissa foutief beoordeeld en Dylan Drent profiteerde optimaal. Hij haalde snoeihard uit, de doelman kansloos latend. Het slotakkoord was voor invaller Adnan Jarjour. Vanaf eigen helft kreeg hij de ruimte om tot in het strafschopgebied door te dringen, hij besloot zijn run met een lage schuiver in de verre hoek.
Met deze 4 – 1 kreeg Zeerobben misschien iets te veel, maar de overwinning was volgens ‘vriend en vijand’ meer dan terecht. Na drie nederlagen tegen Heerenveense Boys in de afgelopen duels, dan nu eindelijk de winst. Zeerobben blijft daarmee in het spoor van de koplopers, al liet Leeuwarder Zwaluwen geen steken vallen en kwamen Be Quick Dokkum en Blauw Wit ’34 door afgelasting niet in actie.
Zeerobben speelde met: Theo Nota, Albert Beuker, Gideon Vellinga, Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Dylan Drent, Allard Sym Sprenger, David van der Pol (80 min. Daniël Kleiterp), Patrick Amels, Frank ten Hoeve, Higor da Silva (80 min. Adnan Jarjour).