Zeerobben ? Be Quick Dokkum 3-0

HARLINGEN ? De talrijke toeschouwers bij Zeerobben tegen Be Quick kwamen niet bedrogen uit in het vooraf beloofde spektakel op het Oostersportpark. Twee aanvallend ingestelde ploegen lieten zien waarom een topduel in de tweedeklas van het amateurvoetbal ook het aanzien meer dan waard kan zijn. Complimenten voor de bezoekers, die geen mogelijkheid onbenut lieten om de defensie van de gastheren onder druk te zetten. Met name het eerste part van de wedstrijd waren de teams gelijkwaardig en waren de kansen hieraan evenredig. Toch kan achteraf gesteld worden, dat het betere team terecht de winst pakte.

In evenwicht
Al in de eerste vijf minuten ontstonden er voor beide doelen mogelijkheden. Allard Sym Sprenger werd de diepte ingestuurd, hij miste het doel op enkele centimeters. Voor BDQ kwam Janco Wiersma in kansrijke positie, maar Jacob de Vries tikte de inzet tot corner. Kort hierna soleerde Marcel Visser de zestienmeter binnen, hij stuitte op de laatste man Marcel Stomer. Helaas voor Zeerobben moest Thimo Bosma na ruim tien minuten geblesseerd het veld verlaten, hij werd door Patrick Amels vervangen. Frank ten Hoeve verhuisde naar het centrum van de verdediging en Patrick van der Veen nam de rechtsback positie over. Tijdens een oefenwedstrijd had trainer Schotanus deze variant al eens uitgeprobeerd en niet voor niets naar later bleek. Immers de verdediging van de Harlingers gaf deze middag maar weinig kansen weg. Na een kwartier leek Zeerobben op voorsprong te komen, op een pass van Patrick van der Veen reageerde David van der Pol alert, maar hij kon niet tot een schot komen, omdat links niet zijn voorkeur heeft.

Belangrijke redding van Jacob de Vries
Het doelpunt kwam er toch. Higor da Silva goochelde zich langs twee verdedigers en bediende Marcel Visser in de loop. Zijn ziedend schot was voor Redmer Jorna te veel, in de 22e minuut 1-0. Eén grote kans was er in de eerste helft voor de Dokkumers. Linksbuiten Wiersma gaf een gave voorzet en Rudolf Banga leek voor de gelijkmaker te zorgen. Hij rekende echter buiten een fantastische redding van Jacob de Vries op dit cruciale ogenblik. Eigenlijk heeft de hechte defensie hierna geen kans meer weggeven, ondanks de felle counters van Be Quick Dokkum. Ook Zeerobben wist in het restant van de eerste helft geen uitgespeelde kansen meer te creëren tegen een eveneens sterke verdediging.

Misverstand in verdediging BQD, Van der Pol profiteert
Na de thee kwam Zeerobben sterk uit de startblokken en hield de tegenstander grotendeels op hun eigen helft. De snelle uitvallen leverden wel dreiging maar geen kansen op. David van der Pol profiteerde in de 59e minuut optimaal van een misverstand in de defensie van BQD, hij wist het kleine gaatje te vinden en zette zijn team verdiend op een 2-0 voorsprong. Zeerobben controleerde de wedstrijd, alhoewel Be Quick Dokkum alles probeerde om de aansluitingstreffer te maken. Piet Raap probeerde het met een solo, maar zijn schot was een gemakkelijke prooi voor De Vries.

Genadeklap
Uit een snelle omschakeling kwam de pass op maat van Patrick Amels voor de voeten van de sprintende David van der Pol. David behield de kalmte, omspeelde Jorna en scoorde beheerst de 3-0. Met nog twintig minuten te spelen veranderde Inne Schotanus van tactiek en liet het middenveld met de sterke stofzuigers Marcel Visser en Albert Beuker versterken met Dylan Drent ten koste van spits Higor da Silva. Be Quick kwam met tien man te staan toen Marcel Stomer na een overtreding op Dylan Drent rood kreeg. De thuisclub nam gas terug en alleen Allard Sym Sprenger kwam nog in kansrijke positie. Van dichtbij ging zijn schot hoog over. De correct leidende scheidsrechter Vonk telde slechts enkele minuten bij, ondanks de vele blessurebehandelingen.

‘Never change a winning team’
moet Inne Schotanus gedacht hebben, want hij startte weer met de zelfde elf als in de voorgaande winstpartijen. Dat betekent, dat toppers als Drent en Amels op de bank begonnen. In een aantrekkelijk duel met weinig uitgespeelde kansen, maar veel dreiging van beide zijden kwamen de toeschouwers volledig aan hun trekken. Het najaarszonnetje was voor Be Quick de enige troost, zij verlieten teleurgesteld het veld. Zeerobben maakte het predicaat koploper in ieder geval waar. Broekster Boys en VEV bleven door winst in het spoor. Met op dinsdagavond 13 oktober een oefenwedstrijd op het Oostersportpark tegen Waterpoort Boys houdt trainer de manschappen scherp voor de uitwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen de Wâlden.

Zeerobben: Jacob de Vries, Thimo Bosma (’15 min. Patrick Amels ), Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Erwin Bleeker, Frank ten Hoeve, Albert Beuker, Allard Sym Sprenger, David van der Pol, Marcel Visser (’88 min. Theo Nota), Higor da Silva ( ’70 min. Dylan Drent )