Sport

Zaalkaatsen: Pollie Kwast Koning

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De kaatscommissie van het Oosterpark organiseerde op 27 december de jaarlijkse zaalkaatspartij met de zachte bal. Dat de zachte bal steeds populairder wordt bleek uit het aantal deelnemers: maar liefst 18 partuur stonden er op de lijst. Vorig jaar waren dit er 16, dus er zit een stijgende lijn in. Veel kaatsers kwamen van buiten Harlingen, zoals Sexbierum, Franeker, Hitzum, Pingjum en zelfs vier uit Heerenveen. Volgend jaar probeert de commissie om 20 partuur op de lijst te krijgen. Een mooie uitdaging!

Traditioneel wordt er geloot op de wedstrijddag, vlak voor aanvang, zodat elke kaatser zijn eigen lootje kan trekken en eenieder ziet dat het eerlijk gebeurt. Om half vier kon begonnen worden aan de partij en dat er mooi geloot was bleek al direct in de eerste omloop: maar liefst drie keer 5-5 6-6.

Het vooraf favoriete partuur van Patrick Sjollema, Peter Kwast en Stephanie de Vries ging in de eerste omloop door het oog van de naald. Na de hele partij achter de feiten aan gelopen te hebben wisten ze toch nog te winnen op 5-5 6-6 van het eveneens sterke trio Andrys Osinga, Evan van Sertima en Anja Junior. Verrassend in de eerste omloop was ook dat enkele zachte baltoppers in de verliezersronde kwamen, zoals John Mons, Theun van der molen, Pieter van der Schoot en Simon Nijkamp. Hieruit blijkt ook dat het niveau steeds hoger word en dat is natuurlijk prachtig.

In de verliezersronde kwam het partuur van John Mons, Sjoerd Nauta en Norbert Helik na een aantal redelijk eenvoudige overwinningen in de finale tegenover het partuur van Andrys Osinga, Evan van Sertima en Anja Junior. Er werd wat meer van deze finale verwacht, maar helaas viel deze strijd een beetje tegen. Met name John Mons was een beetje uitgekaatst en hij is toch de motor van dit partuur. Dus bij een stand van 5-2 6-6 werd deze partij beslist in het voordeel van het partuur van Andrys Osinga.

In de winnaarsronde was er in de tweede omloop een prachtige strijd tussen de parturen van Patrick Sjollema, Peter Kwast en Stephanie de Vries tegen Hendrik Brandsma, Pollie Kwast en het jeugdige talent Quentin Jorna. Na een spannende strijd werd er gewonnen door het partuur van Hendrik Brandsma c.s. Ook was er een mooie partij tussen Kees van der schoot, Rene Leenstra en Richard Zeilmaker tegen Keimpe Koldijk, Eddie Sjollema en Deveny van der Kooi. Hier ging de winst naar het partuur van Kees van der Schoot c.s.

Na nog een aantal mooie partijen ging de finale tussen de parturen van Hendrik Brandsma cs en Kees van der Schoot c.s. Ook van deze finale werd veel verwacht. De spanning viel een beetje tegen, maar daarentegen was de kwaliteit van het kaatsen erg hoog. Met name het tactische kaatsen van Pollie Kwast gaf hierbij de doorslag. Pollie sloeg voor best op en stond voorin het perk. Ook zijn maten waren op dreef. Hendrik staat bekend om zijn degelijke spel; dat liet hij ook in deze finale weer zien. Quentin was er in het tussenspel prima bij. We hopen dat deze jonge kaatser wat vaker mee gaat doen, dan gaat hij vast en zeker nog vele prijzen in de wacht slepen. Tevens was er voor deze partij een koningsbeker: ‘de Sven Helvrich wisselbokaal’. Deze ging geheel terecht naar Pollie Kwast.

Alle prijswinnaars gingen naar huis met een goed gevulde tas van supermarkt Plus en een bon van Sportcentrum Van Hurck. Ook dit was weer dik voor elkaar. De Kaatscommissie bedankt allen die hebben bijgedragen aan deze partij.

Uitslagen

Winnaarsronde
1. Hendrik Brandsma, Pollie Kwast (koning) en Quentin Jorna.
2. Kees van der Schoot, Rene Leenstra en Richard Zeilmaker.
3. Michel Nesse, Willem Buurstra en Anneke Haarsma.

Verliezersronde
1. Andrys Osinga, Evan van Sertima en Anja Junior.
2. John Mons, Sjoerd Nauta en Norbert Helik.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda