Sport

Winsum wint kaatsen KNKB-jongens

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Na het nachtkaatsen van vrijdagavond waren zondag de KNKB-jongens aan de beurt om hun kaatskunsten met de harde bal te vertonen. Het Eendrachtterrein zag er weer perfect uit en gelukkig had de hoeveelheid water van vrijdagavond en nacht geen schade aan de grasmat aangericht.

Zestien parturen die uitgenodigd waren door de kaatsbond, gingen om 10.00 uur de strijd met elkaar aan. Helaas was er geen Harlinger partuur bij. Scheidsrechter was de heer T. Kuipers met aan zijn zijde keurmeester Age Tichelaar. Op een klein ‘snieterke’ (buitje in het Nederlands) na, waren de omstandigheden prima.

De kaatsers waren aardig aan elkaar gewaagd en veel uitslagen eindigden dan ook op zes eersten gelijk. Tzummarum wist in de eerste omloop met 5-4 en 6-4 de overwinning te behalen tegen Menaam. Ook de partij tussen Franeker en Anjum verliep spannend. Toch wisten de ‘klokkedieven’ met 5-5 en 6-2 de overwinning te behalen. Dat was ook zo voor Winsum dat nipt won tegen Bolsward, 5-5 en 6-6.

In de tweede omloop verloor Tzummarum van Franeker met 3-5 en 6-6. Winsum maakt korte metten met Minnertsga 5-2 en 6-2. Exmorra won met 5-5 en 6-0 tegen Berlikum. Ook de partij tussen Dronrijp en Makkum was ongemeen spannend. Uiteindelijk wisten de mannen van Dronrijp met 5-5 en 6-4 de overwinning naar zich toe te trekken.

In de halve finale moest Franeker met René de Haan, Siard Bloemsma en Jort Norder het opnemen tegen Winsum met Wessel Hilverda, Hessel Postma en Gosse de Haan. Ook deze partij eindigde op 5-5 en 6-6 in het voordeel van Winsum. Exmorra kon het niet bolwerken tegen Dronrijp en verloor de halve finale met 5-5 en 2-6. In de finale hadden we dan Winsum tegen Dronrijp. Hier werd al gauw duidelijk dat Winsum de kransen mee naar huis kon nemen: 5-3 en 6-4.

De prijzen bestonden uit fraaie horloges en kransen voor de winnaars van de eerste prijs. Voorzitter Jan Nieuwenburg zegde iedereen die mee had geholpen om deze partij tot een succes te maken, hartelijk dank. Ook scheidsrechter Kuipers werd nog even in het zonnetje gezet en ontving een aardige attentie.

Deze parturen komen ook op woensdag 9 augustus in het strijdperk tijdens de jaarlijkse Freulepartij in Wommels. Dat is de belangrijkste kaatspartij voor jongens van 14 en 16 jaar. De partij werd voor het eerst gekaatst in 1903.
Harlingen won de Freule drie keer. In 1951 met P. Schuil, P. Dijkstra en H. Bultje. In 1954 herhaalden J. Dijkstra, J. van Straten en S. Helfrich dit. Het duurde tot 1973 dat het Harlinger partuur de eerste prijs behaalde met de kaatsers J. van der Molen, G. Taekema en S. Nota. Het zou mooi zijn dat Harlingen de komende jaren weer van zich doet spreken. Er wordt door het bestuur hard aan gewerkt om de jeugd op te leiden. De geboekte resultaten maken dat enig optimisme zeker gerechtvaardigd is.

Uitslagen: 1e Winsum met Wessel Hilverda, Hessel Postma en Gosse de Haan. 2e Dronrijp met Jorn Lars van Beem, Lucas Postma en Jasper Jager. 3e Franeker met René de Haan, Siard Bloemsma en Jort Norder. Ook 3e Exmorra met Pieter Jan Leijenaar, Christiaan Stremier en Marten Leijenaar.

 

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda