VVH heren 1 pakt in eigen huis volle buit

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag mocht het eerste herenteam van VVH het in eigen Waddenhal opnemen tegen de hekkensluiter van de Derde divisie: Turfstekers Drachten. Vorig jaar werd in een promotie/degradatiewedstrijd nog 3-1 gewonnen van dit team, dus de Harlingers hadden veel vertrouwen dat zoiets weer mogelijk moest zijn.

In de eerste set ging VVH van start met Meindert Paul Kwast en Rik Sijtsma als passer-lopers, Alle Taco Schat en Marnik Agema als hoofdblokkeerders, Ewout Schat op spelverdeling, Reinier Kwast als diagonaalaanvaller en Niels Wienbelt als libero. Op de bank begonnen Paul Lups, Anne Durk Bakker en Ignarts Bakker. Het begin van de set was niet om over naar huis te schrijven. Door enkele fouten in de pass en de set-up keek VVH direct tegen een 0-6 achterstand aan en werd een time-out genomen. Services van Meindert Paul en Reinier zorgden er vervolgens mede voor dat de stand weer gelijk werd getrokken. Eenmaal op gelijke hoogte wist VVH het spel naar zijn hand te zetten. De organisatie bij de Harlingers qua blokkering en verdediging stond goed en Turfstekers kreeg het lastig om nog effectief te zijn in hun aanval. Met 25-18 ging de set toch met gemak naar de thuisploeg.

De tweede set begon VVH stukken beter dan de vorige. Via effectief aanvallen via de zijkanten werd een voorsprong genomen en halverwege de set keken de Drachtenaren tegen een 14-10 achterstand aan. Hierna begonnen de bezoekers zich duidelijk beter aan te passen aan het Harlinger spel door beter te blokkeren en te anticiperen op de aanvallen. Ook wisten ze zelf de gaatjes in de verdediging bij VVH beter te vinden. De Turfstekers kwamen terug in de set en namen zelfs een 16-18 voorsprong. Hierop werden Anne Durk en Paul ingewisseld voor Ewout en Reinier en kwam Ignarts op Marnik zijn plek. Deze wissels bleken cruciaal. VVH kwam terug tot 22-22 en deed weer helemaal mee voor de setwinst. Turfstekers scoorde nog een punt, maar op de serve van Alle Taco en door enkele Drachtster aanvalsfouten liep VVH door naar een 25-23 setwinst.

De derde en belangrijkste set wisselde Turfstekers een passer-loper – VVH begon weer zoals ze de vorige sets ook begonnen waren. Het spel golfde in de beginfase op en neer, maar je kon voelen dat De Skutsjeboys de controle hadden over de wedstrijd. De midaanvallers werden door Ewout goed in het spel betrokken en ook via de pipe-aanval kwam VVH tot scoren. In het midden van de set werden aan Harlinger zijde dezelfde wissels als in set twee ingebracht en deze bleken wederom effectief. Door drie blokpunten en een aanvalspunt van Alle Taco werd een grote voorsprong genomen en deze voorsprong werd vastgehouden tot het einde. Met 25-16 was het een gemakkelijke setwinst voor VVH.

De overwinning was binnen, maar de Harlingers wilden ook het bonuspunt pakken door ook de vierde set te winnen. Het spelbeeld was in deze set hetzelfde als in de vorige sets. VVH was effectiever in de aanval en Meindert Paul en Niels hadden in de passing alles prima onder controle. Drachten ontbeerde de slagkracht om nog echt mee te dingen voor de setwinst en maakte ook meer persoonlijke fouten dan de thuisploeg. Met 25-21 werd ook de laatste set binnengehaald, waardoor een 4-0 overwinning ‘in the pocket’ was!

Door deze overwinning stijgt het Harlinger mannenteam naar de derde plek in de Derde divisie, zij het met een wedstrijd meer gespeeld. Het spel bij de Harlingers wordt met de week beter, met name door het spelen vanuit een goede organisatie. Als nu alle blessures en pijntjes achterwege blijven en weer met een volledig fitte selectie gewerkt kan worden, beloofd dat nog wat voor de komende weken. Aankomend weekend staat geen wedstrijd gepland voor VVH, maar op 25 oktober mag om 17.00 uur in IJlst worden gespeeld tegen de ervaren mannen van ANO.