Voetbal

Vrijwilliger van de maand

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen zondag is Age Tichelaar verkozen tot vrijwilliger van de maand maart. Bij de thuiswedstrijd van fc Harlingen 1 - DTD 1 werd Age in het zonnetje gezet. Hij wist niet wat hem overkwam. Age werd op het matje geroepen en hij dacht al dat hij iets verkeerds had gedaan. Maar niks was minder waar. Hij kreeg een prachtig boeket bloemen en 3 foto's van hemzelf in een lijst overhandigd. Hij was dan ook helemaal verrast. Met de vlaggen in zijn hand ging hij op de foto. Maar wie is Age Tichelaar nu eigenlijk? En wat betekent hij voor de club?

Age Tichelaar, geboren in 1946, is een echte ouwe Seun. Hij woont al 68 jaar in Harlingen. Het gezin Tichelaar bestond vader Lodewijk en moeder Tetje. Zij kregen drie jongens en één dochter. Herman was de eerstgeborene, gevolgd door Age. Daarna kwamen Sjoukje en Japie ter wereld en als laatste kregen ze Lodewijk. Helaas zijn Japie en Herman er niet meer en ook de beide ouders zijn al overleden.

Moeder Tetje is vijftig jaar geleden al overleden en vader Lodewijk is al 20 jaar ‘weg’. Broer Herman woonde bij Age in huis. Ze waren altijd samen. Maar helaas is ook Herman op 65-jarige leeftijd komen te overlijden. Broer Lodewijk woont in Herreveld en daar heeft Age nog altijd goed contact mee. Ze bellen elkaar elke vrijdagochtend. Dan nemen ze het weer even door en houden elkaar van alles op de hoogte. Lodewijk heeft een zoon en dochter die allebei in het ziekenhuis werkzaam zijn. Lodewijk ‘leerde’ door en kwam in het onderwijs terecht.

Age is 43 jaar lang werkzaam geweest bij de grossierderij van levensmiddelen. Hij begon in Den Oever. Vervolgens heeft hij op locaties van Leeuwarden, Dokkum, weer Leeuwarden, Drachten en als laatste Heerenveen gewerkt. In Heerenveen kon hij het laatste jaar halve dagen werken als emballeur. Op zijn zestigste kon Age in de rust. Broer Lodewijk slaagde er niet in om ook vervroegd met pensioen te gaan hetgeen Age de typische Harlinger opmerking ontlokte: ‘Dan hest maar deur leare mutten’.

Vanaf zijn 18e kwam Age bij het voormalige vv Harlingen te voetballen. “Ik was geen stervoetballer hoor”, aldus Age. “Nee, ik was een gewone middenvelder.” Eerst bij het tweede elftal en later in het derde elftal. Maar na een paar jaar hield hij al met het voetballen op en werd grensrechter. Maar liefst 20 jaar lang was Age grensrechter bij het eerste elftal van Harlingen. Hij heeft ze zelfs nog 1e klas zien voetballen. Drie keer werden ze kampioen en Age was daarbij. Al 45 jaar lang is Age scheidsrechter bij het voetballen.

Maar dat is niet het enige wat Age heeft gedaan. Kaatsen is zijn sport nummer 1. 35 Jaar lang ‘woonde’ Age Tichelaar bijna op de voorlijn op de PC. Daar was hij lijnrechter. Éen keer was hij bij de Freule Partij. En maar liefst 25 jaar lang was hij als scheidsrechter te vinden op de kaatsvelden. Nog nooit heeft hij zelf een krans gewonnen. Op die ene keer na dan. Hij ontving op de laatste dag van zijn loopbaan, na 25 jaar scheidsrechter van de KNKB te zijn geweest, toch nog een krans.

Age Tichelaar werd op dinsdag 8 mei 2007 benoemd tot Ouwe Seun 2007. Deze sympathieke verenigingsman is op alle fronten actief voor het kaatsen en voor Eendracht- Harlingen in het bijzonder. De directeur van sponsor Bouwvereniging Harlingen voorzag Tichelaar van de unieke speld die eerder werd uitgereikt aan Hotze Schuil, Klaas Koster en Rintje Hiemstra. Maar Age doet nog veel meer. Al 39 jaar lang is hij stempelaar bij de Elfstedentocht. Ook verzorgt hij de verkeerscontrole van de wandelaars en is hij veel in de Waddenhal te vinden. Daar fluit Age de wedstrijden van het zaalvoetbalcompetitie.

In 1999 is Age geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Het voetballen blijft bij Age sport nummer twee. In 2006 is hij lid van verdienste geworden bij de voormalige voetbalvereniging Harlingen. In zijn huis heeft Age een kamer ingericht met allemaal oude foto's en verslagen. Als de tijd er rijp voor is wil hij zijn mini-museum graag aan iedereen laten zien. Alles waar hij zelf in vermeld staat of op gefotografeerd staat knipt hij uit en plakt het op.

Op de vraag wat Age nu vindt van de fusie tussen de voormalige voetbalclubs Robur en Harlingen antwoordt hij: “Het is leuk. Ik hew het ontzettend naar mien zin. Ik kan met iedereen goed opskietuh. Ik hew oek mien eigen functie bij de club he?” Age is elke dag bij fc Harlingen te vinden. Soms om kwart over zeven al loopt hij  langs de velden. Hij controleert dan even de velden, zet de hoekvlaggen vast in de grond en hij regelt de verlichting op en rond de velden. Na een wedstrijd van het eerste haalt hij de vlaggen uit de mast en vouwt ze netjes op. Je wil oek niet dat ut weer erin komt nou?”, aldus Age.

Het liefst kijkt en helpt hij bij de jeugd. Al zes keer is Age met de jeugd kampioen geworden. Op zaterdag fluit hij bij de jongste jeugd de wedstrijdjes en bij de oudere jeugd (d's en c's) staat hij langs de lijn om te vlaggen. “Ut wurd nog wel wat met de club. We hewwe een nieuw ballehok, de nieuwe kleedkamers binne bijna af en ut kaartverkoophokje mut alleen nog plaatst wudde. Het gaat langzaam maar dat geeft niks. Ik bin al vieftug jaar vrijwilliger en ik hoop dat er nog vieftug jaar bij komt!”, aldus Age. Trots en dankbaar is de club fc Harlingen met zo'n vrijwilliger. En wat Age zelf al aangeeft, hopen wij dan ook allemaal van harte: “zolang de gezondheid het toelaat, blijf ik bij de club.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda