Voetbal

Voetbalacademie Harlingen sluit ook de derde editie succesvol af

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen zaterdag was het een drukte van jewelste op het sportpark van fc Harlingen. De Voetbalacademie had feest. Normaal gesproken werd er op vrijdagavond training gegeven aan 65 deelnemers en op zondag aan 35 deelnemers. Afgelopen zaterdag was de afsluiting van de derde editie van de Voetbalacademie Harlingen en voor die gelegenheid trainden alle 100 deelnemers voor 1 keer samen.

De voetbalacademie Harlingen werd ontwikkeld door hoofdtrainer Jaap de Jong. De eerste editie vond plaats in september 2014. Op dat moment werd er begonnen met 34 deelnemers op zondagmorgen. Uniek was, dat alvorens de deelnemers aan hun training begonnen, eerst met elkaar werd ontbeten. De deelnemers konden zelf hun ontbijt samenstellen. Ouders werden ontvangen met koffie en cake en er was al heel vroeg gezelligheid alom.

Natuurlijk kwam er een vervolg op deze editie en in maart 2015 werd er weer een 10-weekse cursus georganiseerd. Het liep echt storm met opgaves. Omdat de vorige editie zo’n groot succes was, gaven zich dit keer veel meer deelnemers op en binnen een paar dagen zat de academie vol. Men ging verder met 65 deelnemers. De beginnersgroep bleef op zondag en de gevorderdengroep ging op vrijdagavond aan de slag. Het ontbijt op zondag bleef en voor de deelnemers op vrijdag werd een broodje knakworst geserveerd.

Bij de derde editie, in maart 2015, werd pas echt het succes van deze Voetbalacademie duidelijk. Door mond-op-mond reclame waren er binnen no-time 100 deelnemers. Wederom niet alleen van fc Harlingen, maar ook van VV Arum, VV Makkum, AVC Sexbierum en ZMVV Zeerobben. De technische leiding kwam in handen van Johan de Jong en Age Peter Zijlstra, met als vraagbaak en de bedenker van veel trainingen de hoofdtrainer Jaap de Jong. De algehele coördinatie bleef bij Renje de Jong. Hetzelfde concept werd aangehouden, dus er werd heel wat afgesleept met ontbijtjes en broodjes knakworst. Uniek was ook dat de trainers op de vrijdagen (en dat waren er natuurlijk heel wat) een warme maaltijd kregen alvorens ze aan de trainingen begonnen. Veelal kwamen ze gelijk van hun werk naar het voetbalveld en hadden ze geen tijd meer om thuis te eten. In de bestuurskamer stond hun warme prak daarom op hen te wachten. Het zorgde voor een gezellige boel en een groot saamhorigheidsgevoel onder de trainers.

Afgelopen zaterdag was dus de laatste les. De deelnemers kwamen om 16.00 uur op het sportpark, waar eerst een foto werd gemaakt door 1 van de 2 clubfotografen, Peter IJdema. Daarna werden de deelnemers naar binnen begeleid waar wat drinken en lekkers op hen stond te wachten. Na welkom te zijn geheten door de jeugdvoorzitter Johannes Dijkstra werden aan vier zogenaamde brokkenpiloten (de kinderen die door blessures een aantal malen niet mee hadden kunnen doen) een bal uitgereikt met daarop de handtekeningen van de trainers. Dit viel ten deel aan Boy Hiemstra, Jesler Touwslager, Kyan Alcinkaja en Lars Helvrich. Vervolgens werd met een beamer een film getoond van de verrichtingen van de deelnemers. Tijdens de trainingen werden er veel foto’s en filmpjes gemaakt en de deelnemers vonden het hilarisch om zichzelf terug te zien op zo’n groot scherm. Vervolgens gingen de deelnemers doen, waarvoor ze eigenlijk kwamen: de training. In deze training kwam vooral het laatste steekwoord van deze voetbalacademie sterk tot uiting. Immers, de steekwoorden van de Voetbalacademie Harlingen zijn Techniek, Talent en Plezier. De deelnemers deden partijtjes en onder andere zogenaamd “Belgisch voetbal” met de goals verkeerd om. Sommige groepen mochten schieten op het doel met de snelheidsmeter Zelfs het weer zat mee, het was in elk geval hoofdzakelijk droog en het werd een waar voetbalfestijn!

Na afloop van de training kwamen alle 100 deelnemers weer bij elkaar in de kantine waar iedereen drinken en oranjekoek kreeg. De diploma’s werden uitgereikt en alle deelnemers gingen zeer voldaan naar huis. Voor de trainers en vrijwilligers zat het er nog niet op. Zij kregen nog een heerlijk buffet aangeboden als dank voor hun medewerking aan deze weer zeer succesvolle editie, die mede mogelijk werd gemaakt door Bakkerij Elsinga.
Natuurlijk wordt er al weer druk nagedacht over hoe de volgende editie van de voetbalacademie ingevuld gaat worden. Inmiddels hebben er zich al weer heel veel deelnemers aangemeld. Er is besloten alleen op de vrijdag verder te gaan. “Het is heel gemakkelijk om dit keer nog meer deelnemers mee te laten doen dan de laatste keer, toen het er al 100 waren, maar het is goed om er voor te waken dat je niet ten onder gaat aan je eigen succes”, aldus jeugdvoorzitter Johannes Dijkstra. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Nog steeds is het zo dat de groepjes erg klein zijn en dat er meerdere trainers op een groepje zitten. Daarnaast zijn er nu deelnemers die zich al voor de vierde keer op hebben gegeven en daar moeten ook weer nieuwe uitdagingen voor ontwikkeld worden. Daarom wordt er aan gedacht om met 60 deelnemers verder te gaan.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda