Sport

Veneti? dit weekend domein van Sterke Sietze

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? De roeiers van de ?Sterke Sietze? zijn nog maar net bekomen van de Harlingen-Terschellingrace, en komend weekend staat er al weer een bijzonder roei-evenement op de agenda. Negen roeiers van de Harlinger roeivereniging ?Okke Hel? gaan met de sloep ?Sterke Sietze? meedoen aan de Vogalonga, een roeispektakel in het Italiaanse Veneti?.

Door Ubbo Posthuma

Dit roeispektakel is in 1974 begonnen als protesttocht tegen de oprukkende gemotoriseerde scheepvaart in Venetië, vertellen Peer Neeleman en Bas de Bruin uit Wijnaldum. “Dit is inmiddels uitgegroeid tot het grootste roeispektakel in Europa. Ruim 7000 roeiers in 1800 deelnemende vaartuigen variërend van eenpersoons kano’s tot statige twintigriems galeisloepen, leggen ruim dertig kilometer af rond en door Venetië. Met name in de kanalen van Venetië geeft dit een prachtig schouwspel.”

Vier jaar geleden werd al eens geopperd om hier aan mee te doen. Nu heeft men dan toch de knoop doorgehakt. Het is tevens goed voor de onderlinge teamgeest. Er wordt door de leden van Okke Hel minstens drie keer in de week getraind. Per jaar doen ze mee aan negen tot tien wedstrijden. “We hebben een keer eerder in het buitenland geroeid en dat was in Gent”, zegt Neeleman. “Maar Venetië is natuurlijk heel wat anders.”

Er gaat vrijdag een groepje met het vliegtuig en de anderen gaan donderdag per auto. Gerrit van der Meij, een van de roeiers is bereid gevonden de sloep naar Italië te vervoeren. Onderweg zal er één of twee keer overnacht worden. Op een camping nabij Venetië zal in tenten gebivakkeerd worden. Volgens Bas de Bruin wordt het een lange reis. Heen en terug ongeveer 3200 kilometer. “Maar we hebben er allemaal heel veel zin in.” Ieder jaar proberen de mannen aan een bijzondere race mee te doen. “Vorig jaar was dat in het Belgische Gent”, zegt Bas. “Volgend jaar misschien in London op de Thames. En ook roeien op de Wolga staat nog op ons verlanglijstje. Alles wordt uit eigen zak betaald. Mochten er sponsors zijn, heel graag.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda