Valse start fc Harlingen

HARLINGEN - Een danig veranderd en verjongd fc Harlingen is de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe seizoen gestart met een nederlaag tegen een fysiek sterk en meer ervaren Oerterp. Zomaar even vijf ervaren en dragende basisspelers vervangen blijkt in de praktijk een moeilijke opgave. Dit toch wel jonge team heeft tijd nodig, maar moet intussen wel punten pakken. Soms was de wedstrijd tegen Oerterp aardig in evenwicht, maar een aantal fouten in de verdediging werden genadeloos afgestraft.

Fc Harlingen begon door de afwezigheid van onder andere Stefan Adema met een gelegenheidsachterhoede, Ane Schaap en Sander Zeilmaker in het centrum spelend op één lijn achterin. Janbauke Tolsma op de linksback maakte zijn debuut. Hij moest duidelijk wennen in dit team en deze klasse.

Fc Harlingen startte met de wind in de rug. Eerst was het van beide kanten aftasten, maar alras bleek waarvoor Oerterp hier gekomen was. Laatste man Ane Schaap speelde onder druk de bal te kort terug. Doelman Tetze Helvrich redde echter. Ook Janbauke moest goed verdedigend optreden, dit allemaal in de beginfase. Een goede aanval van fc Harlingen werd wegens vermeend buitenspel door scheidsrechter Koning afgefloten. Deze leidsman was niet zo op de hand van de thuisclub. Oerterp probeerde met enkele schoten van afstand te scoren. Die schoten gingen naast of over.
De 24e minuut zou een cruciale worden. Doelman Helvrich werd door twee spelers van Oerterp binnen de vijf meter aangevallen. De bal verdween over de achterlijn en de scheids gaf onterecht een corner in plaats van een vrije trap voor de doelman. De corner werd op links genomen door Freerk Brouwer en deze verdween via de handen van Tetze rechtstreeks in het doel, 0-1.
Vijf minuten later was het weer raak. Bij een aanval op rechts van Oerterp werd de bal ongelukkig door Janbauke geraakt en kwam zo voor de voeten van Folkert Hoekstra en die schoot van dichtbij de 0-2 binnen.
Even hierna werd spits Justin Attema fors onderuit gehaald. Verdediger Jorryt Taekema verdween in het boekje van de scheidrechter en fc Harlingen kreeg op 30 meter recht voor het Oerterper doel een terechte vrije trap. Justin belastte zich daar zelf mee en schoot met links de bal verwoestend hard in de rechter kruising, 1-2. Een prachtig doelpunt en dit gaf fc Halingen weer moed.
Vlak voor de rust een mooie opsteker. Helaas werd het toch nog even anders. Arjan en een spits van Oerterp kruisten elkaar in de zestien meter. De spits viel en scheidsrechter Koning was er als de kippen bij om een penalty te geven. Met een geweldig genomen 11 meter, keihard in de linker bovenhoek kwam de rust met een 2-3 stand.

Na de rust was Arjan, geblesseerd, vervangen door Jeroen van Dellen. De spelers van fc Harlingen gingen er wat feller in en dekten korter, dit betekende dat de wedstrijd aardig in evenwicht kwam. In de 48e minuut was er een klein kansje voor Justin, maar de keeper redde uitstekend. Via Mateusz Ype en Daniel Matakupan werd er een nieuwe aanval opgezet, maar de voorzet van Daniel bereikte niemand. Sander speelde in de verdediging nu laatste man en Ane schoof wat meer door. Op het middenveld probeerden Nils Podt en Lee-Roy Purvis het heft in handen te krijgen. Oerterp wist echter niet van wijken. Een prachtig schot van Lee-Roy werd in de 58e minuut door keeper Robert Visser uit de bovenhoek getikt. Het spel ging wat heen en weer en fc Harlingen was soms gevaarlijk, maar gescoord werd er niet. In de 62e minuut werd de moegestreden Janbauke vervangen door Marco Zeilmaker. Even later moest Tetze door snel uit te komen redding brengen. Sander Hoogeveen mocht vanaf de middellijn soleerden door de gehele achterhoede van de Harlingers. Ook nu redde Tetze. Toch leek fc Harlingen op gelijke hoogte met Oerterp te komen. Een lange bal vanuit de achterhoede bereikte Justin. Hij werd door een verdediger wat naar buiten gedrongen, maar wist nog wel te schieten. Buiten bereik van de doelman belandde de bal op de paal en ging zo achter. In de 73e minuut werd de wedstrijd eigenlijk door doelpunt nummer vier beslist. Het is Folkert Hoekstra die met een bekeken kopbal Tetze verschalkte, 2-4.
Hierna probeerde Lee-Roy het nog met een omhaal, ook nu redde de keeper. Daniel werd nog vervangen door Kenneth Dijkstra. Het werd voor fc Harlingen in de laatste vijf minuten nog moeilijk. Sander en Ane moesten de bal van de lijn halen en Tetze redde twee keer achter elkaar prima. Na een vrije trap van Lee-Roy kopte Justin net over.
De spelers van fc Harlingen hebben er alles aan gedaan om tot een beter resultaat te komen. Op de overwinning van Oerterp valt niets af te dingen. Met de positieve punten uit deze wedstrijd zal trainer Mulder verder moeten bouwen.