Sport

Trail Westerwolde aanwinst voor trailrunning Nederland

Door Jeroen Pietersma
MIDLUM - Herman Geritz uit Midlum was afgelopen zaterdag deelnemer aan de tweede Westerwolde Trail vanaf Sportpark Sellingen in Sellingen Groningen.

Het was de eerste keer dat de Trail Runner uit Midlum hier aan de start stond. Net als de afgelopen weekenden trof men het met het weer, het zonnetje scheen en met 11 graden was het prima loopweer. Deze kleinschalige trail had een bescheiden deelnemersveld maar dat mocht de pret niet drukken, er was een ontspannen en gemoedelijke sfeer en Sjak Kwak van de organisatie gaf de lopers met de nodige Groninger humor nog wat informatie over het parcours en bijkomstigheden. Om 10.30 werden de lopers weggeschoten voor 22 of 32 kilometer. Herman koos voor de langste afstand want al zijn komende trails zijn als voorbereiding bedoeld voor zijn eerste Night Trail over 50 kilometer in januari 2015.

De eerste meters liep men over een maaipad langs het riviertje Ruiten Aa, om dan via een paar honderd meter over het asfalt van de Noorderweg weer bij dit riviertje uit te komen. Hierna volgden een bosstrook via de Vossenweg en dan via de Bovendiepsterweg naar de volgende bosstrook waar het 5 kilometerpunt was.

Bij kilometer 8 liep men langs een prachtige ven waar Amerikaanse eiken stonden in hun prachtige herfstooi en bij kilometer 9 op de Jipsing Boertangerweg was de eerste uitgebreide verzorgingspost. Hierna volgden weer enkele mooie kilometers door het bos met enkele kleine klimmetjes erin. Herman liep de eerste 10 kilometer in ongeveer 55 minuten, iets sneller wat hij normaal gewend is bij de trail.

Via het bospad Bont Zandoogje kwam men bij de Zandzuigerij De Beeste en hierna een van de mooiste stukken van deze trail, het lopen langs de zandafgraving Sellingerbeetse om dan bij de tweede verzorgingspost bij camping De Papaver uit te komen. Hier zat men ongeveer op de helft van deze trail. Via een klein stukje asfalt van de Borgertangerweg kwam men op kilometer 16 door een bosstrook met wat kleine bultjes om dan later weer bij de Borgertangerweg uit te komen alwaar men weer de bossen indook tot het wisselpunt rond kilometer 21. Herman zat hier ruim onder de twee uur dus dik tevreden tot nu toe.

Nu liep men de andere kant langs de Ruiten Aa en bij kilometer 23 volgde een klein stukje heideachtig terrein waar een schaapkudde stond te grazen. Herman liep een tijdje mee in een groepje die een mooi tempo hadden. Via de Borgerweg en de Poststruikenweg kwam men bij het 25 kilometerpunt waar men de N976 over moest steken. Men komt dan bij nederzetting Laude, een verzameling van oude boerderijen. Hierna volgden enkele mooie kilometers door grasland en moest men ook over een soort houten vlonder over een door water overstroomde stuk land lopen. Dit beekdallandschap heet de Holle Beetse Vennekampen.

Bij kilometerpunt 30 in Sellingen liep men langs de kerk om daarna de laatste 2 kilometer over o.a. de Breewischweg de finish te bereiken. Herman finishte in 2.52.29 en was daar zeer tevreden over. Na de loop was er heerlijke snert voor de deelnemers en dat viel er wel lekker in na 32 kilometer lopen. Over twee weken is Herman deelnemer aan de nieuwe Holtingerveldtrail bij Havelte daar zal hij 30 kilometer gaan lopen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda