Terechte puntendeling in topper Zeerobben

LEEUWARDEN - Over de gehele wedstrijd gezien kun je spreken van een terecht gelijkspel. Achteraf mag Zeerobben zich achter de oren krabben, want in de laatste tien minuten waren er nog wel degelijk mogelijkheden op meer. Winnaars waren in deze wedstrijd, naast het publiek, de beide doelmannen, die met spectaculaire reddingen hun team in de race hielden. Lachende derde in deze competitieronde was echter Blauw Wit ?34. Zij wonnen hun gevecht om de titel in de tweede klasse I met 0-1 in Dokkum en lijken een voorschot te hebben genomen op het kampioenschap in de tweede klasse I.

Het eerste kwartier moesten de gasten uit Harlingen ver terug en konden ze niet het juiste ritme vinden. Het furieus gestarte Leeuwarder Zwaluwen liet de groen-witten geen rust tot opbouw en met de druk naar voren waren de kansen dan ook voor de thuisclub. De eerste grote kans was voor Rodreudy Constancia na een mooie voorzet van Ettire Cadeau. Met een katachtig reactie, à la Yassin, tikte Theo Nota de bal over de lat. Een paar minuten later kreeg aanvoerder Sjorick Bootsma uit een corner een schietkans, met geluk en een woud van benen bleef een score uit.
Op de corners had de verdediging van Zeerobben nog niet het juiste antwoord gevonden, getuige de mogelijkheid van Selwin de Vries na aangeven van medeverdediger Bob Lenglet. Als aan de grond genageld zag de defensie inclusief keeper de kopbal via de lat over gaan.

Gaandeweg de eerste helft kreeg Zeerobben wat meer vat op zijn tegenstander. En kansen bleven dan ook niet uit. Eerst kogelde Dylan Drent van afstand buiten bereik van Niels Kuperus op de lat, een minuut later peerde Frank ten Hoeve van randstrafschopgebied op de paal. De druk bleef en het was weer Frank, die op aangeven van Patrick Amels vrij kwam voor keeper Kuperus, deze stond in de baan van zijn schot. Na een half uur spelen nam Zeerobben een 0-1 voorsprong. Gideon Vellinga knokte zich op het middenveld in balbezit en hij passte diep op Dylan Drent . Zijn voorzet was op maat en David van der Pol maakte geen fouten en plaatste als echte spits de bal achter de goalie van L’ Zwaluwen. De dreiging van de gasten bleef, maar leverde geen resultaat op. Na slordig verdedigen maakte Constancia zich op links uit de voeten, behield het overzicht en bediende Cadeau. Dat betekende vlak voor rust 1-1.

Hectische slotfase
Het begin van de tweede helft was volledig in evenwicht. Verdedigend stond het aan beide zijden goed. En kansen ontstonden uit standaard situatie. Zo ook in de 65e minuut toen Thomas Helfferich halverwege de vijandelijke helft zijn vrije trap in het strafschopgebied geselde. Wist Jordy Torenbeek in eerste instantie de bal weg te koppen, uit de rebound van Gilian Dijkstra torende Selwin de Vries boven iedereen uit en deponeerde de bal in de rechter bovenhoek, 2-1. Tien minuten later maakte de voor Frank ten Hoeve ingevallen Higor da Silva de gelijkmaker. Drent speelde Marcel Visser in het strafschopgebied aan. Marcel wist koppend Higor te bereiken en van dat buitenkansje maakte Da Silva dankbaar gebruik.
Met deze 2-2 schiet geen van beide partijen iets op en daarom wisselde trainer Inne Schotanus Gideon Vellinga voor breekijzer Daniël Kleiterp. Hij stond nog geen tien seconden in het veld of hij had de winnende treffer op zijn schoen na goed aangeven van Patrick Amels. Niels Kuperus bracht redding. Kort daarop een goed lopende aanval met als eindstation Higor da Silva, weer was het de vermaledijde Kuperus die L’ Zwaluwen voor een achterstand behoedde. Toch leek Zeerobben alsnog met de drie punten huiswaarts te keren. Nadat een hard schot van Patrick Amels een verdediger op een gevoelige plaats raakte, plaatste Higor da Silva de afvallende bal in het doel. De goed leidende jonge scheidsrechter Berends had een handsbal geconstateerd, dus dat feest ging niet door. De druk op het doel van Zwaluwen bleef nog wel aanhouden, maar gescoord werd er niet meer, mede dankzij het jonge centrale verdedigers duo De Vries en Lenglet met als slot op de deur de 20-jarige doelman Niels Kuperus.

Nog niets beslist
Er komt al wel meer duidelijkheid in de rangschikking om de bovenste plaatsen. Hoogstwaarschijnlijk zullen Be Quick Dokkum en Leeuwarder Zwaluwen afhaken, met zes punten achterstand op nummer één Blauw Wit ’34. Zeerobben zag het verschil met twee punten toenemen en staat nu op drie punten achterstand. Daarmee houden de Harlingers de druk op de ketel voor Blauw Wit ’34 met nog twee wedstrijden te gaan. Het is in ieder geval nog mogelijk om langszij te komen of zelfs meer. Maar in eigen hand had Zeerobben het al niet meer, dus in die situatie verandert eigenlijk niets. In voetbal is alles mogelijk en zeker in deze competitie.
Zeerobben: Theo Nota, Chekina Nzoko, Gideon Vellinga (80 min. Daniël Kleiterp), Jordy Torenbeek, Adnan Jarjour, Albert Beuker (65 min. Patrick van der Veen), Dylan Drent, Marcel Visser, David van der Pol, Patrick Amels, Frank ten Hoeve(65 min. Higor da Silva).