Sport

Teatse Tichelaar wint nationale survival competitie

Door Jeroen Pietersma
DE KNIPE - Afgelopen weekend werd weer het grote survivalweekend georganiseerd in De Knipe bij Heerenveen. Van vrijdag tot en met maandag kwamen een paar duizend deelnemers meedoen aan deze populaire survivalrun. Van kleine peuters en ouder-kindrun tot de echte wedstrijdatleten voor de diverse kompetities. Voor Teatse Tichelaar de afsluitende wedstrijd in het KSR (korte survival run), de nationale survival kompetitie.

Vier weken geleden was voor hem de tiende wedstrijd in het Achterhoekse Oldenzaal. De wedstrijd vond plaats rond en in recreatiegebied het Schipbeek. Teatse begon de run voortvarend maar kende daarna een dramatisch verloop. In de laatste drie kilometer zaten de waterhindernissen waarbij het water zo diep is dat je moet zwemmen. De weersomstandigheden waren prima maar de watertemperatuur niet. Na twee keer te moeten zwemmen kreeg Teatse last van zijn handen. Ze werden koud, blauw en hij kreeg witte vingers. Een probleem waar hij ook in de winter wel vaker mee kampt. Het boogschieten ging nog goed maar in de een na laatste combinatie hindernis die in het water stond, ging het mis. Door de koude handen was hij niet meer in staat een touw vast te houden en stapte hij uit de wedstrijd. Geen punten, geen podium. Een flinke teleurstelling. In zes jaar BSC wedstrijden was hij nog nooit uitgestapt.

In Dronten twee weken later ging het al niet veel beter. Met de vorm zat het wel goed. Teatse was prima weg bij de start en wist bij de grote combi onder de Kanaalbrug door weer wat plaatsen naar voren op te schuiven. Even later kregen de deelnemers een boomstam toegewezen door de organisatie. En daar ging het mis. De boomstammen verschilden zo erg van elkaar dat er kon worden gesproken van competitievervalsing. Waar de een maar zes klappen nodig had voor het doorhakken, was een ander wel tien minuten bezig. Teatse trof het niet. Hij kreeg een flinke stam en was lang bezig de stam door midden te hakken. Halverwege kreeg hij ook nog last van zijn rug.
Teatse liet het er niet bij zitten. Pakte de draad weer op en zette de turbo er bij aan. In de haast tijd en plaatsen goed te maken, verloor hij even de focus, greep mis bij een combinatie en moest overnieuw. Weer veel tijdsverlies. Na dik acht kilometer en een 35 hindernissen, finishte hij behoorlijk gefrustreerd in 1 uur en 15 minuten. Daarmee was hij 26e overall maar toch nog tweede 50+. Dat was een meevaller in deze wedstrijd met twee gezichten. Gezien de vorm waarin Teatse verkeerd toch twee gemiste kansen.

De Knipe is de afsluitende wedstrijd van het nationale circuit van zestien wedstrijden. Daarvan moet je er minimaal acht lopen om een klassement te maken. Loop je er meer dan kun je slechtste resultaten wegstrepen. Voor Teatse was de Knipe de twaalfde wedstrijd. Na de laatste twee slechte resultaten was hij er op gebrand hier nog even te pieken. In het tussenklassement van het circuit stond hij 21e overall, derde veteraan en eerste 50+. De voorsprong op de concurrentie was al zo groot, dat de overwinning hem niet meer kon ontgaan. Na een flitsende start wist hij op het acht kilometer lange parkoers met dertig hindernissen, goed door te trekken en zijn naaste belagers al snel op achterstand te zetten. Zowel het loop als het klimtempo lag erg hoog. Eindelijk eens geen tegenslagen of domme pech. Na 1 uur en 5 minuten passeerde Teatse de finish als elfde overall van de tweehonderd deelnemers. Het beste resultaat van het seizoen. Een betere afsluiting had hij zich niet kunnen wensen. Hiermee won hij niet alleen de wedstrijd in de 50+ klasse maar was de eindoverwinning in het nationale circuit 50+ ook voor hem.

In De Knipe werden dit jaar ook de prijzen van de landelijke competitie uitgereikt en dus kon Teatse twee keer het podium betreden. Uit handen van de voorzitter van de Survival Bond Nederland Mark Huizinga (ex topjudoka en Olympisch goud winnaar) kreeg Teatse de wisselbeker voor het KSR circuit uitgereikt. Na zes seizoenen KSR, waarin Teatse drie keer derde werd) was daar eindelijk de hoofdprijs. Een fantastisch resultaat na een zwaar en enerverend seizoen waarin hij negen keer eerste en twee keer tweede werd. In het eindklassement eindigde hij als 21e overall (van de bijna driehonderd deelnemers) en ook nog als derde veteraan.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda