Voetbal

Spanning, goed voetbal en veel doelpunten

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Voor de neutrale toeschouwer een heerlijke wedstrijd, voor de Zeerobbenaanhang genieten en voor Be Quick Dokkum een eervolle vermelding. Zo luidt de samenvatting van een enerverende partij voetbal in de tweede klasse I van het amateurvoetbal op zaterdagmiddag op het Oostersportpark. Twee keer terugkomen van achterstand en dan erop en erover als aanvulling op bovenstaande. Zeerobben komt een paar keer goed weg in de eerste helft . Uitstekend keeperwerk van Theo Nota hield Zeerobben overeind. Toen de kruitdampen waren opgetrokken had de minst gepasseerde verdediging in deze competitie er wel vijf om de oren gekregen.

De wedstrijd was nog niet echt los toen Gert Jan Koopmans al de 0 – 1 scoorde uit een prima snelle aanval over links van Janco Wiersma en Ynte Koopal. Koopmans plaatste zijn schuiver loepzuiver langs de kansloze Nota. Het antwoord van de thuisclub liet niet lang op zich wachten. Een pegel van rand strafschopgebied van David van der Pol spatte uiteen op de vuisten van de excellerende keeper Eelke Kooistra. Dylan Drent testte ook de vuisten van deze sluitpost van BQD. Zeerobben probeerde het wel , maar vond het gaatje nog niet. Bijna keken de gastheren tegen een nog grotere achterstand aan toen Janco Wiersma scherp voorzette, voordat Koopmans weer gevaarlijk kon worden greep Theo Nota kordaat in. Uit het niets toverde Frank ten Hoeve de gelijkmaker achter Kooistra. Patrick Amels kopte een ingooi van Dylan Drent goed door en Frank maakte koelbloedig af, 1 – 1.

Lang kon Zeerobben niet genieten van de gelijkmaker, want een paar minuten later nam BQD alweer een voorsprong. Jordy Torenbeek meende een vrije trap te verdienen, maar de goed leidende arbiter Winkel liet doorspelen. Rudolf Banga maakte van de gelegenheid gebruik en slalomde het strafschopgebied binnen en liet Nota van korte afstand kansloos. Weer liep de equipe van trainer Inne Schotanus achter de feiten aan. De thuisclub zette druk op de verdediging van de tegenstander en Kooistra moest zwichten voor een afstandsschot van de uitblinkende aanvoerder Gideon Vellinga, al hielp een verdediger door de bal licht te toucheren en de doelman kwam daardoor op het verkeerde been te staan.

Hierna kwam Zeerobben een aantal keren goed weg dankzij solide keeperswerk van Nota, die met de voet twee keer op de doellijn redde en één maal plukte hij de bal van de voet van Ynte Koopal. Drent het de pech , dat zijn inzet buiten bereik van Kooistra op de paal terecht kwam. Vlak voor rust kwam de ploeg uit de havenstad niet geheel verdiend op voorsprong, al was het wel een “beauty”. Een hard diagonaal genomen corner kwam op de blonde kuif van Amels en dat betekende 3 – 2. Een uitval van BQD leverde nog een mogelijkheid op voor Gert Jan Koopmans, maar deze keer ging de bal ver over.

Thuisclub benut kwaliteiten optimaal
Na de hervatting namen de Dokkumers het initiatief, maar de preek van trainer Schotanus bij de thee had de verdediging op scherp gezet met als resultaat directer spel en een bal over de zijlijn als het moet. Kansen werden niet meer zomaar weg gegeven. Na tien minuten een flitsende counter met als inleider Amels na een subtiel passje op de snelle Dylan Drent. Diens puntgave voorzet werd door spits Davis van der Pol volgens het boekje afgemaakt. Een 4 – 2 voorsprong met nog een half uur te gaan, dat biedt tegen een tegenstander van dit formaat nog geen garanties. Meteen ging de medekoploper met een versnelling hoger ten aanval. Ynte Koopal had de spanning volledig terug kunnen brengen maar zijn kopbal verdween naast het doel.

Een bijna identieke counter van Zeerobben betekende na een kwartier spelen de genadeklap voor het goed spelende Be Quick Dokkum. De hard werkende spits David van der Pol ving de bal in de middencirkel op en zette in een beweging Dylan Drent aan het werk. In een spurt naar de achterlijn behield hij het overzicht en zijn scherp aangesneden voorzet werd door Patrick Amels omgezet in een geruststellender 5 – 2. Hierna nam Zeerobben wat gas terug of moest dat noodgedwongen wel doen vanwege het oppertune spel van BQD. Hectische taferelen speelden zich af in het strafschopgebied van Theo Nota, met meestal de laatstgenoemde als winnaar. De counter bleef natuurlijk het gevaarlijkste wapen, David van der Pol had de marge kunnen vergroten, maar miste het doel op centimeters. De ingevallen Higor da Silva vond doelman Kooistra nog op zijn weg en Marijn Helfferich had zijn invalbeurt nog glans kunnen geven maar de goalie van BQD stond paraat. De sterk fluitende Winkel liet kort daarna de manschappen inrukken.

Nog een lange weg
Twee op de aanval ingestelde teams met beide beschikking over veel snelheid in de drie mans voorhoede bezorgden het talrijke publiek een enerverende middag. Qua inzet, ausdauer en beleving ontliepen de acteurs op de groene ( kunst )grasmat elkaar niet zoveel. De winnaar wist op cruciale ogenblikken het verschil te maken en dat leverde de verdiende drie punten op. Met nog 21 punten te verdienen, is er in de top vijf nog helemaal niets beslist. Deze overwinning is natuurlijk een bevestiging voor de Harlingers, maar geen garantie voor de toekomst, met in het paasweekend twee belangrijke wedstrijden uit tegen Rijperkerk en Kollum . En die moet je eerst maar eens zien te winnen, zo gemakkelijk is dat nog niet blijkt wel uit de edities van vorig jaar.

Zeerobben : Theo Nota, Chekina Nzoko, Adnan Jarjour, Jordy Torenbeek, Reinier van der Stap ( 79’min Albert Beuker), Gideon Vellinga, Dylan Drent, Marcel Visser ( 79’min. Higor da Silva ), Patrick Amels, Frank ten Hoeve, David van der Pol (79’min. Marijn Helfferich)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda