Sport

Silke Huisman zeer succesvol op Nederlands Jeugdkampioenschap

Door Jeroen Pietersma
Van 28 tot en met 31 januari werd het Nederlands Winterkampioenschap zwemmen voor jeugd gehouden in het Sloterparkbad in Amsterdam.

Silke had zich als enige zwemster van de Vikings weten te kwalificeren op zeven afstanden. Die waren verdeeld over drie dagen zodat ze een dag vrij moest vragen aan school. Die waren graag op voorhand bereid te delen in haar succes. Zo’n kampioenschap is een imposant gebeuren, het gaat er officieel aan toe. Het duurt vier dagen en is elke dag helemaal uitverkocht. Dat betekent elke dag een paar duizend toeschouwers.

Silke vond het best spannend allemaal en verbleef drie nachten in een hotel op tien minuten fietsen van het zwembad. Dat fietsen vormde direct de warming up. Bij het inzwemmen is alles al heel strak gereguleerd. Starten en sprinten gebeurt in aparte banen en als je je niet aan de regels houdt word je zelfs uitgesloten voor het hele toernooi.
Gelukkig was Laura van der Velde, zwemster van onze buur en vriendenclub FZC ’54 uit Franeker, er ook en kon Silke gebruik maken van de begeleiding van Stefan Rorije, trainer van FZC ’54. De momenten dat hij er niet was moest haar vader deze rol op zich nemen.
Van tevoren had ze haar zinnen gezet op een aantal afstanden, de 50, 100 en 200 meter schoolslag, de 100 meter vlinderslag en als uitsmijter de 100 meter vrije slag op zondag in de namiddag. Op de laatste afstand stond ze op de startlijst maar 1,5 seconde verwijderd van het podium.

Het kwam eigenlijk precies zo uit zoals ze het in haar hoofd had. Wat Silke heel goed kan is zich focussen op een race. Tussen de races door is er tijd en ruimte voor lol met andere meisjes, maar eenmaal achter het startblok lijkt de hele wereld even vergeten. Dit heeft haar vast ook geholpen bij haar prestaties. Ze behaalde veel top tien plaatsen en zelfs één top vijf plek op de 100 meter schoolslag.
Een podiumplek op de 100 meter vrij, het koningsnummer, aan het einde van het lange weekend verliep tot het laatste keerpunt volgens plan. Ze opende de eerste 50 meter in 30 seconden, maar door een misser bij het laatste keerpunt kwam ze stil te liggen en verspeelde ze één of twee seconden. De derde plek lag binnen handbereik. Zo’n sprint nummer is een adrenaline explosie waarbij een enorme verzuring en zuurstofschuld ontstaat, die nog minuten lang aanhoudt na de race. Maar een paar minuten later, na het uitzwemmen herpakte ze zich weer en vertelde dat haar doelstelling het Nederlands erepodium is. Dat was een mooie afsluitende zin na drie prachtige sportdagen.
Uitslagen en foto’s zie ook op de site van de Vikings.

Uitslagen:
Schoolslag:
50 meter 6e plek in 36.78 seconden (PR)
100 meter 5e plek in 1.20.30 (PR)
200 meter 7e plek in 2.52.34 seconde (PR)
Vlinderslag:
100 meter 9e plek in 1.13.31 (PR)
Vrije slag:
100 meter 7e plek in 1.03.14 (PR)
200 meter 21e plek in 2.23.88
Wisselslag:
200 meter 20e plek in 2.42.58 (PR)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda