Sport

Silke Huisman mist op 0,03 seconden Europese limiet

Door Jeroen Pietersma
Silke Huisman, ex Viking zwemster, mistte tijdens de Noordelijke kampioenschappen zwemmen op 0,03 seconden een limiet voor de Europese Jeugdkampioenschappen, die dit jaar gehouden worden in Isra?l. Over 4 weken, tijdens het Nederlands Junioren Kampioenschap, krijgt zij nog een kans. Daarnaast kan ze zich dan ook plaatsen voor de Europese Olympische Spelen voor jeugd in Hongarije. Hiervoor kreeg ze deze week een oproep van de KNZB.

Afgelopen weekend werden de Noordelijke Kampioenschappen langebaan zwemmen georganiseerd in Drachten. Hier starten de beste zwemmers en zwemsters uit de noordelijke drie provincies. Silke Huisman maakte vorig jaar september de overstap van zwemvereniging de Vikings naar het talententeam van zv Orca uit Leeuwarden. Naast de sportieve kansen die deze overstap bood, was dit ook beter te combineren met haar school in Leeuwarden. Zij traint elke dag om half zes ’s ochtends en rijdt daarna naar school. Daarnaast zwemmen ze ook op zondagmiddag in Leeuwarden en op dinsdagmiddag in Drachten. En doen op vrijdagavond landtraining. Al met al zo’n vijftien uren per week.

Tijdens het Noordelijk kampioenschap had Silke zich voor veertien afstanden gekwalificeerd. Ze wist maar liefst twaalf afstanden winnend af te sluiten, allen met een persoonlijk record en zwom de 100 meter vrije slag onder de minuut. Op één afstand werd ze helaas gediskwalificeerd omdat ze na het keerpunt één extra beenkick teveel maakte. Op de veertiende afstand werd ze tweede. Op drie van de veertien afstanden was ze bijna kampioen overall. Dus ook sneller dan de senioren. Dat scheelde een paar keer maar een paar tienden van een seconde.

Twaalf weken geleden lag ze nog in de operatiekamer omdat ze haar pols had gebroken. Er werd een plaatje aangebracht in de pols. Hierdoor kon ze zes weken niet of nauwelijks trainen. Ze had dus een flinke trainingsachterstand. Het trainingskamp tijdens de meivakantie, tien dagen in Spanje, heeft haar kennelijk weer wat conditie teruggegeven als je haar resultaten van de Noordelijke kampioenschappen bekijkt.
Er kan uitgekeken worden naar het Nederlands Kampioenschap dat half juni in Eindhoven wordt gehouden in het Pieter van den Hoogenband bad.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda