Puntendeling in streekderby SC Franeker tegen fc Harlingen

Bij het hervatten van de 2e seizoenshelft van de 3e klasse A stond afgelopen zondag voor fc Harlingen de streekderby tegen SC Franeker op het programma. Eerder dit seizoen werd aan de Vierkantsdijk met 3-2 verloren na een 2-0 voorsprong. In een vaak rommelige wedstrijd, met prachtige doelpunten, stond na 90 minuten de 2-2 eindstand op het scorebord.

Fc Harlingen startte dit duel zonder de geschorste Freek Töpfer en de geblesseerde Barry Hamstra. SC Franeker moest het doen zonder de geschorste Edwin Hiemstra. Het eerste kwartier was duidelijk voor de uitploeg. Harlingen was feller in de duels en met name het verdedigend centrum, Stefan Adema en Sjouke Bootsma, stond als een blok. De eerste kans was dan ook voor Kevin Jaarsma. Stefan Adema gaf een lange bal vanaf eigen helft, die goed door Kevin werd aangenomen in het strafschopgebied. Hij kapte de verdediger uit, maar raakte enigszins uit balans en zijn roller kon worden opgepakt door de keeper.

Franeker beperkte zich in deze fase tot reactievoetbal, maar kwam niet tot aanvallen. Rond de 14de minuut een vrije trap van Jorge en een kopbal van Stefan, hard en naast. Het spel van Harlingen werd na deze fase rommeliger en hier en daar kroop er onzekerheid in de ploeg. Tetze Helvrich, die een prima wedstrijd keepte, kreeg een terugspeelbal maar raakte deze ongelukkig. De bal kwam in de voeten van Martijn Jongsma, maar deze schoot de bal voorlangs. De wedstrijd was in deze fase meer in evenwicht en aan beide kanten volgden kansjes. In de 35ste minuut werd Sander Hoekstra met een steekpass richting het Harlinger doel gestuurd. Hij was sneller dan de verdedigers van Harlingen en ramde de bal keihard met links in de bovenhoek: 1-0.

Harlingen was hierdoor niet van de wijs en herpakte zich direct. Kevin werd door Ralf van Hurck de diepte in gestuurd, zijn schot belandde op de lat, de rebound van Jorge Pirez ging naast. De voorbode voor het sluitstuk van de 1e helft. Een strakke crosspass van Ane Schaap op Kevin Jaarsma en deze legde de bal perfect achter keeper Hogendorp, 1-1. Alles in en rond het veld verwachtte dat de ploegen met deze stand de rust in gingen. Een verre uittrap van keeper Hogendorp werd door Sjouke Bootsma en Sven Dijkstra verkeerd ingeschat waardoor de bal op zo’n 25 meter van het Harlinger doel voor de voeten van Aron Hansma kwam. Deze bedacht zich ging moment en joeg de bal richting doel. Met een curve verdweeen de bal achter keeper Helvrich in de kruising: 2-1. Tevens de ruststand.

Na rust verwachtte je dat Harlingen fel zou starten. Maar het veldspel was onrustig en Franeker was steeds eerder bij de bal. De ervaren Ralf van Hurck liet zich terugzakken op het middenveld om de lijnen uit te zetten. Harlingen kreeg hierdoor meer grip op de tegenstander. Grote kansen volgden er nog niet. Ralf schoot uit een corner de bal vanaf 20 meter in de handen van de keeper en Sander Zeilmaker probeerde het, zonder resultaat, met een halve omhaal.

In de 60ste minuut aan de kant van Harlingen een dubbele wissel. Mateusz IJpe komt voor Jorik Erents en Justin Attema voor Sven Dijkstra. Met de komst van Justin ging Harlingen met 3 spitsen spelen. In de 65ste minuut een mooie aanval, Kevin stuurde de snelle Jorge weg, deze gaf de bal met buitenkant rechts voor op Justin, zijn kopbal miste de kracht om keeper Hogendorp in de problemen te brengen. Harlingen speelde vol op de aanval en gaf hierdoor ruimte weg achter de verdediging. In de 71ste minuut een uitbraak van Franeker, waarbij twee aanvallers alleen op Mateusz af gingen. Met een prachtige sliding wist hij een doelkans te voorkomen. Uit de daaropvolgende korte corner, een hard schot van Rob Postma en een uitstekende redding van keeper Helvrich.

Harlingen gaf niet op en in de 81ste minuut werd dat beloond. Arjan Outhuyse stuurde Jorge weg en via een verdediger van Franeker ging de bal achter. De bal werd strak voorgegeven en Stefan Adema kopte de bal tegen een verdediger waardoor deze voor de voeten kwam van de voor Sander Zeilmaker ingevallen Lee-Roy Purvis, die de bal keihard langs keeper Hogendorp knalde, 2-2.
Vijf minuten voor tijd leek Lee-Roy, nadat Justin Attema sterk was in een kopduel, de wedstrijd te gaan beslissen. Hij kreeg de bal rond de 16 meter, maar handelde te snel, waardoor de bal naast het Franeker doel ging. In de 87ste minuut een vrije trap voor Franeker op zo’n 20 meter. Een herhaling van de 1e helft? De bal werd over de muur gekruld en belandtde laag in rechterhoek. Keeper Tetze Helvrich estrekt zich tot maximale lengte en redde uitstekend.

Na 90 minuten zuivere speeltijd floot scheidsrechter Stel voor het einde van deze derby.
Zo koud uit de winterstop bleek het lastig om volledig scherp aan het vervolg van de competitie te beginnen. Beide ploegen wekten deze indruk. Al met al is een puntendeling een prima afspiegeling van de krachtsverhouding. Vanzelfsprekend zullen Franekers zeggen dat zij recht hadden op 3 punten, net zoals Harlingers vinden dat de fc meer aanspraak maakte op de overwinning. Dat is de charme van een derby! Volgende week speelt fc Harlingen om 14.00 uur thuis tegen FFS uit Vegelinsoord.