Sport

Prachtige Lanenweek

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Na de winderige maar droge donderdag, waarop een paar spannende partijen werden gekaatst richting de finale van vrijdag, was het vrijdag weer ideaal voor kaatsers en publiek. Vanaf half zeven stroomde het publiek naar de Lanen en stond het rondom de perken 1, 2 en 3 soms drie tot vier lagen dik. Nadat iedereen een programma had ontvangen en voorzitter Jan van der Heide de parturen had voorgesteld, volgde het Friese volkslied, gespeeld door de ?Waddentoeters?. De openingspartijen werden gekaatst in de groepen 2, 3 en 5. Elk jaar rouleren de groepen voor de perken 1 tot en met 3.

In perk 1 dit jaar de finale van groep 3 met partuur 7 (Hendrik de Jong, Johan Ligthart en Andre Dijkstra) tegen partuur 16 (Marco Lautenbach en de bijgelote Marcel Monsma en Michel van der Ploeg). Alhoewel partuur 16 nog even sterk terugkwam, was partuur 7 completer en sterker en won uiteindelijk op 5-3. Hendrik de Jong uit St. Jacob werd uitgeroepen tot koning.
De finale van groep 2 ging tussen de parturen 5 met rode sjerp (Evan van Sertima, Jan Hof en Robert Rinia) tegen partuur 12 met witte sjerp (Michel Nesse, Dylan Drent en Jelmer van der Meer). Het leek aanvankelijk niet spannend te worden. Partuur 12 liep zomaar weg, maar partuur 5 kwam zomaar terug tot 5 eersten gelijk. Partuur 12 zette nog één keer aan en wist toch de buit binnen te halen. Dylan Drent werd koning.
In de damesgroep 5 streden partuur 6 (Janine Yntema, Geppy Feenstra en Romy van der Veen) tegen partuur 16 (Joostina Fennema, Anja Bouma en Marije Miedema). Partuur 16 was compleet en bleek een maatje te groot. Marije Miedema werd uitgeroepen tot koning(in).

Rond acht uur was het tijd voor de groepen 1, 4 en 6 om aan de finales te beginnen. Eerst werd Wiebe van Dijk nog even in het zonnetje gezet. Een klavertje vijf bestaat niet, maar toch won Wiebe in vijf verschillende groepen. Hij ontving een glazen tableau met een klavertje vijf en foto’s uit alle groepen waarin hij heeft gewonnen.

In perk 1 kreeg het publiek vervolgens een spetterende finale met de parturen 11 (Eelco Ligthart, Ludwig Seerden en Tsjerk de Groot) en 8 (Bennie Hof, Siep Roukema, Jan Sipma) uit groep 4 in de hoofdrol. Partuur 11 leek aanvankelijk naar de overwinning te kaatsen, maar partuur 8 gooide de spanning er af en haalde uiteindelijk de overwinning binnen. Bennie Hof werd uitgeroepen tot koning.
In perk 2 de jongste groep in actie. Partuur 2 (Martijn Adema, Nick Leistra, Wybren Postma) kaatste sterk en versloeg partuur 7 (Roel Pont, Evert Pieter Tolsma en Wessel Onnes). Wybren Postma uit Engelum was de koning.
In perk 3 de finale van de oudste groep tussen de parturen 13 (Age van der Goot, Rik Vlieger en Henk Bleeker) en 5 (Druk van Wier, Jaap Nieuwenburg en Dirk Monsma). Partuur 5 kon de eerste bordjes bijblijven, maar vervolgens was het partuur 13 dat terecht de overwinning binnenhaalde. Age van der Goot uit Goënga kreeg vanuit de handen van hoofdscheidsrechter Simon van Dijk de koningsbeker uitgereikt.
Om 21:00 uur werd het tijd voor de traditionele prijsuitreiking vanaf het balkon. Alle prijswinnaars werden gehuldigd en ontvingen naast de geldprijzen ook vele ‘bij-prijzen’ van de Harlinger ondernemers en uit de regio. Daarna nog wel het belangrijkste: in de winkel van Hein van den Oever gingen de winnende parturen op de foto, gemaakt door huisfotograaf Joachim de Ruijter.

Vrijdag werd ook nog even een bezoekje gebracht aan onze vaste telegrafist van perk 1 Jan Galema (man van het eerste uur). Door omstandigheden kon hij helaas niet aanwezig zijn. Jan van der Heide overhandigde hem de nieuwe cap van het Lanenkaatsen en enkele foto’s van de week.
Het keurmeesterskorps sloot de avond af met een heerlijk hapje en een drankje in café de Smeerpaal. Al met al kan Harlingen weer terugkijken op een prachtige Lanenweek met spanning, humor en sensatie. De uitslag van de loting zal later in deze krant verschijnen en op www.lanenkaatsen.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda