Sport

Prachtige afsluiting van het kaatsseizoen van de jeugd

Door Jeroen Pietersma
Het jeugdkaatsen zit bij kv Eendracht duidelijk in de lift en het kaatsseizoen kon nu eens op een andere manier worden afgesloten. De jeugd moest thuis proberen om een ouder of een ander familielid zover te krijgen om samen mee te doen aan de Ouder-kind Partij. Er werd met de zachte bal gekaatst en de regels waren ongeveer gelijk aan die van het Pearke Keatsen. Er mocht ook niet in een keer worden boven geslagen. De bal moest eerst de grond raken.

Er werd door de jeugd natuurlijk meteen kritisch gekeken naar de kaatstalenten in de familie en niet iedereen die bereid was om mee te doen, werd geschikt bevonden. Gelukkig mocht er ook een goede kennis worden gevraagd en dat leverde een geweldige aanmelding op van maar liefst 23 parturen, die werden verdeeld over een A klasse (acht parturen met de betere kaatstalenten) en een B klasse (15 parturen). 

De weersvoorspellingen waren de hele week slecht voor de zondag en de loop over de Afsluitdijk voor de zondagmorgen werd zelfs afgelast. Ondanks de regen lag het veld er prima bij en alsof het afgesproken was, werd het om elf uur droog en kon er gewoon worden gekaatst en werd het een dag met prima weer om te kaatsen in Harlingen.

In de A klasse werd er gekaatst in twee poules van vier parturen, zodat iedereen drie keer kon kaatsen. In de A poule was het partuur van Brent Boschma duidelijk het sterkste partuur en won alle drie partijen. Dat was niet echt een verrassing, want Brent kaatste met Dennis Wijnjeterp. Het partuur van Davy de Haan, die kaatste met Lowie Quisenaerts, werd tweede met twee overwinningen.
In de B poule was het spannender, want daar eindigden bijna alle partijen op 5-4 of 5-5. De parturen van Jaimy Koel en Nynke Bijlsma wonnen beide wel twee keer en moesten toen tegen elkaar. Jaimy Koel, kaatsend met Evan van Sertima, wist deze partij te winnen van Nynke Bijlsma, die kaatste met Arnold Adema.
De strijd om de derde prijs ging tussen de parturen van Davy de Haan en Nynke Bijlsma. Dit werd ook weer een hele spannende partij en Nynke won op het nippertje met 5-5 en 6-2. De finale tussen de parturen van Brent Boschma en Jaimy Koel was ook super spannend en eindigde ook pas op 5-5 en 6-2 in het voordeel van Brent.

In de B klasse werd gekaatst met een verliezersronde, zodat iedereen twee keer kon kaatsen. De partijen verliepen in de eerste omloop nog niet zo spannend, maar dat veranderde daarna, toen de parturen meer gelijkwaardig aan elkaar waren.
In de halve finale won het partuur van Thom Posthumus, kaatsend met Elmar Bijma, van het partuur van Merthe Scheffer, die kaatste met Ynze Kuperus. In de andere halve finale won Emma Jeeninga, kaatsend met Renee Kuiken, van het partuur van Koos Jorna, die kaatste met Anneke Haarsma. In de finale won Thom overtuigend van Emma: 5-2 en 6-0.
In de verliezersronde kwamen het partuur van Wouter Mulder, kaatsend met Marijke Schut, in de finale door te winnen van Doutzen Bijlsma, die kaatste met Marianne Bijlsma. De andere finalist werd Vincent Breidenbach, kaatsend met Franciscus Breidenbach. Zij wisten Birthe Visser te verslaan. Birthe kaatste met Matthieu Visser. In de finale won Vincent de strijd om de eerste prijs van Wouter met 5-3 en 6-0.

De eretekens werden hierna uitgereikt door voorzitter Jan Nieuwenburg, die hierbij ook nog een viertal vrijwilligers in het zonnetje zette en hen bedankte voor hun hulp dit seizoen en overhandigde deze mannen als blijk van dank een waardebon. Zo waren Wim de Haan en Lowie Quisenaerts de mannen die de jeugdcompetitie op de dinsdagavond in goede banen hebben geleid. Age Tichelaar en Douwe Broersma waren steeds behulpzaam bij de trainingen op de donderdagavond. De prijzen voor het competitiekaatsen van de jeugd werden ook meteen uitgereikt.

Alle uitslagen op een rijtje:
Competitiekaatsen jeugd
Meisjes:
1: Emma Jeeninga
2: Lieke Jeeninga
Jongens:
1: Jaimy Koel
2: Xander de Bruin
3: Davy de Haan
A klas Ouder-Kind Partij
1: Brent Boschma en Dennis Wijnjeterp
2: Jaimy Koel en Evan van Sertima
3: Nynke Bijlsma en Arnold Adema
B klas Ouder-Kind Partij
1: Thom Posthumus en Elmer Bijma
2: Emma Jeeninga en Renee Kuiken
3: Merthe Scheffer en Ynze Kuperus
3: Koos Jorna en Anneke Haarsma
Verliezersronde:
1: Vincent Breidenbach en Franciscus Breidenbach
2: Marijke Schut en Wouter Mulder

|Doorsturen

Buienradar



Agenda