Overtuigende winst VVH heren 1 in eerste wedstrijd van het seizo

HARLINGEN ? Afgelopen zaterdag mocht het vlaggenschip van VVH aantreden voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Na een goede voorbereiding, waarin hard gewerkt is om de organisatie binnen de lijnen te perfectioneren, was de motivatie om in eigen Waddenhal direct iets te laten zien hoog bij de Harlingers. Op papier was de tegenstander bovendien een lastige, want de bezoekers uit Ijsselmuiden (Set Up) speelden vorig seizoen nog een klasse hoger.

De eerste set begonnen de volgende namen voor VVH binnen de lijnen: Hedzer Wiersma en Marnik Agema als passer-lopers, Meindert Paul Kwast en Ignarts Bakker op de midaanval, Johannes Bult als spelverdeler, Reinier Kwast als diagonaal en Erik Schukking op de liberopositie. Op de bank begonnen Rik Sijtsma en Sjoerd Tekstra. Via de services van Meindert Paul begon VVH direct goed. Met name de libero van Set Up wist niet wat hij met de services aan moest. De pass bleef hangen en de spelverdeler kon er vervolgens geen goede set up van te maken, waardoor de aanvallers het de Harlingers amper moeilijk konden maken. Aan de andere kant van het net speelde VVH sterk, verdedigde het slim en kwam het dikwijls via harde aanvallen van Marnik en Reinier tot scoren. Op 7-0 en 16-6 nam Set Up time-outs, maar binnen no-time stond de 25 voor de Harlingers op het telbord. Eindstand set 1: 25-11.

Walk-over
Na de walk-over in de eerste set, namen de Harlingers zich voor om hun concentratie vast te houden en het goede spel voort te zetten. Dit resulteerde in een sterk begin van de tweede set. Dankzij de nagenoeg perfecte passing van Erik, Hedzer en Meindert Paul, kon Johannes vrij uit variëren met zijn set ups. Dit zorgde ervoor dat de aanvallers van VVH dikwijls voor een eenmansblokkering kwamen te staan en daardoor gemakkelijk scoorden. In het tweede deel van de set begon Set Up zich enigszins te herpakken, waardoor het spelbeeld meer in evenwicht begon te raken. De servedruk van de Overijsselaren ging omhoog en via enkele mooie punten van midaanvaller Björn Holtland kwam het vertrouwen terug bij de bezoekers. Het einde van de set was echter weer voor VVH, waardoor de set met 25-18 naar de Harlingers ging.

De derde set begon spannend. De beide teams pakten bijna iedere keer direct de side-out en hadden het blokkerend prima op orde staan. Via serveseries van Ignarts en Hedzer nam VVH een zes punten voorsprong (12-6), waarop een time-out volgde. VVH verslapte iets, waardoor de gasten weer meer vertrouwen kregen. Met name in de serve werd het voorzichtiger en de Harlinger aanvallers troffen enkele keren een blokkering op hun weg. Via een prikbal vanaf de driemeter-aanval van Reinier werd het 20-16 en kwam Ignarts wederom aan serve. Via zijn services werd het beslissende gaatje geslagen en werd de set en daarmee de wedstrijd binnengesleept door De Skûtsjeboys!

De laatste set wou VVH uiteraard ook pakken, maar al snel bleek dit een lastige zaak. De passing werd slordiger waardoor het lastig was om tot uitgespeelde kansen te komen. De aanvallers stelden vervolgens teleur door enkele aanvalsfouten te maken en een aantal keren niet langs de blokkering te komen. Op 2-8 volgde een time-out en niet veel later betrad Rik het veld voor Reinier. VVH toonde vechtlust, maar de bezoekers bleven hun puntjes pakken. Met 17-25 ging zodoende de laatste set verloren.

Het verliezen van de laatste set was teleurstellend, maar al snel na de wedstrijd kwam het gevoel van tevredenheid met de overwinning naar boven. Vooraf was de verwachting dat Set Up één van de betere teams in de klasse zou zijn dit seizoen, dus de winst in deze wedstrijd is een uitstekend begin van het seizoen. Het vertoonde spel van met name de eerste twee sets geeft verder veel vertrouwen voor de toekomstige wedstrijden. Komend weekend is het team vrij, maar op 3 oktober staat om 19.00 uur de uitwedstrijd tegen DBS Balk op het programma.