Overtuigende overwinning fc Harlingen

Op de dag van de arbeid lieten de spelers van fc Harlingen zien dat er wel degelijk hard gewerkt kan worden om tot een goed resultaat te komen. Je denkt dan: hadden ze dat maar vaker gedaan. De trainers Zeilmaker en Bouma konden eindelijk beschikken over een volwaardige selectie en een goed bezette bank, Arjan Outhuijse, Lee-Roy Purvis en Justin Attema. Helaas moest doelman Tetze Helvrich zich met een vrijdag opgedane knieblessure afmelden, maar dan staat Hessel Zuiderhof altijd paraat om hem te vervangen.

Vooraf werd Friesland beschouwd als een zeer lastige tegenstander, in deze wedstrijd kwamen ze er niet aan te pas. Van belang was ook weer het meedoen van Freek ‘kokkelaar’ Töpfer, die met zijn inzet, kracht en verre ingooien een gevaar is voor de tegenstander. Fc Harlingen behaalde deze middag een 5-0 zege met prachtige doelpunten.

Vanaf de eerste minuut probeerde fc Harlingen de tegenstander Friesland onder druk te zetten en dat lukte aardig. Zij hadden moeite eruit te komen en de druk van de thuisclub leidde tot een aantal hoekschoppen, vaak goed genomen door Jorge Pirez, maar Barry Hamstra kopte een aantal keren naast en over. Ook bleven de verre ingooien van Freek gevaarlijk. Tot kansen leidden die wel, maar niet tot doelpunten. Barry probeerde van alles, helaas geen score. In de 25e minuut dacht Ralf van Hurck, ik schiet maar eens van afstand. Keeper Zijlstra pakte echter zijn schot. Friesland zette hier weinig tegenover. In de 30e minuut leek fc Harlingen op voorsprong te komen, Barry scoorde, echter in buitenspel positie en dus ging het feest niet door.
Even later was het wel raak. Freek zette voor op Barry en deze legde de bal op twintig meter van het doel terug op Ralf en met een prachtig schot in de rechterbovenhoek zette hij fc Harlingen op een verdiende voorsprong. Friesland kon het niet bijbenen en dat had wat stevige overtredingen tot gevolg en het kostte Raymond Arnold geel. Een misverstand tussen de keeper en de laatste man leverde een kansrijke situatie op voor de thuisclub, maar niemand reageerde alert. Linksachter Ane Schaap kwam op links op en besloot zijn dribbel met een goed schot, ook goed gekeerd door de doelman. Ook Sjouke Bootsma begon aan een lange solo, zich met veel kunst en vliegwerk worstelend langs vier of vijf tegenstanders. Helaas strandde Sjouke op de achterlijn. Even leek Friesland wat gevaarlijk te worden uit een corner, maar het was Stefan Adema die met zijn lengte hoog koppend de bal uitverdedigde. In de 44e minuut werd het bijna twee nul, het schot van Freek eindigde op de linker doelpaal en zo kwam de rust met een 1-0 voorsprong voor fc Harlingen, gezien het spelbeeld had er meer gescoord moeten worden.

Friesland startte in de tweede helft furieus en probeerde wat te doen aan de achterstand. De fc Harlingen achterhoede met het centrale duo Stefan Adema en de onverzettelijke Albert Nieuwenburg hield het hoofd koel en ook de vleugelverdedigers Ane Schaap en vooral de in zijn nieuwe rol groeiende Jorik Erents, lieten zich niet van de wijs brengen en zorgden ervoor dat Hessel een rustige middag had. Snel na de rust zou fc Harlingen op 2-0 komen, in de 49e minuut scoorde Barry na een prachtige steekpass van Sjouke. De kopjes bij Friesland gingen wat naar beneden. Toen echter de scheidsrechter een overtreding op Albert, bijna op de achterlijn, niet bestrafte moest Hessel handelend optreden. Een tien minuten later, na schoten van Ane en Freek en goed doorzetten van Sander Zeilmaker en Barry, werd het na een scrimage voor het doel van Friesland 3-0. Half zittend scoorde Stefan met een omhaal.
Dan laat fc Harlingen zich wat teveel teug dringen. In de 65e minuut wordt Freek bedankt voor bewezen diensten en is Arjan Outhuyse zijn vervanger. Een mooie vrije trap van Ralf bereikt Arjan net niet. Sjouke probeert het ook maar weer eens van afstand. De keeper liet zich niet verschalken. In de 80e minuut gaf Jorge een prima voorzet, Arjan kopte de bal door naar Barry die er met een vliegend schot er 4-0 van maakt.
Sander maakt plaats voor Justin Attema en even later werd Barry ook gewisseld. Zijn vervanger was Lee-Roy Purvis. Deze zorgde in de 85e minuut, nauwelijks in het veld dus, voor de 5-0 via een verdediger.
In de 90e minuut kreeg Friesland speler Edwin de Vries nog een gele kaart na een pittige overtreding en dus rood. Fc Harlingen behaalde een mooie, verdiende en zeer nuttige overwinning.
De laatste, tevens thuiswedstrijd, is eerste Pinksterdag tegen Leovardia. Fc Harlingen speelt zich bij winst veilig en ontloopt zo de nacompetitie.