Off-day resulteert in nederlaag voor VVH heren 1

Afgelopen zaterdag speelde het eerste herenteam van VVH in Zwolle tegen Bas Autowas/Voorsterslag. Dit team, met sinds kort ex-Nederlands team spelverdeler Karst van Tarel in de gelederen, is al eerder moeilijk te verslaan gebleken en zaterdag was dit niet anders.

In de eerste twee sets had VVH het erg lastig, maar dit kwam met name door eigen fouten. Het regende passfouten en ook serverend ging er veel mis. De thuisploeg knokte voor ieder punt en had zijn organisatie prima op orde, waardoor het lastig was om tot scoren te komen voor de Harlingers. Tóch kreeg VVH de nodige kansjes om weg te lopen in de scores, met name wanneer Bas hun beste aanvaller, de diagonaal Thijs Colijn, achterspeler was. Een tekort aan werklust in de verdediging en een slordige rallypassing zorgden echter dat de Zwolse formatie weer langszij kwam. In de eindfases gaven beide teams elkaar geen centimeter, waardoor beide sets boven de 25 punten eindigden. De eerste set ging met 27-25 naar Bas, maar de tweede set was met 30-32 voor VVH.

1-1 in sets dus, waardoor de derde set één van de teams weer een voorsprong kon opleveren. Al snel in de set was duidelijk dat dit VVH niet zou worden. Bas was op alle onderdelen de betere en drukte dit in de stand ook uit. De servepass was deze set aan Harlinger zijde eigenlijk helemaal niet zo slecht, maar aanvallend was VVH zeer zwak. Ballen eindigden keer op keer buiten de Zwolse lijnen of in de blokkering en op z’n grootst was de voorsprong van Bas 17-4 (!). De koploper van de derde divisie werd deze set gedeclasseerd. Met 25-9 als eindstand van de set, wist VVH dat het de volgende set een heel ander spelletje moest laten zien.
De vierde set was aan het begin weer voor de Zwollenaren, die gewoon veel leper waren en veel meer in de verdediging pakten. Rik Sijtsma betrad vervolgens het veld voor Reinier Kwast, die geen goede wedstrijd speelde, waarna VVH een 12-8 achterstand goed te maken had. Dit werd ook gedaan, met name dankzij een uitstekende serveserie van Johannes Bult en sterk blokkeren van Marnik Agema en Ignarts Bakker. Eenmaal op voorsprong, bleef VVH ontspannen spelen en scoorde het eenvoudig punt na punt. Vanaf 12-8, scoorden De Skûtsjeboys 17 punten, tegen slechts 4 van Bas, waardoor de set in 16-25 eindigde.
Deze vierde set gaf het nodige vertrouwen, maar de vijfde beslissende set was het VVH die achter de feiten aanliepen. Vanaf het begin liep Bas uit in de stand door fouten bij de Harlingers. Blokkering en verdediging waren deze set ook niet goed op elkaar afgestemd, want Bas kon meerdere keren de bal midden in het veld slaan, waar geen Harlinger verdediger ook maar in de buurt was. Tel daar zwak serveren bij op en het was duidelijk dat de winst in de wedstrijd naar Bas Autowas ging (11-15).
Slechts twee punten dus voor de koploper, die sinds oktober (Sneek uit) geen wedstrijd meer verloren had. Het team van Harlingen staat nog zes verliespunten voor op CSV, maar heeft zichzelf geen goede dienst bewezen met deze wedstrijd. Komende twee weken zal er hard getraind moeten worden op de basiszaken bij de Harlingers (serve, pass en aanval), want dit was ondermaats.
Volgende week speelt het team twee wedstrijden in één week. Donderdag 31 maart mag het naar Rouveen om het op te nemen tegen de nummer tien op de ranglijst en zaterdag 2 april komt Turfstekers Drachten op bezoek in Harlingen.