Na kampioenschap ook beker naar Harlingen

Afgelopen zaterdag stond de bekerfinale op het programma voor het eerste herenteam van VVH. Met wederom een touringcar vol supporters werd afgereisd naar Steenwijk om het op te nemen tegen het studententeam van Veracles uit Groningen. Beide teams waren kampioen geworden in hun de derde divisies, dus het beloofde een mooi schouwspel te worden.

In de eerste set begon VVH met de vaste basis van afgelopen weken: Johannes Bult, Marnik Agema, Reinier Kwast, Hedzer Wiersma, Meindert Paul Kwast, Ignarts Bakker en libero Erik Schukking. Alle Taco Schat, Rik Sijtsma en Sjoerd Tekstra begonnen op de bank naast coach Jan Kamminga. Vanaf het begin verliep het stroef en zenuwachtig bij de Harlingers. De passing was niet nauwkeurig en aanvallend was het zwak. Veracles daarentegen was overtuigend en gaf veel servedruk, waardoor de set zeer eenvoudig naar de Groningers ging (12-25).

Het was duidelijk dat VVH uit een ander vaatje moest gaan tappen om mee te gaan doen om de winst. Jan startte met dezelfde opstelling en gaf aan dat het eigen spelletje gespeeld moest worden. Via goede services van Meindert Paul en Johannes werd gelijk een 7-2 voorsprong gepakt. In de blokkering werden enkele goede punten gescoord en ook Marnik en Reinier begonnen aanvallend hun punten af te maken. Ook Ignarts scoorde enkele mooie services, waarna een 18-7 voorsprong het scorebord opvrolijkte. Veracles rechtte hierna echter de rug. Via goed serveren en sterk verdedigen kwamen ze snel dichterbij. Eenmaal boven de twintig werd het spannend. Rik betrad het veld voor Hedzer en VVH kwam op 24-21 als eerste op setpoint. De eerste twee aanvalskansen werden niet benut. Het laatste setpoint was echter wel raak via een aanval op rechtsvoor langs de blokkering. 1-1 in sets dus.

De derde set werd een belangrijke. Onder toeziend oog van 150 supporters in een zeer warme hal werd gestreden voor elk punt, maar VVH had grip op het spel. De Harlinger servedruk was hoog, de blokkering stond goed en in het achterveld waren Hedzer en Erik er goed bij om de ballen van de vloer te houden en naar de spelverdeler te krijgen. Dit zorgde ervoor dat Johannes het spel kon versnellen, waardoor ‘de groenen’ uit Groningen amper een tweemans blokkering wisten te vormen. De set ging hierdoor met 25-17 naar VVH.

De vierde set nam VVH zich voor het de laatste te laten zijn. De set begon perfect voor de Harlingers, door gelijk een 3-0 voorsprong te nemen. Hierna gebeurde echter iets vervelends aan Harlinger zijde: Marnik maakte een ongelukkige beweging waardoor z’n linkerschouder uit de kom ging. Helaas kregen ze het schouder ter plekke er ook niet meer in, waardoor hij naar het ziekenhuis moest. Na enkele minuten oponthoud nam Rik Marnik zijn plek in het veld over. VVH liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Het spelbeeld van de derde set was eigenlijk weer aanwezig: De Skûtsjeboys waren scherper en hadden de controle over de wedstrijd. Blokkerend waren het weer Meindert Paul en Ignarts die belangrijk waren en serverend was VVH beter. Op het einde werd het nog spannend, maar via aanvallen van Rik en Reinier werd de set en daarmee de wedstrijd gewonnen door VVH (25-22). Na enkele drankjes te hebben gedaan in Steenwijk, werd bij sponsor café ’t Skûtsje de avond afgesloten samen met supporters.

Het winnen van de beker is, na het pakken van het kampioenschap, voor de mannen de slagroom op de taart van het toch al fantastische seizoen. Volgend seizoen zal de ploeg uitkomen in de landelijke tweede divisie en zal meegedaan worden aan de nationale bekercompetitie. De voorbereidingen voor dit seizoen zijn al in volle gang. Van buitenaf komen nog enkele versterkingen aan het team toegevoegd worden. Hierover zal binnenkort meer nieuws naar buiten komen.