Mooie winst fc Harlingen voor winterstop

HARLINGEN - Voor het eerst speelde de fc Harlingen een competitiewedstrijd op het kunstgrasveld omdat de werkzaamheden op het hoofdveld nog niet klaar waren. Niels Outhuyse was nog niet hersteld van een griepje, dus hij speelde niet maar verder was bijna iedereen voetbalklaar.

Harkema had de 1e helft de wind, die redelijk stevig was, mee en begon met een gevaarlijke vrije trap. Scheids Modderman begon met de wedstrijd strak te leiden maar zou later toch wat warrig fluiten en zeker niet in Harlingens voordeel. De eerste 15 minuten kwam Harlingen er niet echt uit, het lukte nog niet om een aanval op te zetten. Dat kwam ook omdat de Harkema spelers er bovenop zaten en een harde tackle niet schuwden.

In de 13e minuut kreeg Jeffrey de Vries een honderd procent kans om Harkema op voorsprong te zetten, hij schoof de bal echter knullig naast. Harlingen werd langzaamaan sterker en begon beter te voetballen. Dat leverde een vrije trap op, zo’n 25 meter van het doel. Die joeg Stefan Adema snoeihard richting keeper, die had de bal niet klem maar helaas schoot Jorik Erents de rebound tegen de paal. Een mooi tikje van Barry Hamstra kwam voor de voeten van Ralf van Hurck en die kreeg een mooie kans. Maar ook de bal voor zijn verkeerde voet, en mede daardoor schoot hij de bal hoog over, doet ie anders nooit.

Harlingen had er nu soms goed opgebouwde aanvallen bij. En er kwamen kansen, Jorik Erents zette Lee-Roy Purvis mooi vrij maar hij raakte de bal niet lekker, mis dus. En dan zo’n vijf minuten voor de rust ging Kevin Jaarsma goed door, kwam alleen op de keeper af en schoot de bal laag en droog in de hoek 1-0. Feest dus, maar niet voor lang. Even niet attent wezen achterin deed Wilbert Huitema vrij staan en tegen de verhouding in werd het 1-1 en dat bleef het tot de rust, een beetje een tegenvaller.

In de 2e helft ging fc Harlingen meteen goed uit de startblokken en nam het initiatief. Dat leverde in de 50e minuut een vrije trap op links op. Die werd hoog en op maat genomen door Ralf van Hurck en Barry Hamstra was er als de kippen bij om het leer binnen te koppen 2-1, een verdiende voorsprong. Meteen daarna leek Harkema Opeinde weer gelijk te maken maar gelukkig lag keeper Hessel Zuiderhof in de baan van het schot en keerde de bal eigenlijk ‘met sien spultsje’. Een natte spons van trainer de Jong deed wonderen dus kon Hessel weer onder de lat.

Harlingen leverde veel strijd en Harkema moest het toch meer zoeken in de lange bal, die achterin goed werden weggewerkt. Tot in de 68e minuut er een misverstandje tussen de keeper en een verdediger was en Wesley de Vries de bal er zomaar in kon jassen 2-2.

Fc Harlingen raakte hier niet door van de wijs en bleef goed spelen. Albert Nieuwenburg die na een forse tackel geblesseerd raakte, en de vrije trap nog tegen kreeg ook, werd gewisseld voor Andre Sopacua. In de 78e minuut mocht Jorik Erents een vrije trap nemen en dat deed hij keurig, en weer was de toch niet al te grote Barry Hamstra er bij om de bal in te koppen 3-2.

Harkema werd nog onrustiger en fc Harlingen creëerde nog meer kansen. Bram Wijbenga zette een mooie aanval op, gaf de bal op Barry Hamstra. Die zag zijn schot gestopt en ook de rebound van Jorik Erents pakte de keeper. Bij de volgende aanval lepelde Barry Hamstra de bal over de keeper, de bal miste snelheid. Jorik Erents had kunnen scoren maar ging er iets te voorzichtig in. Stefan Adema nam weer eens een prima vrije trap. Die kwam bij Kevin Jaarsma en die legde de bal netjes binnen 4-2. Harkema kwam er eigenlijk niet aan te pas.

Kevin Jaarsma kreeg een grote kans om 5-2 te maken maar helaas miste hij. De herkansing voor Kevin kwam direct daarna en dit keer was het wel raak 5-2. Een dikverdiende overwinning voor fc Harlingen in een leuke wedstrijd met knap voetbal en veel inzet. Nou en wat wil je nog meer op een koude zondagmiddag. Na afloop gingen zowel bij de Harlingers als de mensen van de Harkema, nog even gezellig de beentjes van de vloer onder de muzikale klanken van Sven Helvrich. Fc Harlingen wenst iedereen fantastische feestdagen toe en tot ziens bij het Havenstadtoernooi op oudejaarsdag in de Waddenhal vanaf 10.00 uur ’s morgens.