Sport

Marijns Moens grote winnaar Harlingen Open Golf 2015

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Op dinsdag 12 mei werd op het Burgergolf te Sint Nicolaasga weer de Harlingen Open Golfkampioenschappen 2015 gehouden. Het was alweer de tiende keer dat dit spektakel plaatsvond en dat betekende een jubileum. Ten opzichte van vorig jaar heeft het bestuur een verandering ondergaan en is het nu als volgt samengesteld. Rieny Smeding, voorzitter, Mathilde Vogel, secretaris, Menno Koornstra, penningmeester, Feico Smeding en Anneke Tepper algemeen lid.

Door Ubbo Posthuma

Om 09.30 uur druppelden de eerste golfers binnen. Frans van der Sluis, die de grootste reisafstand moest overbruggen, was er als één van de eersten. En Frans hoe schat je je kansen in, was de vraag aan de oud-Harlinger. “Ik weet ’t niet seun. Ik hef last van mien luchtwegen. Ik sien wel hoe ’t gaat, maar hef gien grote verwachtingen.” En daar hebben we Johan van Seijst ook. Monter en met een grote glimlach meldde hij zich bij het wedstrijdsecretariaat, dat als vanouds in goede handen was bij Mathilde Vogel en haar assistenten Menno Koornstra en Gosse Vogel. Uiteraard ging de binnenkomst gepaard met een geurig kopje koffie met oranjekoek. Ook cracks als Jetze Pascal, Meindert Dijkstra, Henk Koetje en Johannes Woudstra waren weer van de partij. Sterke troeven bij de dames zoals Gerda Booij, Janneke Heeger, Tho Braaksma Tineke Paesens, Anneke Tepper en Harma Smeding. In totaal stonden 52 deelnemers op de startlijst.

Om 10.40 uur heette voorzitter Rieny Smeding iedereen hartelijk welkom. Hij liet weten dat er in dit jubileumjaar iets nieuws aan het toernooi toegevoegd was. Voor alle holes, werd dankzij de Harlinger ondernemers, een sponsor gevonden die een prijs beschikbaar stelde. Alle sponsors waren uitgebreid in beeld op het ‘bijzondere’ tv scherm, dat geheel belangeloos door Rogier Mars werd geplaatst. Voorzitter Smeding verklaarde uit te kijken naar een mooi toernooi waar gezelligheid en sportiviteit het belangrijkste is. Twee belangrijke regels uit het regelement werden, onder de nodige hilariteit, door de voorzitter nog even extra benadrukt. “Het veelvuldig toepassen van Harlinger humor dient bevorderd te worden. Niet alleen voor- maar vooral na de wedstrijd. Sjanteren is alleen toegestaan op hole 19. Verder was er geen golfclinic en ook de putwedstrijd kwam te vervallen. De wedstrijdleiding was in handen van Ruben Tromp en Ilona Faber.

Na deze verklaring en het meenemen van een lunchpakket, konden de deelnemers de baan op om zich naar hun aangewezen hole te begeven. Om 11.30 uur werd door Marshall Dries Heida het startsein gegeven. De weersomstandigheden waren uitstekend, al kwamen er later op de dag enkele wolkenvelden overdrijven. Op een enkel spatje na, klaarde het later weer op. Ko Hoek, geassisteerd door Wil Mol, bemanden de haringkar die halverwege het parcours een plekje had gekregen. Vakmanschap is meesterschap, een gezegde dat zeker voor Ko Hoek gelde. Dit gezien de complimenten die hij kreeg over de zoute haringen die ter plaatste werden schoongemaakt. Ook het korenwijntje nadien ging er in als koek. Over koek gesproken. Alle flights hadden een (Harlinger)naam gekregen, zoals Koekneuzen, Spitfires, Vleermuzen, Tobbedansers, Ukkies, Vliegende Skuddels, Protters, Tuuten, De Stukkenen, De ouwe seunen, Ouwe taaien, Skarren, Sterrekiekers, Batavieren, Buutenlanders, Parlefinkers en de Vier musketiers.

Er ontspon zich een mooie wedstrijd. Halverwege de dag begon het harder te waaien. Sommige deelnemers hadden het hierdoor moeilijk om de juiste richting te behouden. Met name Jan Tebbe sloeg de bal over een dusdanige grote afstand, dat dit bijna een record zou betekenen. Helaas dwaalde de bal af en werd ko Hoek, die juist even zat uit te rusten van het haringkaken, bijna geraakt door de langs suizende bal. “Moet ik misschien een helm opzetten”, lachte Ko om het voorval. Good old Piet Sikkema speelde een prima partij. Zelf had hij geen hoge pet op om in de eindrangschikking een rol te spelen. Geheel onterecht zou later blijken.

De 14-jarige Jelte van der Veer dwong respect af. Als jongste deelnemer zal hij zeker de komende jaren een geducht kandidaat zijn. Cleem Heeger kon frank en vrij spelen. Hij kende de druk van het voorzitterschap niet meer. Samen met Frans van der Sluis en Anneke Tepper vormden zij een goede flight. Johannes Woudstra is een golfer waar je altijd rekening mee moet houden. Hij heeft een uitstekende slagtechniek en kende als het er op aan kwam geen zenuwen, althans zo leek het. Ook Marijn Moens, ooit kinderarts in Oranjeoord, liet zien uit het goed golfhout te zijn gesneden. Meindert Dijkstra, normaal één van de kanshebbers, had zijn dag niet helemaal. In de wandelgangen werd gefluisterd dat Meindert wat te veel van de Zuid-Afrikaanse zon zou hebben genoten. Raadslid Wim Kroon keek tevreden op deze dag terug. “Volgend jaar zal ik mij beter prepareren. Jumme binne alvast waarskuwd”, riep de lachende Midlumer.

Omstreeks 16.00 uur keerden de deelnemers terug van het strijdtoneel. Bij binnenkomst werd hen een glaasje Prosecco aangeboden en was Bram Visser met zijn disco aanwezig om gepaste muziek te draaien . Na een verkwikkende douche door de deelnemers kon men meedoen aan de Happy Hour, aangeboden door Harlingen Open Golf en de gemeente Harlingen. Om 18.15 uur werd de geplande prijsuitreiking gehouden. Hoewel er nog enkele deelnemers onder de douche stonden, was voorzitter Rieny Smeding onverbiddelijk. “Ik hou van stiptheid, dat doe ik op mijn werk ook”, liet hij weten. Inmiddels was wethouder Maria le Roy binnen gekomen, die door de voorzitter welkom werd geheten. Voorzitter Smeding sprak een dankwoordje uit aan het adres van de sponsors, deelnemers en de organisatie. Met name Mathilde en broer Gosse Vogel werden veel dank gezegd. Zij stonden op vrijdagavond nog druk alle broodjes te smeren, voor de lunchpakketten.

En dan het moment waar iedereen in spanning op zat te wachten. Wie zou de kampioen van 2015 geworden zijn. Rieny Smeding liet weten dat op grond van zijn behaalde resultaten, Marijn Moens de verdiende kampioen 2015 was geworden. Uit handen van wethouder Maria le Roy en in bijzijn van Rikus Oswald, mocht Moens het prachtige wandbord in ontvangst nemen. Deze prijs wordt ieder jaar door de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek speciaal vervaardigd. Marijn Moens wilde als kampioen nog wel iets zeggen. Hij liet weten veertien jaar met heel veel plezier in Harlingen gewoond te hebben. “Het was vandaag een leuke en prachtige dag met een uitstekende organisatie. We hadden een goed team met als ‘loods’ Jan Tebbe. Alles is eerlijk verlopen en dat kon ook niet anders omdat Tineke Paesens als kandidaat-notaris alles in de gaten hield. Nogmaals dank aan de geweldige organisatie.”

De overige prijswinnaars
2e prijs: Johannes Woudstra, 3e prijs: Piet Sikkema.
Neary hole 10: Klaas van Dijk, Neary hole 16: Henk Koetje.
Longest dames: Tineke Paesens. Longest heren: Jelte van der Veer.
Een eervolle vermelding, ruim 300 meter over de green, voor Rogier Mars.
Leary: Dick Boomsma.

De dag werd afgesloten met een diner in buffetvorm en werd er nog even gedanst op muziek en zang van Bram Visser, alias ‘Brambo’. Hierbij toonden Rieny Smeding en Johan Schikker aan, ook leuk te kunnen zingen en eigenlijk niet voor Jan Smit onderdeden. Met name Johan Schikker overweegt zelfs, om het komende seizoen mee te gaan doen aan de ‘Voice of Holland’. Om 20.30 uur kwam een einde aan een gezellige sportieve golfdag. Een groot compliment aan het bestuur. Alles was tot in de puntjes geregeld. Golfliefhebbers die volgend jaar ook aan dit evenement willen meedoen en die voldoen aan de ”Harlinger criteria” kunnen alle informatie verkrijgen door een mailtje te sturen aan: info@harlingenopengolf.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda