Sport

Loodzware Drents Fries Wold Trail zorgt voor koude ledematen

Door Jeroen Pietersma
De organisatie van Run Forest Run gaf een dag voor de start van de tweede Drents Friese Wold Trail aan dat het parcours kletsnat was en het een zware opgave zou worden voor de deelnemers. Desondanks was er een record voor-ingeschreven aantal deelnemers met name voor de kortere afstanden. De groep die 43.3 kilometer zouden gaan lopen was met 42 deelnemers veel kleiner, logisch gezien de zwaarte van deze trail.

Onder de deelnemers aan de langste afstand waren Melchior Ram uit Harlingen en Herman Geritz uit Midlum. Melchior is zich weer aan het voorbereiden voor Limburgs Zwaarste, waar hij 100 kilometer gaat lopen, Herman is begonnen met zijn voorbereiding op de in april te lopen zeventig kilometer trail La Bouillonante in de Belgische Ardennen. Hardheid opdoen en wennen aan een lange afstand was hun doel bij deze lange trail en dat zou ruimschoots gaan lukken. In de ijsregen vertrokken richting Appelscha werd het gelukkig snel droog en was men ruim van te voren aanwezig bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer waar de start en finish zouden zijn. Voor de start werd door organisator Winfried Bats een cheque van 1375 euro overhandigt aan Staatsbosbeheer voor het vervangen van de uitkijktoren bij Aekingerbroek. Dat bedrag was bijeen gebracht door de ruim 550 deelnemers aan de trail deze dag.
Om 10.30 werd gestart en de lopers doken snel het bos in om via smalle en drassige paadjes, die soms onderbroken werden door obstakels als omgevallen bomen en grote plassen, de eerste kilometers af te leggen.
Na vijf kilometer kwamen de lopers bij het Canadameer. Het meer is buiten zijn oevers getreden en de paden om het meer staan onder water. Er moest zo’n 150 meter dwars door het ijskoude water gelopen worden dat tot de enkels komt. Door dit ijsbad zijn sommige mensen het gevoel in de voeten even kwijt. Het leverde wel de nodige mooie plaatjes op voor de sportfotografen die hier opgesteld stonden. Door stevig door te lopen werden de voeten al wel gauw weer warm maar de nodige plassen zorgden daarna steeds weer voor koude enkels.
Door een weiland en over een boerenerf ging het richting Wateren waar de ondergrond ondanks die naam een stuk droger was. Na ruim tien kilometer werd het Doldersummerveld bereikt en het was inmiddels aardig gaan te sneeuwen. Hier staat een kudde Schotse Hooglanders, een prachtig gezicht zo in de sneeuw. Een deel van Wapserveld werd nog even meegenomen en op veertien kilometer was de eerste uitstekend bevoorraadde verzorgingspost met suikerbrood, bouillon, thee, fruit en dergelijke. Na de splitsing met de overige afstanden begon het moddergeploeter van dik vijftien kilometer. De bospaden in natuurgebied Berkenheuvel staan veelvuldig onder water en het vergde heel wat evenwichtskunst om in de glibberige modder overeind te blijven. Steeds als de voeten enigszins opgedroogd waren wachtte de volgende kletspoot in het ijskoude water en begon het ritueel opnieuw.
In het heidegebied De Hoeknbrink hadden de lopers een prachtig uitzicht op een bevroren meertje en het zonlicht op de ijsmassa leverde prachtige plaatjes op. Rond 29 kilometer was bij Oude Willem de tweede verzorgingspost en kon iedereen even op adem komen na alle modderellende. Hierna werden de paden geleidelijk aan wat minder nat, al was het rondom heideveld De Stoevert na ruim 32 kilometer nog even ploeteren. In het moerasgebied Aekingerbroek stond de lopers nog een leuke waterverrassing te wachten. Hier moesten de lopers een meter of tien op kniehoogte door het koude water. Via de Grenspoel liep men naar de Kale Duinen, een uitgestrekte zandverstuiving met enkele klimmetjes. Het zand hier was mul, dus ook weer lastig lopen. Na het verlaten van dit gebied moest men nog anderhalve kilometer over een pittig stuk parcours met de nodige modderige hellingen maar dan is daar de finishboog en zit het er weer op.
Melchior en Herman hebben beiden hun eigen verhaal, de kilometers tussen 14 en 29 waren echt afzien geweest en zeer zwaar maar voor beide ging het na de tweede verzorgingspost heel goed. Melchior finishte als 17e in 4.13.34 en Herman met zijn 56 jaar al aardig op leeftijd wordt 27e in 4.34.53. Deze trail was dus een uitstekende voorbereiding voor hun doelen geweest! De trail zelf was super zwaar en de organisatie was prima. Herman loopt over veertien dagen in Zuid Limburg de Hivernal Trail, ook een mooie voorbereiding dankzij de nodige heuvels.

Ander lopersnieuws
Diezelfde zaterdag werd in Makkum de 30e Makkumer Open Winter Trimloop gehouden. Naast de jeugdloop waren er afstanden van 5 en 10 kilometer te lopen. Het is een leuke trimloop met een parcours over de Zuidwaard en het strand bij de Holle Poarte. Er stonden 193 lopers aan de start die te maken hadden met koude omstandigheden. Bij de mannen op de 10 kilometer werd Sijtse Jansma uit Harlingen 21e in 45.50. Bij de dames op de 5 kilometer werd Anita van der Wal keurig tweede in een tijd van 24.18.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda