Sport

Limietwedstrijden in Drachten: Viking zwemsters succesvol

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Jongstleden weekend waren er weer acht jonge zwemsters actief. Dit keer in het 50-meterbad in Drachten. Dat dit wel even iets anders is dan zwemmen in een 25-meterbad, daar kwamen de jongsten onder de zwemsters snel achter.

De meeste zwemsters stonden voor drie afstanden op de startlijst. Voor een aantal zwemsters was dit de eerste keer in een 50-meterbad. De zwemtijden zijn dan vaak 5 seconden of meer langzamer, vergeleken met een 25 meter bad. In een 50-meterbad heb je immers één keerpunt minder ten opzichte van een 25-meterbad.

Yvonne Outhuyse was verhinderd als coach en werd vervangen door twee minder ervaren coaches. En ook op Eline Ligthart kon geen beroep worden gedaan omdat ze zelf twee keer in actie kwam. Zij zwom een fraaie vlakke 200 meter vrije slag in 2 minuut 29. Vervolgens moest ze lang wachten op de 100 meter vrije slag en waarschijnlijk hierdoor kon ze geen vlakke race meer zwemmen en eindigde in 1 minuut en 8 seconden.

Er werd hard en technisch goed gezwommen door de Vikings. De jonge zwemsters moesten van tevoren hun raceplan maken van de coaches en in de voorstart ruimte zich focussen op deze race. Dat wil zeggen de race visualiseren, in het hoofd al een keer zwemmen.

Of dit geholpen heeft valt moeilijk te zeggen, maar er werd hard gezwommen. Tinka Kingma en Gerda Woldendorp mochten de spits afbijten op de 200 meter vrije slag en het werd een nek aan nek race. Gerda eindige 1/2 seconde voor Tinka in 2 minuut 50. Vervolgens mocht Luna van den Ende aan de bak , ook op de 200 meter vrije slag. Dit deed ze in 2 minuut 40 met een fraaie techniek in een vlakke race.

Amber Bosma en Sarina Beuker startten in dezelfde serie op de 100 meter schoolslag. Voor het eerst in een 50 meter bad. Maar het was niet aan ze te zien. Alsof ze al jaren niet anders deden, zwommen ze een technisch geslaagde race. Voor Sarina (zie foto) in 1 minuut 43 en voor Amber in 1 minuut 48 seconden.

Jissy Kingma mocht als enige op de 200 meter rugslag startten. Ze maakte er wel een hele vrolijke bedoening van. Ze genoot zelfs. Terwijl de coaches stonden te roepen een aanwijzingen gaven, ging ze lachend naar de finish. Ze presteerde het zelfs om de laatste baan sneller te zwemmen dan de eerste. Ze finishte in 3 minuut 37 seconden. Een PR!

Nu was het de beurt aan Silke Huisman, die moest startten op de 200 meter wisselslag. Voor haar waren Gerda en Tinka al op deze afstand gestart. Silke had haar raceplan goed in het hoofd. Ze besloot de vlinderslag technisch te zwemmen maar niet te hard. Op de rugslag wou ze haar snelheid vergroten om vervolgens op de schoolslag en de borstcrawl toe te slaan. Dit is precies zo uitgekomen. Ze eindigde in een tijd van 2 minuut 53 seconden en behaalde daarmee haar 4e limiet voor het Nederlands jeugd kampioenschap. Deze wordt gehouden in juni van dit jaar in het zwembad van Eindhoven. Al met al een geslaagde middag voor de Viking zwemsters. Tevreden met hun prestaties en met de opgedane ervaringen keerden de dames met hun fans huiswaarts.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda