Voetbal

Kroati? winterkampioen bij de Waddenrobkes

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Wat begon met een informatief telefoontje richting de Waddenhal en daarna overleg met het jeugdbestuur van Zeerobben en daarnaast de inzet van vele vrijwilligers heeft geresulteerd in een?fantastische en spectaculaire Waddenrobkes Wintercompetitite.

Een prachtig resultaat waar de vereniging zeer trots op is. Afgelopen donderdag werd de laatste ronde gepeeld en was er na afloop de prijsuitreiking. En eigenlijk waren er alleen maar winnaars want alle kinderen konden de gehele winterperiode met veel plezier en inzet genieten van het mooie spelletje voetbal. Het werd een super spannende competitie strijd met de ontknoping pas in de allerlaatste wedstrijd. Alle landen waren aan elkaar gewaagd. Bijna alle landen zijn in de afgelopen winterperiode een keer weekwinnaar geweest.

Ronde 1
Ierland - Argentinië. Ierland had vertrouwen getankt vorige week. Ze begonnen fel tegen het sterke Argentinië en kwamen al snel op voorsprong. Lanvin Warmerdam maakte na een mooie actie de openingstreffer. Maar Argentinië onder leiding van Brian Opdam gaf zich niet zo maar gewonnen. Het was al snel weer gelijk en Ierland kon weer opnieuw beginnen. Coach Maurice Schutter ging met de punt naar voren spelen en dat was een meesterzet. Hessel Noorman kreeg de bal in de verdediging en speelde de bal naar middenvelder Sil Goiinga die had een mooie steekpass op diepe spits Lanvin en die ronde cool af: 2-1 voor Ierland! Argentinië klopte nog op de deur voor de gelijkmaker maar Ierland deed niet open. 2-1 winst voor de Ieren.
 
Ook in deze ronde kwamen de beide nummers 2 in actie. Nederland moest het opnemen tegen België en Brazilië moest het opnemen tegen Spanje. De spanning was voelbaar. De coaches waren zenuwachtiger dan ooit en dat resulteerde in geen goed voetbal. Nederland en Brazilië speelden allebei statisch. Uiteindelijk werd er door beide ploegen niet gewonnen maar ook niet verloren. Nederland speelde 1-1 gelijk tegen het België van coach Jaco Kalfsbeek met de spelers Dylan Visser, Felix Kalfsbeek en Hidde Bakker. Brazilië speelde 0-0 tegen Uruguay van afscheidnemend coach Karin Zijlstra-Groeneveld met de spelers: Svel Alkema, Chiel de Jong, Dilan Anema en Sem Zijlstra.
Nederland en Brazilië dus allebei een punt en komen nu op gelijke hoogte met Kroatië. 3 ploegen bovenaan maar Kroatië had een wedstrijd minder gespeeld.
 
Ronde 2
Zweden - Engeland staan gelijk in het klassement dus ook hier ging het er echt om. Engeland heeft een mooi voetballend team onder leiding van coach Sasker Volbeda. Belangrijke man is Davey Volbeda. Een speler die al over een prachtige techniek beschikt wat echt boven komt drijven in de zaal. Daar omheen staan 3 harde werkers wat past bij het Engels voetbal. Ralp Knipper, Jurre Boskma en Riemer Toering maken Engeland een moeilijk te kloppen ploeg. En daar kreeg ook Zweden mee te maken. Coach Jeroen Pol had z'n handen vol om z'n ploeg overeind te houden tegen de Britten. Uiteindelijk bleef de stand steken op 2-2 en daar konden beide coaches wel mee leven.
Doelpuntenmakers waren Davey Volbeda 2x voor Engeland en Daimen Kamsma 2x voor Zweden. Coach Tom Postma van Brazilië kreeg z'n spelers Silvan Prins, Stan Hollander, Justin Poortman en Thomas Lolkema niet aan het ‘samba spel’ wat we de afgelopen weken hadden gezien speelde gelijk in wedstrijd tegen Uruguay. Zouden ze hier de titel verspelen?
 
En toen stond DE WEDSTRIJD op het programma: Kroatië - Nederland! De nummer 1 tegen de nummer 2. Hoe hebben de programmamakers het zo kunnen bedenken. Dit was de kans voor Nederland om geschiedenis te schrijven om eindelijk van het syndroom wk74 wk78 en wk2010 af te komen. Als ze winnen delen ze een mokerslag uit aan Kroatië en staan ze 1 in het klassement. Maar ook in deze wedstrijd was de spanning die het spel uiteindelijk niet ten goede kwam. Uiteindelijk werd er niet gescoord en was de stand dus nog steeds zoals bij aanvang: Kroatië, Nederland en Brazilië allemaal op plaats 1. Maar Kroatië had nog steeds een wedstrijd minder gespeeld.
 
Ronde 3
België moest het opnemen tegen Zweden die toch echt nog een plaatsje wilden stijgen op de ranglijst. Zweden met in de verdediging Jelte Boere, ook wel Het Kanon genoemd, is een levensgevaarlijke ploeg. Door de onderscheppingen van Jelte in de verdediging en de snelle passing van Milan de Vicq de Cumtich op spits Daimen Kamsma is Zweden dodelijk in de omschakeling. Ook België kreeg hier mee te maken en stond al snel op een 2-0 achterstand door wat omschakelingen door coach Jaco konden de Belgen verder stand houden maar scoren deden ze niet. Eindstand 2-0 voor de Zweden. 
Spanje wat de laatste weken lekker aan het voetballen is geraakt kwam ook tegen Argentinië weer op stoom. Bram Ros, Damien Gaasbeek, Justin Jilderts en Hidde Leguijt wonnen van Argentinië met 2-1 en daar was coach Stefan Gaasbeek dik tevreden mee.
Wederom was het Ierland die de winst pakte. Een knappe overwinning tegen het sterk verdedigende Uruguay. 0 - 1 voor Ierland.
 
Ronde 4
Argentinië - Brazilië is altijd een mooi affiche. Er moest gewonnen worden door de Brazilianen om kans op de titel te houden. Maar het liep anders. Brazilië kon geen vuist maken tegen het sterke Argentinië. Argentinië onder leiding van Brian Opdam is een ploeg met Zuid-Amerikaans temperament. Entheny van Oldebarneveld, Marc Zijlstra, Lito Fernandez en Jayden Opdam zijn ware Argentijnse strijders. Een plaag voor elke tegenstander. Zo ook voor Brazilië. Argentinië wist met 1-0 te winnen. En zo eindigde Brazilië op plaats 3 in het klassement. Nog steeds een prachtig resultaat voor deze jongens.
Kroatië dat nog 2 wedstrijden moest spelen kreeg Engeland op bezoek. Het resultaat van Brazilië gaf de Kroaten blijkbaar vleugels want het spel werd met de minuut beter in de wedstrijd. Al snel kwam er de voorsprong. Roy en Mike wisten allebei het net te vinden: 2-0. Engeland deed nog wat terug via Davey 2-1 maar daarna was het Kroatië dat doorging. Met nog 2 doelpunten van Mike Hoekstra kwam de eindstand 4-1 op het bord. Kroatië stond nu 3 punten los van Nederland maar Nederland heeft een veel beter doelsaldo dus waren ze er nog niet. Spanje deed het kunstje van de vorige wedstrijd nogmaals en dat was winnen. De score was 4-2 tegen België.
 
Ronde 5
Ierland - Engeland: Ierland had alle wedstrijden gewonnen vandaag en eigenlijk zouden ze deze wedstrijd ook winnen maar de scheidsrechter blies iets te vroeg op z'n fluit. 7 punten maar eigenlijk 9 maakt Ierland deze ronde weekwinnaar en daar mag coach Maurice en z'n boys echt trots op zijn! Een mooi afscheid voor bondscoach Maurice die een transfer naar de meisjes van Zeerobben heeft afgedwongen.
Nederland - Zweden was alles of niets voor Nederland. Winst voor Nederland en verlies voor Kroatië verliezen zou Nederland dan toch de cup kunnen bezorgen. Nederland onder leiding van coach Richard de Ho heeft een zeer sterk team. Verdedigend zit het sterk in elkaar met Raimon Postma, Frederick Brouwer en Lars Petersen. Creatieve man is Dominique Brouwer met zijn ijverige stijl en doelgerichtheid. Een grote aanwinst voor de Waddenrobkes. Al snel was het Raimon Postma die met een goed afstandsschot het doel wist te vinden. Daarna was het 3x Dominique voor Nederland en 1x Daimen voor Zweden wat de score op 4-1 bracht. Nederland had haar plicht gedaan. Nu was het de beurt aan Kroatië!
 
Kroatië moest het opnemen tegen het verdedigend sterk Uruguay. Bondscoach Michael Hoekstra heeft nog nooit zoveel meters langs de zijlijn gemaakt van de spanning. Kroatië is verdedigend zeer sterk. Roy Nauta is een echte verdediger die niet bang is. Normaal wordt hij geholpen door Tim Hopman maar Tim was helaas ziek. Op het middenveld staat Bauke Kaspers hij zorgt voor de passing naar de aanval. In de aanval staat Mike Hoeksta een speler met een ‘killer instinct’. Een neusje voor de goal. En dus was het ook Mike Hoekstra die aan alle spanning een einde maakte en de score op 1-0 bracht. Het kon nu niet meer mis gaan en dat gebeurde ook niet. Nederland werd 2e! Een prachtig resultaat voor ons Oranje en Kroatië dus kampioen. Kroatië schrift geschiedenis. Het is het eerste team van Zeerobben dat de Waddenrobkes Wintercompetitie wint.
 
En zo komt er een einde aan de Waddenrobkes Wintercompetite.
Alle bondscoaches worden bedankt voor het wekelijks begeleiden van de teams. Ook aan Edwin Zilstra voor de algehele coördinatie van dit gebeuren en Frans Bode voor fotoreportages die gemaakt werden. Verder dank aan Tom Postma van Multi BHV, het jeugdbestuur van Zeerobben en natuurlijk alle ouders voor het mogelijk maken van deze prachtige competitie.
 
Deze week is iedereen even lekker vrij. Op woensdag 4 maart om 17:00 uur gaat het hele gebeuren weer naar buiten en beginnen de eerste trainingen op het veld aan de Achlumerdijk. Op zaterdag 7 maart om 9:00 uur gaat vervolgens de nieuwe Waddenrobkes Voorjaarscompetitie weer van start. Wil je meedoen? Dat kan! Kom woensdags eens meetrainen of kijk op de site van Zeerobben en vraag naar de mogelijkheden.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda