Kollum ? Zeerobben: 2-4

HARLINGEN - Zeerobben heeft prima zaken gedaan tijdens het Paasweekend door de twee lastige uitwedstrijden te winnen van Rijperkerk en Kollum. Evenals afgelopen zaterdag tegen Rijperkerk, kenmerkte deze wedstrijd zich door een matige eerste helft gevolgd door een prima tweede helft. Door de overwinning op Kollum pakte Zeerobben en passant ook nog de tweede periodetitel!

Het elftal van trainer Inne Schotanus was ten opzichte van afgelopen zaterdag op twee posities gewijzigd. Patrick van der Veen startte in de basis ten koste van Marcel Visser en Reinier van der Stap ten koste van Chekina Nzoko. Na de slappe eerste helft tegen Rijperkerk van afgelopen zaterdag mocht verwacht worden dat Zeerobben er vanaf het eerste fluitsignaal bovenop zou zitten, maar het was Kollum dat het initiatief nam. Het op de laatste plaats bivakerende Kollum liet zien dat het tegen degradatie strijdt en deelde in de 8e minuut de eerste speldenprik uit middels een gevaarlijk schot van de lastig te bespelen spits Pijnacker. Het was dan ook niet verrassend dat Kollum in de 14e minuut op een 1 – 0 voorsprong kwam door een doelpunt van deze Pijnacker, die de bal vanaf een kleine dertig meter prachtig in de linker bovenhoek krulde. Hierna probeerde Zeerobben onder de druk van Kollum uit te komen en dat resulteerde in kansen voor Frank Ten Hoeve en David van der Pol, die bij de tweede paal een teenlengte tekort kwam om een scherp aangesneden vrije trap van Dylan Drent binnen te werken. Kort daarna kopte Patrick van der Veen boven op de lat, na wederom een vrije trap van Dylan Drent. In de 23e minuut is het dan wel raak en wordt het 1-1. Higor Da Silva schiet, op aangeven van Patrick Amels, de bal prachtig over de te ver voor zijn doel staande keeper van Kollum Marinus Hoekstra. Toch is het Kollum en dan vooral spits Pijnacker die het onzeker ogende centrum van Zeerobben telkens opnieuw teistert. Hij is het dan ook, die na een lange bal Jordy Torenbeek uitkapt en simpel scoort in de lange hoek. In de laatste fase van de eerste helft komt Zeerobben zelfs nog goed weg bij schoten van de nr.7 van Kollum Jesper Spijkstra.

In de rust heeft trainer Schotanus ingegrepen door het centrale verdedigingsduo Jordy Torenbeek en Gideon Vellinga te vervangen door Marcel Visser en Chekina Nzoko. Patrick van de Veen zakte daardoor een linie in en had als taak om de gevaarlijkste man van Kollum uit te schakelen en Marcel Visser nam zijn plaats over op het middenveld. Direct in de tweede helft laat Zeerobben zich aanvallend zien door Frank Ten Hoeve, die eerst net naast kopt op aangeven van David v/d Pol en even later net naast schiet op aangeven van Patrick Amels. Het is de 53e minuut wanneer Dylan Drent vanaf rechts hoog voorzet. Te hoog voor David v/d Pol, die de bal slechts kan verlengen.

Maar Marcel Visser stond slim opgesteld even voorbij de tweede paal en schoot de bal zeer beheerst binnen: 2-2. Een minuutje later valt dan ook de 2-3, wanneer David v/d Pol een afvallende bal schitterend vanaf een meter of dertig in de kruising plaatst. Zeerobben bleef in deze fase Kollum onder druk houden en dat leverde meerdere grote kansen op voor de voorwaartsen van Zeerobben. Het is dan ook Zeerobben dat Kollum in de wedstrijd houdt. In de 75e minuut brengt trainer Wierd Kuiper van Kollum de 17 jarige wissel keeper in het veld voor een verdediger en verhuist keeper Marinus Hoekstra, nadat hij zijn keepersshirt had verruild voor shirt nr.17, als extra troef in de spits.

Op hetzelfde moment brengt Zeerobben Marijn Helfferich voor de moegestreden Higor Da Silva. Kollum gaat op zoek naar de gelijkmaker, maar geeft daardoor meer ruimte weg. Zeerobben kan hier niet van profiteren en houdt als gezegd Kollum in de wedstrijd. Maar Kollum kan in de tweede helft slechts gevaarlijk worden middels vrije trappen en corners. In de slotfase van de wedstrijd levert zo’n vrije trap van Kollum nog een hectische situatie op in het doelgebied van Theo Nota, maar tot een echt schot op goal kwamen de spitsen van Kollum niet. Uiteindelijk moest de 2-4 komen van een kapitale fout van de ingevallen jonge keeper Sjoerd Buwalda. Terwijl heel Kollum in de voorwaartse beweging was in afwachting van een lange bal van de keeper, was het David v/d Pol die zeer alert reageerde op de mislukte uittrap van keeper Buwalda en oog in oog met de keeper niet faalde. Kort hierna floot scheidsrechter Walters voor het einde van de wedstrijd en gingen de drie punten mee naar Harlingen.

Mede doordat Blauw Wit ’34 op Paasmaandag niet in actie kwam heeft Zeerobben, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld, de koppositie in de 2e klasse I overgenomen van de Leeuwarders. Ook Leeuwarder Zwaluwen heeft een prima Paasweekeinde achter met 6 punten en ook Be Quick Dokkum blijft nog volop meestrijden voor het kampioenschap in 2I. Het belooft met nog 5 wedstrijden voor de boeg een schitterend slot van de competitie te worden. Zeerobben mag zaterdag aanstaande haar derde uitwedstrijd op rij spelen tegen het altijd lastige ’t Fean ’58, die vechten om de nacompetitie te ontlopen.