Sport

Kendo Examen 2014

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Na een periode van hard trainen was het zover. Huy Nguyen en Benjamin Huizinga waren er klaar voor, ze gingen voor hun eerste kendo examen. Beiden hadden zich fysiek en mentaal goed voorbereid waardoor de trainer geen twijfel had over de uitkomst. Hierbij zijn verslag van de dag.

?De dag begon met vroeg opstaan, we moesten per slot van rekening naar Amsterdam afreizen om deel te nemen aan dit landelijk examen. Daar aangekomen begonnen we de dag met een centrale (landelijke) training. De groepen waren opgedeeld in mensen die examen gingen doen en diegene die alleen de training bijwoonden.
?In de training werden Huy en Benjamin nogmaals voorbereid op het examen maar dit keer onder begeleiding van een 7e dan leraar die de fijne kneepjes nog even onder de aandacht bracht. Na de training volgde het examen, beide mannen waren nu zo goed voorbereid dat het haast niet mis kon gaan. Het examen begon met een set van slagen waarbij energiek en met de juiste techniek gewerkt moet worden. Zowel Benjamin als Huy voerden dit zonder problemen uit en mochten verder met het tweede onderdeel.
?In het tweede onderdeel moesten de examenkandidaten in een full contact gevecht een aantal technieken uitvoeren zonder dat de tegenstander daaraan meewerkt, een hele uitdaging dus. Huy en Benjamin wisten dit uitstekend uit te voeren en mochten door naar het laatste onderdeel van het examen.
?Als laatste test moest er kata worden gedaan. Van de tien kata moesten de eerste drie worden getoond. Kata wordt in het Kendo met zijn tweeën gedaan in tegenstelling tot bijvoorbeeld karate waar dit een individueel onderdeel is. Zoals bij alle kata staan de bewegingen en slagen vast en dienen tot in detail correct uitgevoerd te worden. Nadat Huy en Benjamin dit hadden uitgevoerd was het afwachten op de uitslag. Het moment was daar: de nummers van de kandidaten die zijn geslaagd werden op de muur gehangen… beiden geslaagd!

Na enige tijd konden de diploma’s worden opgehaald, keurig gekalligrafeerd in zowel Japans als Nederlands. ?Ik ben heel erg trots dat beide heren hun diploma hebben behaald, proficiat! Het behalen van diploma’s verdiend respect maar is ook een hele verantwoordelijkheid, ze zullen dienen als voorbeeld voor andere leden en nieuwe aanwas en om het niveau van de Dojo te verhogen.

We zijn nog altijd op zoek naar nieuwe leden (hoe meer zielen hoe meer vreugd). We zijn een gezellige groep met leeftijden tussen 14 tot 33 jaar. We geven les in een gemoedelijke sfeer, het gaat er om dat we ons vermaken maar er wordt wel hard gewerkt en gezweet. Mocht je interesse hebben, we starten een beginnerscursus op zaterdag 7 februari 2015. Meer informatie kun je vinden op onze Facebook pagina (Kendo Harlingen). Simon de Graaf, trainer Kendo Harlingen.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda