Sport

Jelle Outhuyse en Gebr. Heeres presteren fraai op het langere we

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Op zaterdag 18 juli 2015 was er voor de Harlinger duivenliefhebbers van alles en nog wat te beleven. De meesten hadden jonge duiven mee op de trainingsvlucht vanaf Heino. In PV De Postduif draaiden Gebroeders Heeres & Zoon een puike uitslag op de fondvlucht vanaf Chateauroux. Postduiflid Jelle Outhuyse presteerde buitengewoon op de meerdaagse vlucht uit Marseille. De laatste midfondvlucht van dit seizoen werd gewonnen door Hok Cornel - Van Andel. Gebroeders Heeres & Zoon werden zowel onaangewezen als aangewezen Midfondkampioen 2015.

In Harlingen woont een specialist op het gebied van de meerdaagse fond die landelijk nog beter bekend is dan hier ter plaatse en die lid is van PV De Postduif. Jelle Outhuyse had dit weekend negen duiven mee vanaf Marseille, een lossingsplaats op 1.119 kilometer van zijn vlieghok aan de Schouwstraat. De 93 duiven van de noordelijke sector van Marseille Internationaal werden op vrijdag gelost om 6.40 uur De snelste melding was op zaterdag van W. Mulderij uit Vinkenbuurt die om 5.23 uur klokte en wiens duif een gemiddelde snelheid draaide van 1085 meter per minuut. De zevende, negende en elfde duif werden geklokt door Jelle: zijn eerste duif was tevens als eerste getekend en arriveerde om 10.26 uur Een fraaie prestatie die hopelijk door de verenigingsspelers op waarde wordt geschat.

Chateauroux alleen voor echte fondspelers
In PV De Postduif hadden alleen Henk en Anneke van Velzen en Gebroeders Heeres & Zoon duiven mee op Chateauroux. Deze lossingsplaats ligt op ongeveer 750 kilometer van Harlingen en de Friese duiven werden er op zaterdag gelost om 7.50 uur De vlucht werd in de Afdeling Friesland gewonnen door H. Marsman uit Zwartsluis wiens duif 1403 meter per minuut vloog. Rekening houdend met de wind uit de verkeerde richting, werd de beste prestatie in Harlingen en omgeving geleverd door een duif van Combinatie Sijbesma en Klaver in Tzummarum die de onwaarschijnlijke snelheid van 1350 meter per minuut realiseerde. De eerste duif van Gebroeders Heeres & Zoon landde na bijna negen en een half uur vliegen in Kimswerd en werd hiermee zeer verdienstelijk 61e in de Afdeling en eerste in Samenspel A en CCG De Kuststrook met een gemiddelde van 1322 meter per minuut. In deze laatste twee verbanden waren er ook vroege duiven voor oud-Harlinger Louis Nagel die in Dronrijp zevende werd en voor Jan Hoogland uit Midlum met een verdienstelijke negende plaats.

Onderlinge wedstrijd jonge duiven
In PV De Postduif werd de trainingsvlucht vanuit Heino gebruikt voor een onderlinge wedstrijd. De eerste vijftigste en honderdste duif leverden een prijs op die door de vereniging werd gesponsord. De overwinning ging naar Gebroeders Heeres & Zoon. De vijftigste duif was van Pollie, Peter en Mark Kwast en de honderdste duif hoorde thuis op het hok van Henk en Anneke van Velzen. De familie Riem had met een fles Beerenburg gezorgd voor een speciale prijs voor de tiende duif: in Kimswerd wordt die nu vast soldaat gemaakt ter gelegenheid van een heel mooi weekend en een heel mooi seizoen.

Zege voor Cornel - Van Andel, kampioenschap voor Gebr. Heeres
De laatste midfondvlucht van het seizoen 2015 ging zaterdag om 7.00 uur van start in Laon. De eerste duif van PV De Postduif en van Samenspel Harlingen viel op het hok van Frank en Koos Cornel. De snelheid van 1451,387 m/min. was goed voor een eerste prijs in de vereniging en in het plaatselijke Samenspel, want de eerste duif van Jan Hoogland vloog 1451, 274 m/min. en had dus, door iets minder fanatiek te remmen, ook makkelijk eerste kunnen worden. In Samenspel A en CCG De Kuststrook werden Hok Cornel - Van Andel en Jan Hoogland respectievelijk zevende en achtste. De sponsorprijzen voor de vlucht uit Laon werden verzorgd door de familie Riem en de beschikbaar gestelde slagersbonnen gingen naar Hok Cornel - Van Andel, Gebr. Heeres & Zoon en Wiebe Westra.

Uitslag Midfondkampioenschap 2015
Het grootste deel van het seizoen zit er al weer op en het Midfondkampioenschap onaangewezen en aangewezen is met overmacht voor Jan, Willem en Frederik Heeres uit Kimswerd. Onaangewezen worden zij gevolgd door Rinnie en Arjen Riem, Auke Halma, Sjouke van der Boom en Henk en Anneke van Velzen. Aangewezen zijn de plaatsen twee tot en met vijf voor Sjouke van der Boom, Rinnie en Arjen Riem, Auke Halma en Bauke Beimers. Het Duifkampioenschap Midfond 2015 wordt aangevoerd door twee duiven van Gebr. Heeres, gevolgd door een duif van Rinnie en Arjen Riem.

PV De Postduif, volledige uitslag vlucht Laon, 18 juli 2015
Hok Cornel van Andel (8/18) 1,5,7,13,20,30,31,32
Jan, Willem en Frederik Heeres (6/10) 2,3,6,15,19,23
Wiebe Westra (5/12) 4,25,29,34,35
Sjouke van der Boom (4/10) 8,11,21,36
Auke Halma (2/10) 9,18
Bauke Beimers (3/10) 10,16,27
Henk en Anneke van Velzen & Damian (3/9) 12,24,28
Peter Kiewiet (2/13) 14,22
Pollie, Peter en Mark Kwast (1/8) 17
Rinnie & Arjen Riem (2/8) 26,33

|Doorsturen

Buienradar



Agenda