Voetbal

Hoe mooi kan een 0?0 zijn?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Met twee aanvallende ploegen en een uitstekende scheidsrechter kan zo?n wedstrijd ervoor zorgen, dat vriend en ?vijand? tot de laatste minuut op het puntje van hun spreekwoordelijke stoel zitten. Het ontbreken van doelpunten werd ruimschoots gecompenseerd door de hectische situaties voor beide doelen en door de spanning. Gezien het aantal kansen had een 4 ? 4 ook tot mogelijkheden behoord.

De eerste grote mogelijkheid was voor Zeerobben in de vierde minuut. Een dieptepass van Frank ten Hoeve werd door David van der Pol over de keeper net naast het doel geplaatst. Hierna bleef de druk op het Zeerobben doel. Met kunst- en vliegwerk bleef de nul op het scorebord. Gelukkig waren de weer sterk spelende Adnan Jarjour en de onvermoeibare Reinier van der Stap een sta-in-de-weg. Na een kwartier spelen kreeg David van der Pol na een lange bal van Gideon Vellinga een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Tjisse Zeinstra wist met een ultieme krachtsinspanning een voorsprong voor de bezoekers te voorkomen door de bal uit het verlaten doel te glijden. Maar de dreiging van BQD bleef en Zeerobben kwam een paar keer goed weg na fouten.

Het laatste deel van de eerste helft was weer voor Zeerobben. De reeks corners leverde wel gevaar maar geen doelpunt op mede dankzij goed keeperswerk van Eelke Kooistra. Van afstand probeerde Patrick Amels een bres in de verdediging te maken, net over. Niet veel later werd een ogenschijnlijk glaszuiver doelpunt door de prima leidende scheidsrechter de Jong uit Groningen afgekeurd, dit tot opluchting van geheel Zeerobben. Uit navraag bleek de aanvaller van Dokkum keeper Veenstra onheus te hebben aangevallen. Tijdens het lichte overwicht van Zeerobben vlak voor de rust bleven de uitvallen van de Dokkumers gevaarlijk.

Na de thee kwam de gasten uit Harlingen fel uit de startblokken, de corners waren dreigend, maar de verdediging van Be Quick bleef gemakkelijk overeind mede dankzij doelman Kooistra. Naar mate de tweede helft verstreek, kreeg de thuisclub weer een overwicht. Permanent gevaar veroorzaakte linksbuiten Wiersma, al dient gezegd te worden, dat de directe opponent Chekina Nzoko na een twijfelachtig begin ijzersterk terugkwam in de wedstrijd. Een geweldige kans kreeg Gert Jan Koopmans na een kwartier in de tweede helft, Arjen Veenstra bracht redding ten koste van een corner. Hieruit ontstond er in de verdediging van Zeerobben een chaotische toestand en mocht de ploeg van Inne Schotanus de handen dicht knijpen, dat er niet gescoord werd. Een woud van benen blokte de inzet van de Dokkumer aanvallers. Zeerobben kwam goed weg. Aan de andere kant combineerden Patrick Amels en Marijn Helfferich door het hart van de defensie, weer was het Kooistra die in de weg stond. De afvallende bal werd door Dylan Drent op de pantoffel genomen en weer tikte de goalie van BQD de bal uit het doel. Zeerobben kreeg weer grip op de wedstrijd. Dylan sneed van links het strafschopgebied binnen, zijn hard schuiver werd wederom tot corner gepromoveerd, David en Marijn kregen kansjes, maar telkens was daar Zeinstra of Mullender om erger te voorkomen. De voor Marijn ingevallen Daniël Kleiterp kapte zich knap vrij, diens schot scheerde net over de deklat.

De laatste tien minuten van het duel waren voor de thuisclub. Ynte Koopal kopte net over uit één van de vele corners. De rebound uit deze hoekschoppen werd elke keer door een been, voet of ander lichaamsdeel geblokt en zo bleef de slotfase met name voor de Zeerobben aanhang billenknijpen. Reeds in de blessuretijd zorgde een ondoordachte actie van Arjen Veenstra uit een corner van BQD voor hectische taferelen. Scheidsrechter De Jong stond goed op gesteld om waar te nemen, dat Veenstra weliswaar de bal uit de hoekschop had gepakt, maar dat een BQD aanvaller een overtreding had gemaakt. De daaropvolgende reactie van de doelman kon niet door de beugel bij de leidsman en deze stuurde hem met nog drie minuten te gaan met rood naar de kleedkamer. Op basis van deze constatering bleef Zeerobben erger lot, rood is toch penalty zo dachten de Dokkumers, bespaard. Terecht gaf hij voor de gemaakte overtreding de vrije trap aan Zeerobben. Maar er moest nog wel een keeper in het doel. David van der Pol werd geslachtofferd voor Theo Nota. De zoektocht naar dat ene doelpunt zorgde nog voor een tumultueuze laatste twee minuten. Opgelucht haalde Zeerobben adem na het laatste fluitsignaal. Deze wedstrijd verdiende geen winnaar. Over het geheel genomen waren beide trainers content met een punt. Ondanks het feit, dat er niet gescoord werd, lieten de beide elftallen en niet te vergeten de referee zien hoe aantrekkelijk een doelpuntloos gelijkspel kan zijn. Twee teams, die wilden voetballen en ook winnen. Een sportieve confrontatie met goed spel maar ook met de nodige fouten, waarbij het cliché: “Het publiek was weer winnaar” van toepassing is.

Zeerobben: Arjen Veenstra, Chekina Nzoko, Adnan Jarjour, Reinier van der Stap, Allard Sym Sprenger, Gideon Vellinga, Dylan Drent (78e min. Higor da Silva), Patrick Amels, David van der Pol (90e min. Theo Nota), Frank ten Hoeve, Marijn Helfferich (75e min. Daniël Kleiterp)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda