Sport

Herman Geritz bedwingt loodzware Devil?s Trail

Door Jeroen Pietersma
NIJMEGEN - Na de trails in Lochem en Schoorl was Herman Geritz uit Midlum afgelopen zondag deelnemer aan de Devil?s Trail in Nijmegen. Men kon hier deelnemen aan de Lucifer?s Trail over 16.6 kilometer, de Moenen Trail over 26.6 kilometer of de Helse Trail over 36.6 kilometer. Speciaal voor de dames was er nog de Ladies Trail over 8.6 kilometer.

De startlocatie bij camping de Groote Flierenberg was gezellig ingericht en voor de deelnemers waren er diverse faciliteiten zoals twee tenten om om te kleden, stands met sportartikelen, massage en eet- en drinkvoorzieningen. Voor de start kwam het hemelwater nog met bakken uit de hemel en vlogen de bladeren je om de oren. Gelukkig werd het rond 12.00 droog en ging Herman met nog 69 andere lopers van start voor de langste afstand. Totaal waren er ongeveer 660 deelnemers, een mooi aantal voor een eerste trail.

De eerste kilometers zijn glooiend en gaan door een prachtig herfstbos met een dik bladertapijt als ondergrond. Het is uitkijken daarin vanwege stenen, boomwortels en enkeldiepe modderpoelen. De eerste verzorgingspost die de lopers tegenkomen heet toepasselijk Cookie Hill en men kan daar zelfs speculaasbrokken krijgen! Hierna volgt een prachtig pad langs een soort van beekje en loopt men via de Apostelweg, de Zevendalseweg en de Startse Dalweg richting het 17 kilometerpunt waar de Mookerheide begint. Ook hier is het niet helemaal vlak en krijgt men te maken met pittige, korte klimmetjes en zandpaden met soms diepe kuilen. Bij het 24 kilometerpunt is er de tweede verzorgingspost genaamd Banana Hill waar dus voornamelijk bananen te krijgen zijn. Men loopt nu lange stukken door het Groesbeekse bos met af en toe wat lichte stijgingen, modderige paden en een mooie klim omhoog langs rhododendronstruiken. Het lopen gaat Herman prima af en hoopvol voor de laatste 12 kilometers. Op kilometer 31 dalen de lopers af via een gladde houten trap naar een open grasveld waarna er weer een steile trap met 80 treden omhoog genomen moeten worden.
Hierna volgen enkele spectaculaire kilometers op hoogte waar je mooi naar beneden kunt kijken in een soort van dal maar waar het vanwege de nodige trappetjes lastig en zwaar lopen is. Het venijn van deze schitterende trail zit duidelijk in de staart met nog de pittige beklimming van de Duivelsberg, de nog nodige stijgende trappensessies en nog een steile afdaling. Herman loopt nu toch wel op zijn tandvlees en ook het feit dat de finish na 36 kilometer nog niet bereikt is werkt niet echt meer motiverend. Dan na 38.6 kilometer is er dan toch de finish die bereikt wordt in een tijd van 4.19.43, goed voor de 28e plaats van de 61 mannen.
Wat was dit een ongelooflijk zware loop geweest maar ook ontzettend mooi vanwege het prachtige landschap. Doorgaan met het lopen van trails zal Herman zeker blijven doen maar eerst de Berenloop op Terschelling waar weer 42 pittige kilometers staan te wachten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda