Sport

Harlingen smaakmaker op Bondspartij

Door Jeroen Pietersma
FRANEKER - Het partuur van kv Eendracht was Pinkstermaandag de grote verrassing op de Bondspartij in Franeker. Johan Kwast, Dylan Drent en Arie den Breejen rekenden af met de favoriete parturen van Sint Jacobiparochie en drievoudige winnaar Minnertsga. In de halve finale bleek Leeuwarden met Hans Wassenaar een maatje te groot. Maar voor velen was het Harlinger partuur, dat met de derde prijs naar huis ging, de smaakmaker op deze Bondspartij.

Johan Kwast, Dylan Drent en Arie den Breejen begonnen ’s morgens vroeg op de voetbalvelden tegen het partuur van Jelsum-Koarnjum-Britsum. Na een stroeve start met de nodige buitenslagen kwamen de mannen beter op slag en werd een mooie voorsprong opgebouwd. Aan het eind van deze partij liep het weer even wat minder met vooral de tweede opslag, maar kon de partij toch redelijk eenvoudig afgerond worden: 5-3 en 6-6.

De tweede omloop was het partuur uit Anjum de tegenstander en opnieuw liep de tweede opslag in het begin niet goed en kwamen de mannen met 1-3 achter. Hierna werd de achtervolging ingezet en werd de partij met goed spel in één ruk uitgemaakt: 5-3 en 6-4. Arie den Breejen liet zien dat hij samen met Dylan Drent nog gemakkelijk de ballen boven kan slaan, maar Arie is ook een waardevolle speler die zijn beide maten op een rustige manier coacht.

Sjûkelân
De derde omloop betekende verhuizing naar het Sjûkelân, waar de overige partijen werden uitgespeeld. De laatste jaren was dit niet meer het geval, maar de KNKB heeft gelukkig ingezien dat de sfeer op de voetbalvelden nooit hetzelfde kan worden als op het kaatsmekka in de stad. Het vooruitzicht voor het partuur van Eendracht was niet echt aantrekkelijk, want op het Sjûkelân was St. Jacobiparochie, een van de favorieten, de nieuwe tegenstander.

Misschien lag het aan de sfeer en de entourage van het Sjûkelân, want ineens lukte alles bij Johan, Dylan en Arie. De gebroeders Bauke en Taeke Triemstra en Renze Pieter Hiemstra kregen weinig kans tegen het Harlinger partuur. De opslag van Bauke liep helemaal niet en daarvan werd goed geprofiteerd. Johan Kwast sloeg uitstekend op en vooral zijn hoge en diepe ballen achterin het perk leverden vaak succes op. Met een beschamende nederlaag van 5-0 en 6-4 werden de Sintjabuursters teruggestuurd naar het Bildt. Dat was de eerste verrassing van deze dag en de vierde prijs was alvast binnen.


Tweede verrassing
Hierna was de grote favoriet Minnertsga de tegenstander. Minnertsga heeft de laatste drie jaren deze Bondswedstrijd gewonnen en de algemene verwachting was, dat het nu zou profiteren van de nederlaag van St. Jacobiparochie. Het liep helemaal anders. Harlingen pakte het eerste bordje en ook het tweede bordje werd op 6-6 verkregen door een buitenslag van Marten Bergsma. Deze Marten Bergsma is de vrijeformatiemaat van Dylan Drent, maar hij was nu niet op dreef. Hij miste regelmatig het perk en daardoor liep de voorsprong snel op naar 4-1.

In dit eerst nam Dylan de eerste opslag over van Johan en dat pakte goed uit. Dylan gaf een geweldig zitbal op 6-6 en dat betekende een 5-1 voorsprong. Toch was de partij nog niet gespeeld en Minnertsga kwam ook door een wisseling aan de opslag weer terug tot 5-3. Net op tijd kwamen er twee mooie bovenslagen van Dylan en de partij werd uitgemaakt: 5-3 en 6-4.

De tweede verrassing was een feit en dit was een nog grotere verrassing dan de eerste. Harlingen had hiermee de derde prijs binnen en moest in de halve finale tegen favoriet nummer drie, Leeuwarden, aantreden. Hierbij werd de andere vrije formatiemaat van Dylan de tegenstander, want Hans Wassenaar speelt voor Leeuwarden. Deze partij leek als een nachtkaars uit te gaan, want binnen de kortste keren stond Harlingen met 0-3 achter. Dylan sloeg nu voor best op. Toch rechten de mannen nog één keer de rug en Arie en Dylan wisselden in het perk en zowaar werd er een achtervolging ingezet en op 2-3 en 6-4 leek zelfs de aansluiting mogelijk.

Dylan miste toen twee keer het perk en hij herhaalde dit nog een keer in het volgende eerst op 6-6. De vermoeidheid bleek groter dan gedacht en een vijfde partij op een dag is dan erg zwaar. De wedstrijd was toen wel gespeeld en Leeuwarden liep snel door naar de finish en daarna in de finale tegen Sexbierum ook nog naar de overwinning. Voor Hans Wassenaar een prachtige overwinning, waarmee hij het bijzondere klavertje vier binnen haalde. Hij stond in de kransen op Freule, de Jong Nederland, de PC en nu dus op de Bondspartij. In honderd jaar kaatsen gingen slechts twaalf kaatsers hem voor om dit huzarenstukje te volbrengen.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda